הירחון הרפואי JAMA פרסם השבוע תחקיר שבוצע באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו שמוכיח שעוד בשנות השישים חברות מזון מסוימות שיחדו מדענים אמריקאים במטרה לשלול קשר בין מזון עתיר סוכר לבין מחלות לב, וכל זאת במטרה לקדם את המוצרים שלהם. לפי ה"ניו יורק טיימס" שפרסם את הידיעה, זה אומר שלא מעט המלצות בנוגע למזון עתיר סוכר שמפורסמות בימינו, מבוססות למעשה על מחקרים מוטים ולא נכונים של עשרות שנים. עורך המגזין JAMA פרופסור סטנטון גלנץ התייחס לנושא ואמר בראיון: "היתה להם היכולת להוריד את הנושא של הסוכר מסדר היום".
עוד כתבות בנושא
האם ספורטאים צריכים סוכרים או יכולים להמנע מהם?
הסוכרים, הפחמימות הפשוטות והקשר לריצה
כיצד לקרוא נכון את תוויות המזון של החטיפים?
לפי התחקיר, גוף בשם "הקרן לחקר הסוכר" שילם בשנת 1967 סכום של 50 אלף דולר לשלושה מדענים מאוניברסיטת הרווארד שחקרו את הקשר בין סוכר, השמנה ומחלות לב. הממצאים שלהם פורסמו במגזין היוקרתי "הירחון לרפואה של ניו אינגלנד", שם הם למעשה הקטינו משמעותית את הקשר בין הסוכר למחלות הלב. למרות שהממצאים האלה פורסמו לפני 50 שנים, חברות מזון רבות ממשיכות להישען עליהם.
הידיעה האחרונה מצטרפת לידיעות מהעבר כמו זו שפורסמה לפני שנה ב"ניו יורק טיימס" ולפיה גם חברת "קוקה קולה" במיליוני דולרים מחקרים בנושא הקשר בין משקאות מסוכרים להשמנת יתר, מחקרים שהממצאים שלהם שירתו את החברה עצמה.
אותם שלושה חוקרים מהרווארד שקיבלו את הכסף ב-1967 כבר לא חיים, אבל לפי הפרסומים מדובר במדענים שהתקדמו בהמשך דרכם לתפקידי מפתח במשרדים ממשלתיים בארצות הברית והיתה להם השפעה רבה על נושאי התזונה במדינה.