קבוצת חוקרים רפואיים מבתי חולים ואוניברסיטאות מובילים בארה"ב ובאירופה ביצעה מחקר מקיף שחיבר ותיאם תוצאות של כמה מחקרים נפרדים, במטרה לבדוק את ההשפעה של העיסוק בספורט כפעילות פנאי על היקף התחלואה בסוגים שונים של מחלות סרטן. הנבדקים עסקו בפעילות פנאי גופנית ברמה בינונית עד נמרצת. מספר הנבדקים הגיע כאמור ל-1.44 מיליון בני אדם. לתוצאות המחקר שהתפרסמו ב-JAMA Internal Medicine – היכנסו לכאן.
חשיבות המחקר ומטרתו: היתרונות של הפעילות הגופנית על בריאות הלב ומערכות אחרות בגוף ידועה וכבר רבות נחקר ופורסם אודותיה. חשיבות המחקר הנוכחי היא בדיקת ההשפעה של פעילות גופנית על שכיחות סוגים שונים של סרטן אצל המתאמנים, תוך נטרול גורמים נוספים כמו השפעות של גודל גוף (מדד BMI) ועישון.
שיטת המחקר: ניתוח סטטיסטי של מידע מ-12 גופים חוקרים בארה"ב ואירופה שאספו מידע על פעילות גופנית מוצהרת של המשתתפים ועל מצבם הבריאותי.
רמת הפעילות הגופנית של הנבדקים: פעילות פנאי ספורטיבית ברמה בינונית עד נמרצת.
התוצאות: בדיקת הנתונים של 1.44 מיליון משתתפים מגיל 19-98 (57% מהם נשים) העלתה תוצאות של שכיחות נמוכה יותר (יחסית לכלל האוכלוסייה) של סרטן אצל העוסקים בפעילות גופנית ב-13 סוגי הסרטן הבאים ואלו הם:
1. סרטן הכבד
2. סרטן ריאות
3. סרטן כליות
4. לוקמיה מיאלואידית [myeloid leukemia]
5. סרטן השד
6. סרטן המעי הגס
7. מיאלומה – סוג של סרטן הדם במח העצם [myeloma]
8. סרטן הראש והצוואר
9. סוג של סרטן הוושט [esophageal adenocarcinoma]
10. סרטן שלפוחית השתן [Bladder]
11. סרטן קיבה מסוג – gastric cardia
12. סרטן הרקטום [Rectal]
13. סרטן רירית הרחם
מאידך, כדאי לשים לב כי אצל אותם נבדקים נמצאו סיכוי לשכיחות גבוהה יותר של שני סוגי הסרטן הבאים:
1. מלנומה (ייתכן שכתוצאה מחשיפה לקרני שמש בזמן הפעילות)
2. סרטן הערמונית
המסקנות ברורות – מבחינה סטטיסטית, אימונים גופניים עשויים להרחיק בקרב הספורטאים חלק לא קטן מהסוגים השכיחים של מחלת הסרטן. מצד שני, למתאמנים כדאי להיבדק בבוא העת לסרטן הערמונית, ולאלו המתאמנים בחוץ חשוב לדאוג להגנה יעילה מקרני השמש.