בימים אלה אין דרך להתעלם משלוליות הזיעה המאיימות להטביע אותנו בסיום הריצה. אז מה בעצם קורה פה? מעט פיזיקה ופיזיולוגיה יפתרו את התעלומה. במהלך הריצה הגוף מיצר חום, ממש כמו כל מנוע. כמו המכונית שלכם, גם הגוף צריך לפזר את החום. המכונית עושה זאת בסיוע הרדיאטור, ואנחנו?
עוד כתבות בנושא
מה ההבדלים בזיעה בין נשים לגברים לאחר פעילות ספורטיבית?
פק"ל ריצה: כל מה שרץ מתחיל חייב שיהיה לו
מה זה משקה איזוטוני ואיך הוא תורם לכם באימונים?
לגוף יש שלוש דרכים לפזר את החום: קרינה, הסעה ואידוי. בעוד שכמות החום שהגוף מפזר בקרינה היא זניחה, כמות החום המפוזרת המשמעותית יותר היא בהסעה, כשהאוויר זורם סביבנו ולוקח עמו את האוויר החם שמתחלף באוויר קריר יותר. כמו כן גם באידוי, כשהזיעה מתאדה והופכת מנוזל לגז, ותוך כדי בולעת חום.
וכאשר אנו עוצרים? תנועת האוויר סביבנו מועטת או נעמדת באחת. הסעת החום נעצרת, וכאשר אחוז האדים באוויר הצמוד לעור עולה, גם האידוי מועט. כתוצאה מכך טמפרטורת העור עולה, ולעתים קרובות אנו מרגישים שהעור, בפרט בפנים, "בוער". המוח מגיב לעלייה הפתאומית בחום, בניסיון נואש לקרר את הגוף על ידי הגברת כמות הזיעה. התוצאה היא נחלי הזיעה שנשפכים מאיתנו.
הפתרון? נסו להתקרר בהדרגה בריצה קלה מאוד ואפילו בהליכה, ונסו להישאר במקום בו יש קצת רוח. עוד חודשיים-שלושה הטמפרטורות יתחילו לרדת וניתן יהיה לחזור ולנשום.