טור דה פראנס 2009 עומד להציג את מיטב הרוכבים בעולם האופניים. קבוצת אסטנה, הידועה כבר שנים בטור, היא בבעלות אנשי עסקים קזחיים. אייבי גילת מביא את התשובה מדוע קזחסטן מובילה בתחום
מאת:אייבי גילת
קזחסטן פרצה לתודעת ציבור רוכבי האופניים בעולם בעקבות ההופעות הבלתי נשכחות של הרוכב המצטיין אלכסנדר וינוקורוב הידוע בכינוי "וינו". וינוקורוב סימל בעייני רבים את כל הטוב והיפה בעולם האופניים. בשעתו היפה וינו היה רוכב התקפי, יוזם מהלכים, בריחות, תוקף ללא רחם את יריביו ונותן תצוגות הרואיות בלתי נשכחות, בתחילה במרוצים חד יומיים וקלאסיים ואחר כך גם במרוצי קטעים ובגרנד טורים.
הישגי השיא שלו הם: מקום שני ומדליית כסף במשחקים האולימפיים בסידני 2000, ניצחון באמסטל גולד ב- 2003, מקום שלישי בטור דה פרנס 2003, מדליית ארד במרוץ נגד השעון באליפות העולם בוורונה ב-2004, וניצחון בקלאסיקה ליאז’ באסטון ליאז’ בשנת 2005. אבל את ההישג הגדול והמשמעותי ביותר בקריירה שלו השיג וינוקורוב בשנת 2006 כאשר ניצח את הוואלטה ד’אספניה. וינוקורוב יחד עם אנדריי קששקין חברו לקבוצת אסטנה עשו בית ספר לנסיך הספרדי והאליל המקומי אלחננדו ולוורדה. בקטע ה-18 ההררי לסיארה דה לה פנדרה אחרי התקפה קזחית נאלץ הנסיך הספרדי ולוורדה להסתפק במקום השני על הפודיום במדריד כאשר הוא נמצא בתוך סנוויץ’ קזחי אותו מוביל וינו.
הנפילה שהגיעה לאחר הייתה קשה וכואבת מאין כמוה. בטור דה פרנס של 2007 יממה אחרי עוד ניצחון ותצוגת שיא וינוקורוב נתפס עקב מספר גבוה מהמותר של תאי דם אדומים דבר המעיד על עירוי דם אסור. גם חברו קששקין נתפס מאוחר יותר. וינוקורוב שהפך לספורטאי נערץ בקזחסטן ומונה אפילו לשר הספורט, הושעה על ידי התאחדות האופניים הבינלאומית ה- UCI לשנתיים. בגילו המבוגר יחסית משמעותה של ההשעיה הייתה סוף קריירת הרכיבה התחרותית שלו. אבל לא אדם כוינוקורוב יוותר. אחרי שכבר הודיע על פרישה הודיע לאחרונה שיחזור להתחרות בשנת 2009.
קבוצת ’אסטנה’ הוקמה על ידי אוסף אנשי עסקים קזחים יחד עם ממשלת קזחסטן במיוחד כדי לסייע לוינוקורוב לזכות בתחרות החשובה מכולן הטור דה פרנס. אחרי תפיסתם של רוכביה המובילים וינוקורוב וקששקין הושעתה קבוצת אסטנה מהשתתפות בטור דה פרנס. זו הייתה גם הסיבה שבעטיה אלברטו קונטדור לא הורשה להשתתף בשנה שעברה 2008 בטור דה פרנס.
באופן כללי קזחסטן היא המדינה התשיעית בגודלה בעולם מבחינת השטח אבל מתגוררים בה רק 15 מיליון תושבים. למרות בסיס החלל בבייקונור, עתודות הנפט הגולמי, המינרלים הרבים והפוטנציאל החקלאי הגדול קזחסטן היא מדינה ענייה. השכר הממוצע של רוב תושבי קזחסטן הוא כשל מדינת עולם שלישי. וינוקורוב וקששקין שמשו עבור מאות רוכבי אופניים קזחיים את התקווה שיכול להיות אחרת. העובדה שמספר רוכבי אופניים קזחיים הפכו למקצוענים והרוויחו סכומים שתושבי קזחסטן רק יכולים לחלום עליהם שמשה עבור הרוכבים המקומיים כמודל לחיקוי וכאנשים ש"עשו אמריקה".
הרכיבה המקצוענית נתפשת בקזחסטן כמכשיר לניוד חברתי ולשיפור המצב הסוציו אקונומי. סכומי הכסף האדירים במושגים הקזחיים, הפרסום, התהילה לה זכה וינוקורוב בשיאו שגעו את הציבור הקזחי וגרמו לאופניים- מאניה בקזחסטן. הרבה מאוד צעירים קזחיים החלו לנסות ולהיכנס לאחד מענפי הספורט הקשים והקשוחים בעולם הספורט המקצועני.
מבחינת המנטאליות של הרוכב יש בבסיס של הרוכב הקזחי את כל המרכיבים הנדרשים להצלחה: רקע של מצב כלכלי נמוך הגובל לעיתים בתנאי עוני מחפיר, רעב אדיר להצלחה ולפרסום, יכולת להתמודד עם קשיים ברמה יומיומית, וקשיחות מנטאלית יוצאת דופן. ממש כמו בברית המועצות לשעבר שבה השתמשו הרוסים בספורט כנשק פוליטי כלפי המערב וניסו להראות את עליונות המשטר הקומוניסטי על פני המשטר הקפיטליסטי נוקטת ממשלת קזחסטן מדיניות דומה ומשקיעה כספים ומשאבים כלכליים רבים בקבוצת אסטנה. אסטנה היא בירת קזחסטן, ואנשי עסקים וממשלת קזחסטן עושים יד אחת כדי להאדיר את שמה של מדינת קזחסטן ולפרסם אותה בקרב משפחות העמים.
© Unipublic
קבוצת אסטנה נבנתה כנבחרת שאר עולם, כרכבת שעל הקטר רשומה המטרה המוצהרת שלה: ניצחון בתחרות היוקרתית בעולם ספורט הרכיבה – הטור דה פרנס. לצורך השגת המטרה ריכזו הקזחים נבחרת של שמות מהמובחר שבמובחר: המנהל הספורטיבי הטוב כיום בעולם הרכיבה יוהאן ברוניל ה"שועל" שברזומה שלו רשומים 10 ניצחונות בגרנד טורים, יחד עם שורה של רוכבי-על שכל אחד מהם הוא מנצח גרנד טור פוטנציאלי: לאנס ארמסטרונג המנצח הסדרתי בטור דה פרנס, אלברטו קונטדור, לוי ליפהיימר, ואנדראס קלודן.
יחד איתם הובאו מספר סופר דומסטיקים (פועלים) שיעזרו לגנרלים במלחמות שלהם ברחבי העולם. הבולטים שבהם: ירוסלאב פופוביץ’, היימר זובלדייה, תומס וייטיקוס, סרגיו פאולינו, בנג’מין נובאל, דניאל נבארו, יאני ברייקוביץ’, ג’סוס הרננדז, ומקסים איגלינסקי.
לקבוצת אסטנה היו בג’ירו בעיות כלכליות לא מעטות. ממשלת קזחסטן בסופו של דבר סייעה ואפשרה לקבוצה המשך קיום שוטף. אם קבוצת אסטנה תזכה בטור דה פרנס עם אחד משלל כוכביה, ההימור הקזחי שעלה הרבה מאוד כסף יצליח ובגדול.
בעולם הספורט ידועים מקרים רבים של קבוצות שניסו לקנות כוכבים ולבנות סביבם קבוצה. בג’ירו לוי ליפהיימר שהגיע כאחד מהפייבוריטים לפודיום סיים במקום השישי ומבחינת קבוצתו אסטנה זה נחשב ככישלון. לאנס ארמסטרונג נתן הופעה טובה אבל לא סיים בעשירייה הראשונה. בינתיים, נצטרך להמתין ולראות איך ההרפתקה הקזחית הזו תמשיך בטור דה פרנס 2009.
הרבה כסף, יוקרה, כבוד ופרסום מעורבים כעת בתחרות הטור דה פרנס מבחינת הקזחים. אם אסטנה תנצח תהיה זו נקמה מתוקה מבחינת הקזחים על החרפה והקלון שהטילה עליהם קהיליית האופניים עקב הגילויים של וינוקורוב וקששקין. האם ניצחון של אלברטו קונטדור הספרדי בטור דה פרנס הצרפתי יהיה לקבוצת אסטנה הקזחית בבחינת "המרגל שחזר מהכפור" ימים יגידו?