כיצד תעזרו לילד שלכם לרכוב על אופניים?

עבור ילדים, לימוד הרכיבה על אופניים יכול להיות פתח ללימוד ערכים נוספים כמו הצלחה ומסוגלות, אמיר אלפיה מפרט את ארבעת השלבים שעליהם לעבור אתכם יחדיו
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

בוקר יום ראשון, אתה נכנס למשרד, התרוצצות, מיילים וקפה, חיוכים בין אנשים שלא ראית שתי יממות וכבר מתעניינים: מה חדש? איך עבר הסופ"ש? צימר, צפון, דרום אדום, אצל ההורים שלו, אצל ההורים שלה? אבל לך יש סיפור מרגש מסוג אחר. "איזה כיף לנו, אבא" הוא אמר לי, אתה מספר בגאון על הסיפוק שליווה אותך כשראית בנך הקטן מתעלה על החשש ורוכב לגמרי לבדו בין שבילי הפארק, רוכב ומגלה את הכוח שבהתמדה, הכוח שאבא מלמד אותו בכל שבת בבוקר.

תחושת הצלחה ומסוגלות | צילום: עמי גינזבורג

עוד כתבות אופניים
איך מזמינים חבילות מרתון וטיולי אופניים לחו"ל?
המדריך לקניית אופניים ראשונים
5 טיולי אופניים לכל המשפחה

לדעת לרכוב על אופניים הינה פעולה חשובה בחיינו כאנשים ניידים, יחד עם זאת הוא טומן בחובו לימוד ערכים נוספים שנרכשים תוך כדי התהליך, חשיבותם של ערכים אלו אינה פחותה מכישורי הרכיבה עצמם. תחושת הצלחה ומסוגלות תוך התמודדות עם מכשולים פיזיים ומנטליים הם כישורים בסיסיים שיבטיחו העצמה לכל אדם שניחן בהם, הם ימנפו את ערכו ביחס לסביבתו ובעיקר ביחס לעצמו. תחושות אלו נבנות תוך כדי ניסוי ותהייה לגבי הגבולות שלנו כבני אדם, האמונה שלנו ביכולתנו לנסות ולהצליח.

אף תהליך שבסופו הצלחה לא יכול להתחיל ללא התנסות ראשונה. חובתנו כהורים לאפשר לילדינו את ההתנסויות הראשונות שלהם, לייצר להם סביבה בה ירגישו בטוחים להעז, סביבה שתאפשר להם להאמין בעצמם ובכחם לנוע קדימה בביטחון, בהתחלה אתנו ואחר כך לבדם. כדי לייצר סביבה שכזו נצטרך לקיים התנסות משותפת והתמודדות מבוקרת עם כישורי החיים, רכיבה על אופניים היא הזדמנות מעולה לייצר את החיבור בין ההורה והילד, לא רק בכדי לאפשר לילד את תחושת המסוגלות, כי אם לבנות את דמות האב בעינו.

שלב ראשון – בניית אמון

כדי לעבור כל תהליך בחיים, בין אם קצר או ארוך טווח, נרצה שיהיה לצידנו משהו שיאמין בנו, שנוכל לסמוך עליו שילווה אותנו בתהליך. כדי לייצר אמון אצל ילדינו חשוב שירגישו שאנו פועלים ממקום מאמין ודואג ולא מתוך גחמה אישית, נרצה לשקף להם שאנו מוכנים להיות שותפים מלאים לתהליך גם כשקשה.

חשוב להעצים כל רגע | צילום: עמי גינזבורג

שלב שני – צעד ראשון

הפן המנטלי של העשייה חשוב ויש להראות לילד שאנו לא מוותרים, לא לעצמינו ולא לו, אנחנו קובעים מראש שנלך בשבת לפארק ונתחיל לרכוב, אנו בונים את הצעד הראשון ביחד. חשוב להעצים כל רגע כזה ולא לקחת אותו כמובן מאליו, זאת כדי להפגין את חשיבות הצעד הראשון בתהליך שאיננו יודעים כלל כיצד התקדם.

"בוא ננסה" זוהי מנטרה מנצחת, שהובילה אותי להצלחה של שלל רוכבים קטנטנים שלמדו להאמין בעצמם. ההחלטה המשותפת, בחירת האופניים, ההגעה לפארק כל צעד בתהליך הוא אירוע. העיקרון המנחה – מה שנתייחס אליו בחשיבות יזכה לחשיבות בעיניי הילד.

שלב שלישי – התהליך עצמו

התהליך מלא עליות ומורדות, כישלונות והצלחות אבל הכי חשוב הן התמודדויות. ההתמודדויות הן שבונות ומעצבות את הילד. כדי לצלוח תהליך ארוך חשוב לייצר לילד מודעות לגבי השלבים הבאים בתהליך. כל יום שבת בשעה 10:15 יוצאים עם לפארק לרכוב על אופניים ומשם ממשיכים לאכול גלידה, הסבר שכזה מייצר מודעות ומחויבות של הצדדים המשתתפים בתהליך: אבא וילד המפנים זמן, אימא, אחים ואחיות המבינים שזהו זמן איכות של הילד עם אבא ולא מפריעים. כך נמנע "הפתעות" מיותרות ולאורך השבוע נוכל לתזכר את האירוע ולהתכונן אליו ביחד: ניפוח אויר בגלגל, תאום הקסדה.

חשוב לייצר לילד מודעות לגבי השלבים הבאים | צילום: עמי גינזבורג

שלב רביעי – מינוף ההצלחה

כל שיעור הוא הצלחה, גם נפילה משמעותה הצלחה, כיוון שהיא מביאה להבנת הסיכונים וכניסה לפרופורציות: בסך הכל לא כזה נורא כמו שחשבנו לפני שנפלנו, לכן בסוף כל שיעור יש לשקף לילד את ההצלחות שרכש ולהעצימם בפני המשפחה והחברים. הרבה פעמים אני פוגש ילדים שלא מאמינים לי כשאני מספר להם כמה הם מוצלחים, פשוט כי לא חינכו אותם לכך וחבל.

תאמינו בילדכם, הוא יאמין בכם.



אמיר אלפיה | מנטור להישגים בתחום הספורט



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

  • שרון הגיב:

    גם אמהות יכולות ללמד ילדים לרכוב על אופניים.
    אנחנו ב- 2018, לא בשנות החמישים.

    1. shimi הגיב:

      לא בשנות החמישים אבל עדיין ב-99.99999 אחוז מהמקרים אני רואה אבות רודפים אחרי האופניים וילדיהם ולא אמהות. רוצות שינוי אז תשנו ותלמדו את הילדים לרכוב על אופניים ולא רק תכתבו טוקבקים…

      1. יונתן הקטן הגיב:

        מסכים עם שימי

  • לוקה ברש הגיב:

    Trial and error ובעברית: ניסוי וטעיה. לא ניסוי ותהיה.

    1. אביק הגיב:

      שניהם נכונים לשונית כיוון שב"תהייה" אתה תוהה האם הניסוי צלח וב"טעייה" האם היתה זו טעות – ולכן שניהם כאמור נכונים

  • האזרח דרור הגיב:

    ממליץ על מאמר בשם "כיצד ללמוד לרכוב על אופניים" – מפורטת שם שיטה פשוטה כיצד ללמד רכיבה בשיטת "ללא פדלים". הרעיון הוא פשוט – קודם לומדים איך לשמור על שיווי משקל ורק אחר כך לומדים לדווש. מה שצריך הוא א. מפתח ברגים כדי להסיר באופן זמני את הדוושות. ב. אופניים מספיק נמוכות שהילד מגיע עם העקבים לרצפה ג. ירידה מתונה וישרה של כ 30 מטרים לפחות. לימדתי את השיטה הזו את כל הילדים שלי וגם כמה ילדים של השכנים – בלי ריצות ובלי נפילות כואבות – תוך שעה שעתיים ונגמר הסיפור. נסו ותהנו

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם יודעים מי זה מייקל פלפס, אבל לאט לאט גם אנשים שלא יודעים כלום על שחייה מזהים את שאר השמות", ג'ורדן קרוקס, שיאן העולם הטרי ב-50 חופשי בבריכות קצרות




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג