לקראת הג'ירו ד'איטליה שייחל ביום שישי, 9 במאי, על הרוכבים המעניינים ומועמדים לניצחון
מאת:יאיר בן עמי
עמוד הג'ירו ד'איטליה בשוונג -כאן
חלפו עברו להם הימים בהם לגרנד טור היו מגיעים 1-3 מועמדים לניצחון כששאר הרוכבים מהווים תפאורה ותמיכה. לקראת הג'ירו ד'איטליה 2014 מעבר למועמדים לניצחון, שקיבלו את הכבוד המגיע להם בסוף הכתבה, מתוך רשימת 219 המזנקים חיפשתי את הרוכבים שאמורים להעניק למהדורה ה- 97 של הגרנד טור האיטלקי את הערך המוסף הנסתר מקדמת ההתרחשות ואלי יתברר שלא.
קאדל אוונס– הכי מעניין בדבוקה
אוסטרליה – ביאמסי (BMC)
מקום שלישי 2013.
הרוכב האוסטרלי הוותיק חגג את החורף ה- 37 בחייו בפברואר האחרון. הוא הגיע לדבוקה כרוכב שטח מעורך ובעל הישגים וכמעט מיד הפך לאחד המתמודדים על הניצחונות במרוצים היוקרתיים ביותר.
אוונס היה האוסטרלי הראשון:
•
שעמד על דוכן המנצחים של הטור (אך לפניו ניצחו אוסטרלים בקטגורית הנקודות).
• שניצח בטור דה פראנס.
• שעמד על דוכן מנצחים של הג'ירו (ניצח בקטגורית הנקודות בשנת 2010).
• שעמד על דוכן המנצחים של הג'ירו (מקום שלישי בג'ירו 2013).
• שעמד על דוכן המנצחים של הוואלטה.
• שעמד על דוכן המנצחים של כל שלושת הגרנד טור, היחיד עד כה.
• שניצח באליפות העולם במרוצי כביש.
• שניצח בסבב העולמי הבכיר של מרוצי הכביש (פרו טור בשנת 2007).
אוונס פתח את עונת 2014 נפלא, עם סגנות בטור האוסטרלי בינואר וסיים את ההכנות לג'ירו עוד יותר נפלא עם ניצחון ב"ג'ירו דל טרנטינו". לא נשמע מרשים? אז תחשבו שוב עם מקום שני של דומינקו פוזוזיבו, שני של נימיץ' פזמיסלב, מקום 8 של מיקלה סקארפוני, מקום 19 של בראדלי וויגינס ומקום 23 של איוואן באסו שעוד נחזור אליו.
אז למה הוא ברשימה הזו?
מנצח הטור דה פראנס, סגן שני אשתקד, צריך עוד משהו?
דומניקו פוזוביבו – עדיין ממתינים לפריצה
איטליה – אז'ה2אר לה מונדיאל (Ag2r La Mondiale)
פוזוביבו הוא רוכב שהעין הצופה במרוצים כבר התרגלה לראות עד סמוך לקו הסיום, אבל גם התרגלה להיעלמותו כשהפטישים הכבדים יורדים על הדוושות ברגעי ההכרעה.
הניצחון הגדול ביותר שלו הוא בג'ירו דל טרנטינו" לפני שנתיים וחוץ ממנו יש לו עוד שני ניצחונות במרוצי דרג משניים. בדרך זו או אחרת הוא תמיד משתחל לרשימות המועמדים לניצחונות בקטגורית הסוסים השחורים.
הוא אחד הרוכבים המשכילים בדבוקה, עם תואר בכלכלה ופוליטיקה, את התזה שלו הוא כתב על הפוליטיקה של דרום איטליה מאיחודה של איטליה ועד היום.
הבעיה של פוזוזיבו היא במרוצים נגד השעון, הפסד הזמן שלו בהם הוא בלתי ניתן לגישור במהלכי רכיבה רגילים.
אז למה הוא ברשימה הזו?
כי בגיל 31 הוא אולי יגלה את ההבדל בין רוכב הקרוב לראש דירוג לרוכב המשפיע על ראש הדירוג.
איוואן באסו – האם עוד יש לו את זה?
איטליה – קנונדייל (Cannondale)
מנצח הג'ירו פעמיים בעבר (2006, 2010) עבר המון בקריירה המקצוענית הארוכה שלו. הוא כבר 17 שנים, פחות כשנתיים השעיה (מרץ 2007 עד אוקטובר 2008). גם הוא מהמבוגרים שבדבוקה (36) והוא לא מועמד לניצחון, אבל שווה מאוד להבין את תופעת באסו במאפיינת של תרבות הספורט האיטלקית.
באסו קיבל את ספרת הקפטן של קבוצת קנונדייל בג'ירו השנה, למרות שהסיכוי שהוא ינצח במרוץ קטן, יש שיאמרו אפסי ושכנראה הרוכב הטוב בקבוצה במהדורה הנוכחית הוא אליה ויויאני שיתמודד על הניצחונות בקטעים שיסתיימו במאוצים ההמונים לקוי הסיום.
באסו הוא מוסד איטלקי, למרות הרשעתו (שימו לב) בכוונה ליטול חומרים משפרי ביצועים שאינם חוקים. רוכב המנצח פעם אחת בג'ירו זוכה לתהילת עולם ואם הוא איטלקי הוא יכול להיבחר לראש עיר הולדתו מינימום. העובדה שייחשד בפלילים לא תמנע ממנו להיות גם לראש ממשלה.
החולצה הוורודה האחרונה של באסו, מסיים שני ועולה לראש הדירוג בקטע 19 של הג'ירו 2010
נותן חסות המעורב בענף ספורט צריך לדעת לזהות פוטנציאל קידום מכירות גם כשהמקדם אינו מיועד לניצחון. כשנכנסה חברת קנונדייל לדבוקה הבכירה היא בחרה בקבוצה הכי איטלקית (סקו) עם הכוכב הכי איטלקי (מריו צ'יפוליני בתקווה שלא צריך להציגו) והמנצח הכי איטלקי (איוואן גוטי שניצח בג'ירו) והעבירה אותם ממותגי על איטלקים למותג העל האמריקאי בסימון מרכז מטרה שיווקית כפי שיודעים האמריקאים לעשות.
המהלך המבריק הצליח, מאז ניצחו בג'ירו כמה רוכבים איטלקים כשהם רכובים על שלדות החברה האמריקאית שהצליחה לפרוץ לתודעה האירופאית כמעט מיד.
גם עכשיו, למעלה מעשור וחצי לאחר המהלך השיווקי, מנצח ג'ירו וקבוצה איטלקית הם מקדמי מכירות והשם של הקבוצה הוא אמריקאי, ניחשתם נכון – קנונדייל ובלועזית למתנשאים – CANNONDALE.
למה כל ה"שטויות" השיווקיות האלו הופכות את באסו לרוכב השווה מיקום ברשימה הזו?
כי אולי נראה ממנו משהו חדש, לא התמודדות בעלת סיכוי קלוש על ראש הדירוג, אולי ניצחונות בקטעים בודדים, או התמודדות על תואר מלך ההרים וגם אם בכל זאת יתמודד על ראש הדירוג צריך לזכור כי רק לפני ארבע שנים הוא ניצח ובהופעה האחרונה שלו בג'ירו (2012) הוא סיים חמישי, פחות מארבע דקות מהמנצח וכשתי דקות מדוכן המנצחים.
מצד נוסף כדאי לזכור כי העונה שעברה הייתה נטולת הישגים משמעותיים של באסו, הוא פרש מהגרנד טור היחיד אליו זינק (וואלטה) בלי להותיר חותם לדורות והעונה הנוכחית נראית אפילו גרועה יותר.
גרמין שארפ – נכון זו קבוצה ולא רוכב
כן הכנסתי לקטגוריה קבוצה ולא רוכב, למה?
בגרמין שארפ רוכב מנצח הג'ירו ד'איטליה 2012, ריידר היסזדייל. הוא גם קיבל את ספרת הקפטן. לצידו ירכב דן מרטין, התקווה האירית לשחזור הישגיו של סטפן רוש (אחד משני הרוכבים שניצח בג'ירו-טור ואליפות עולם באותה השנה).
למדקדקים – למרטין קשר משפחתי לסטפן רוש וג'ירו יצא לדרך בצפון אירלנד, נכון זו לא אירלנד מולדתם ורחוק מכך אבל אירלנד.
אז מי המוביל של קבוצת גרמין שארפ?
בשנתיים האחרונות לא הצליח היסזדייל להציג יכולות שאפילו הזכירו את ביצועיו בדרך לניצחון בג'ירו ד'איטליה 2012. הוא זינק לג'ירו אשתקד ופרש מוכה וחולה לאחר שבועיים בהם נראה כצל של המנצח היוצא. את הטור דה פראנס הוא סיים רביעי מבין חברי קבוצתו ובפער של יותר משעתיים מהמנצח.
ריידר הייסזדל חוגג את הניצחון בג'ירו 2012 צילום: Goldmund100
ייתכן ומישהו בגרמין שארפ יודע משהו שלא ראינו במרוצים?
מרטין הוא סיפור שונה. הוא יהיה בן 28 באוגוסט הקרוב והמשמעות היא שהוא בדיוק בכניסתו לשיא היכולת כרוכב גרנד טור. יש לו ברזומה כבר כמה ניצחונות מרשימים במרוצים הגדולים והחשובים ביותר.
אז גרמין – שארפ נכנסו לרשימה בזכות העניין לגבי המוביל.
המועמדים לניצחון בקצרה
ניירו קוינטנה
הקולומביאני מקבוצת מוביסטאר. מטפס העל סיים שני בטור דה פראנס 2013 ואילולא היה מעמדו בקבוצה שני לכוכב הספרדי הלאומי אלחנדרו ולוורדה כנראה היה מבלה את מאי בהיכרות עם ההרים של מסלול הטור דה פראנס 2014. לו היה מזנק לטור היה מועמד על, לו היה מעמד גבוה יותר אז הוא היהמ מתאים להגדרה של קוינטנה בג'ירו ד'איטליה 2014.
לזכותו – המטפס הטוב ביותר של הדבוקה בג'ירו 2014.
לרעתו – המרוץ נגד השעון בקטע 12. זינוק ראשון לג'ירו ד'איטליה.
ריגברטו אורן אורן
גם הוא קולומביאני, הוא עזב את קבוצת סקאי כדי להיות מוביל גרנד טור של קבוצת דרג בכיר והגיע לאומגה פארמה – קויק סטפ, קלאסית עבורו. כוכבי הקבוצה החדשה של אורן אורן יהיו בקליפורניה לטובת הטור שתופס פלח שוק לא מבוטל.
אשתקד קיבל אורן אורן את עמדת המוביל של קבוצתו (סקאי) בג'ירו רק לאחר הפרישה של בראדלי וויגינס. הוא סיים במקום השני. במהדורה של 2012 הכוכב היה קאוונדיש לטובת צבירת ניצחונות בקטעי המאוץ ההמוני לקוי הסיום ואורן אורן הסתפק במקום השביעי בסיום הג'ירו.
לטובתו – לראשונה הוא יתייצב לגרנד טור כמוביל עם קבוצה עבור מטרת ראש הדירוג המצטבר.
לרעתו – מאז תחילת העונה הוא לא באמת הוכיח יכולות של מועמד לניצחון בג'ירו ד'איטליה.
חואקין רודריגז
הספרדי הוותיק מקבוצת קאטיושה עמד בשנתיים האחרונות על כל דוכן מנצחים של כל גרנד טור, אבל טרם ניצח באחד כזה. הוא היה מלך ההרים של הוואלטה א'אספנייה, ניצח בקטגוריית הנקודות של הג'ירו ד'איטליה ולבש את החולצה הוורודה עשרה ימים. ברור שלרוכב עם רזומה ויכולות כשלו חסר רק דבר אחד שיהפוך את הקריירה לשלמה ומושלמת – ניצחון בגרנד טור.
גם את חולצת הנקודות של הקריטיריום דו דופינה לקח רודריגז הביתה צילום: Petit Brun
אשתקד עשה רודריגז ניסיון של שינוי בהתנהלות העונה האישית שלו וכל הכנותיו התרכזו בטור דה פראנס. זה נגמר עם מקום שלישי, הרבה כבוד והבנה כי ניצחון שלו בטור יהיה בערך כמו זכייה של הולנד באליפות העולם בכדורגל – זה תמיד באוויר, ואף פעם לא קורה.
לטובתו – ניסיון בג'ירו ד'איטליה וגדול משמעותית משל מתחריו.
לרעתו – ראו סעיף הולנד בפסקה האחרונה.
8.5.2014
עורך לשעבר של אתר שוונג
בעל הטור מציאות נושכת