ספורטאים רבים החלו לאחרונה לשלב באימוניהם גם אימונים בשיטת הפילאטיס, אשר שומרת על איזון בהתפתחות השרירים וחיזוקם. בדיוק בגלל זה השיטה יכולה לסייע להתאושש מפציעות ספורט
מאת:הדר שוורץ
כאשר מתרחשת פציעת ספורט הדבר הראשון שיש לעשות, לאחר הטיפול הראשוני, הוא להבין את המנגנון שבו התרחשה הפגיעה. זאת על מנת שנוכל לטפל בגורמים התורמים לפציעה ולמנוע את הישנותה. בין אם הפגיעה התרחשה כתוצאה מאירוע אחד טראומטי או משחיקה שנובעת מפעולה חוזרנית, קיים סיכוי סביר ש"חוליה חלשה" בשרשרת היא זו שגרמה לאותו ספורטאי להיפגע דווקא באותה נקודה בה נפגע. כך ניתן לראות פעמים רבות כי מאותו מנגנון של נפילה יפצע ספורטאי אחד בקרסול ואילו ספורטאי אחר יפגע בברך.
צילום: J. Vílchez
חשוב לציין כי לצורך העניין לא נתייחס כאן דווקא לספורטאי עילית אלא דווקא לחובבנים אמביציוזיים. הם אוכלוסייה מועדת מאוד לפורענות שכן הם מקיימים שגרת אימונים שלעיתים לא נופלת מזו של ספורטאי מקצועי אך לעיתים קרובות חסרים את הליווי המקצועי ואת תכנית האימונים המאוזנת הקיימת אצל ספורטאי העילית.
ניקח לדוגמא מנכ"ל בחברה גדולה שהחל להתאמן לקראת טריאתלון. הוא בן 50-45 ועובד רוב חייו בישיבה מול מחשב. שרירי הבטן שלו חלשים ועם השנים המנח היציבתי שלו הלך והפך מעט קיפוטי (כלומר- הגב העליון שלו כפוף לפנים יותר מהרגיל) מה שלא מפריע לו בחיי היום יום. לקראת התחרות הספורטאי הנלהב לוקח את אימוניו מאוד ברצינות. הוא רץ ורוכב ושוחה אך לאחר מספר חודשים הוא מרגיש כאב קל בכתף ימין בעיקר בזמן שהוא שוחה. הכאב הולך ומחמיר עד שהטריאלט לעתיד נאלץ להפסיק את אימוני השחייה שלו להחליף את חלום הטריאתלון בביקורים אצל הפיזיותרפיסט.
ננסה להבין מה קרה לו:
שרירי בטן חלשים בשילוב עם אורח חיים יושבני הם מתכון כמעט בטוח לליקויי יציבה. לא כולם יסבלו מאותו ליקוי יציבתי. במקרה שלנו בשל חולשת שרירי הבטן נוצרה הגדלה של עקומת עמוד השדרה המותני המלווה בהגדלת העקומה הגבית כפיצויי. מקרבי השכמות נחלשים, הכתפיים מתעגלות פנימה ושרירי החזה מתקצרים (ואלה רק חלק מההשלכות).
בזמן שחייה, הזרוע צריכה לבצע תנועה מעגלית סביב מפרק הכתף. המנח היציבתי המדובר גורם למגבלה בטווח התנועה של הזרוע. דמיינו ציר של דלת שנפתחת ונסגרת מספר רב של פעמים. עתה, דמיינו שהחלק העליון של הדלת קרוב מדי לקיר כך שעם כל תנועה נוצר חיכוך. אתם כבר מבינים מה קורה למפרק או לשריר המבצע פעולה חוזרנית כאשר המנח היציבתי לקויי.
הבעיה אף חמורה יותר מכך- השריר שהתחכך בעצם הוא רק חלק ממערכת שלמה של שרירים, רצועות וגידים אשר תומכים בכתף ומחוברים לצוואר ולשכמות. כאשר אחד המרכיבים הללו נפגע, מתחילה מיד תגובת שרשרת אשר פוגעת בשאר המרכיבים הן בהיבט של ירידה בטווחים בשל כאב והן בהיבט של פגיעה בתזמון העדין והמדויק של פעולת השרירים.
שלבי השיקום- ואיך פילאטיס יכול לסייע:
ניהול כאב– כיום הגישה הרווחת היא להפחית במידת האפשר את הכאב מתוך הבנה כי הכאב הופך להיות גורם מעכב בתהליך השיקום (יבוצע על ידי רופא/ פיזיותרפיסט)
טיפול מקומי– טכניקות טיפוליות ידניות, טייפינג, תרגילים ספציפיים לחיזוק השרירים סביב המפרק, ניתוח הגורמים התורמים לפציעה כגון חולשת שרירים ומנח יציבתי (יבוצע לרוב על ידי פיזיותרפיסט)
טיפול בגורמים התורמים למניעת פציעה חוזרת באמצעות פילאטיס בהנחיית פיזיותרפיסט.
באופן מצער מאוד במקרים רבים יבחר הספורטאי שלנו לחזור לשגרת האימונים שלו ברגע שסיים את שלבים 1 ו- 2 מבלי להבין כי השלב האחרון הוא החשוב ביותר. במקרה כזה, לאחר מספר חודשים הבעיה תחזור על עצמה וחוזר חלילה.
כיצד מסייעת שיטת פילאטיס לטפל בפציעה הנוכחית ולמנוע את הפציעה הבאה?
פילאטיס היא שיטה אשר ביסודה התפתחות שרירים מאוזנת בדגש על שרירי הליבה. חיזוק השרירים מתחיל משרירי הבטן והגב העמוקים ולאחר השגת השליטה בשרירים אלה המשך חיזוק כלל שרירי הגוף באופן שכל השרירים סביב אותו המפרק יתחזקו בצורה אחידה ללא יוצא מן הכלל. אצל הטריאתלט שלנו שרירי הבטן חלשים וכתוצאה מכך הוא סובל משרשרת של שינויים יציבתיים אשר הביאו לפציעתו. כאשר הוא ילמד לארגן בצורה הנכונה את מרכז הגוף שלו (כלומר- ילמד לגייס את שרירי הבטן ולנרמל את העקומה המתנית שלו) יגיבו שאר החוליות בשרשרת ויתארגנו בהתאם.
התרגילים בשיטה מחזקים מאוד את חגורת הכתפיים ובמיוחד את מעטפת הכתף מבלי לפגוע באיזון העדין בין מקרבי השכמות לשרירי החזה. אצל מתאמן בעל מנח יציבתי קיפוטי כמו המתאמן שלנו חשוב מאוד לחזק בהדרגה את מקרבי השכמות ולהאריך ולמתוח את שרירי החזה. התרגילים בשיטה מאופיינים בטווחי תנועה גדולים אשר חשובים מאוד לספורטאים. ספורטאי תמיד נדרש לטווחים גדולי, יותר מאדם לא מאומן ואם אין התאמה בין כמות התנועה הנדרשת בסוג הספורט (ובמקרה שלנו בשחייה) לבין טווח התנועה הקיים במפרק, עלולה להיווצר פציעה.
תרגילי הפילאטיס ניתנים להתאמה לכל סוג ספורט וכל סוג של ספורטאי לפי הצורך הספציפי שלו. רפרטואר התרגילים על המכשירים ועל המזרן רחב ומפותח וניתן לבחור מתוכו הן את דרגת הקושי המתאימה והן את מידת התמיכה הניתנת לפי השלב בתהליך השיקום. מכשירי הפילאטיס בנויים בצורה מודולארית החל מדרגת התמיכה הגבוהה ביותר עם התנגדות קפיצים מינימאלית ועד לדרגת התמיכה הנמוכה ביותר כולל אתגר משמעותי לשיווי המשקל ולתחושת המצב של הספורטאי.
ספורטאי אשר יתמיד באימון בשיטה באופן קבוע יהנה משרירי ליבה חזקים וארגון נכון של מרכז הגוף, משרירים חזקים אך מפותחים בצורה מאוזנת וממפרקים משומנים וגמישים. ספורטאים מכל סוגי הספורט ובכל רמה של אימון ימצאו בתרגילי הפילאטיס מענה והשלמה לאימוניהם ומניעת פציעות. לא בכדי ספורטאי עילית רבים כולל קבוצות כדורגל, כדורסל, טניסאים ומתעמלים בוחרים להתאמן בפילאטיס באופן קבוע.
שיקום הוא תהליך הדורש סבלנות ומחויבות:
ספורטאי צמרת הנקלעים לפציעה ומשתקמים ממנה לרוב מגובים על ידי צוות רב מקצועי הכולל גם פסיכולוג מתוך הבנה כי תהליך שיקום הוא תהליך מנטאלי לא פחות מפיזי. גם במקרה הזה, סובלים החובבנים המשקיענים מחסך. ברור כי אצל ספורטאי המתכונן לקראת אירוע ספורטיבי נוצרת רמת מחויבות וציפייה אשר מקושרת עם תהליך של ריכוז והכנה מנטאלית. לכן, ברור כי כאשר מתרחשת פציעה, לצד הפגיעה הפיזית מתרחשת גם פגיעה מנטאלית לא פשוטה.
החל בעובדה הפשוטה שלעיתים אדם שהיה רגיל לחיות ברמת ביצוע ויכולת גבוהה מאוד, לא מסוגל ללבוש לבד חולצה הוא כעת נדרש להגיע לטיפולי פיזיותרפיה, אשר מיותר לציין לא גורמים לאותה תחושת הנאה וסיפוק כמו שגורם האימון. זו גם הסיבה שספורטאים רבים רק מחכים לרגע שירגישו יותר טוב ומיד חוזרים להתאמן גם אם הם רחוקים מפתרון הבעיה שהביאה לפציעתם.
מחויבות אמיתית לטיפול ולתהליך היא הדרך היחידה לחזור מן הפציעה לשגרת אימונים ולמנוע את הישנות הפציעה. על הספורטאי להבין כי הוא יוצא לדרך ארוכה, שלעיתים היא מתסכלת, אך היא לרוב מאוד מתגמלת. מי שיעבור את התהליך בצורה הנכונה, יחזור ממנו לאימונים כשהוא מכיר יותר את גופו ומודע יותר לאותם גורמים שהביאו לפציעה מלכתחילה.
הדר שוורץ הינה פיזיאותרפיסטית B.PT, תשתתף בכנס "פעילות גופנית ככלי מרכזי בתהליך השיקום", שיתקיים ב-27.09.2010 בקמפוס שיאים, מרכז להסמכות בספורט ובתנועה באונ' ת"א.
צילום שער: José Vílchez
————————————————————————————————————————-