את המאמר הבא כתבתי בלילה בו נערך טקס הסיום של ביקור קבוצת סאקסו בנק בישראל. הנחתי אותו בצד. שבתי וקראתי אותו שוב ושוב. חשבתי כי כבר לא אפרסם אותו אך עונת האופניים העומדת בפתח החזירה אותי אליו. אל ההרגשה השלמה עם הכתוב הגעתי לאחר שנזכרתי בשיחה שהייתה לי, לפני שנים רבות, עם חבר ובה הוא אמר לי את המובן מאליו: "רק אנשים מוגבלים לא משנים דעתם"
מאת:יאיר בן עמי
ספורטאי אינו יכול לשאוף להישגים רק בזכות מתנה גנטית שהעניק לו הטבע. בכל שדה משתתפים, במרתון ניו יורק, טור דה פראנס או אליפות ישראל בריצת 10,000, המנצח צריך הרבה מעבר לכישרון. כל העומד על קו הזינוק ניחן בכישרון כזה או אחר אבל רק הספורטאי שיודע לשלב חוסן מנטאלי, מיצוי יכולות, התמדה ועוד מרכיבים יהיה המנצח.
במשך שבע שנים ניצח לאנס ארמסטרונג בטור דה פראנס. כל סגניו היו לא פחות מוכשרים ממנו ויש אשר רבים ראו בהם גם כשרונים מארמסטרונג. אבל רק ארמסטרונג ידע להביא את הכל, כולל הכל ובעוצמה מקסימאלית, לדחיפת הדוושות.
ביארן ריס, בכל הפעמים בהן שמעתי אותו מדבר (בביקור של קבוצת סאקסו בנק בישראל אך לא רק) סיפר על קבוצתיות, נתינה, קבלה וערכים נוספים אותם הוא מצפה למצוא ברוכב אופניים. כשמביטים על ההרכב של קבוצת סאקסו בנק אפשר בקלות להתבלבל, לא להבין ולהעלות את השאלה- מדוע הרוכב הזה או אחר "זכו" לחוזה ולא…כאן אפשר להביא אין ספור דוגמאות.
גם כשרן מרגליות קיבל את החוזה המקצועני בקבוצה היו מי שהרימו גבה, טענו כנגד או העלו קונספירציות על שלל גוונים וצורות. זה קל מאוד, להעלות קונספירציה. כוכב הקבוצה הוא אלברטו קונטאדור, העומד למשפט על שימוש בחומרים אסורים. בראש הוועדה המשפטית, אשר תחרוץ את גורלו של קונטאדור, יושב ישראלי (השופט אפרים ברק). אם קונטאדור יורשע קבוצת סאקסו בנק יכולה להתפרק והלכה למעשה תזדקק לחסדי האיגוד העולמי ומשום שלא יהיו לה מספיק נקודות על מנת להיות קבוצת הדרג הבכיר. במקרה של הרשעה יורדו מסך הנקודות של הקבוצה אלו של שני ניצחונות בטור דה פראנס, ניצחון בג'ירו דה איטליה ושאר הניצחונות של אלברטו קונטאדור מאז נכשל בבדיקה לגילוי חומרים אסורים בטור דה פראנס 2010. כל הנתונים האלו בהחלט מאפשרים למי שרוצה להגיע למסקנות תואמות קונספירציה.
כשביארן ריס ניצח בטור דה פראנס (1996) הוא השתמש בחומרים אסורים. הוא הודה בכך, לאחר שנים של שמועות ובכללן כינוי לא מחמיא שהודבק לו: "מר 60%" כרמז על שמועה כי בדמו כשישים אחוזים של כדוריות אדומות כעדות לשימוש בחומר אסור (EPO). היום הוא הבעלים והמנהל של קבוצת ביארן ריס המוכרת בשם "סאקסו בנק".
אלברטו קונטאדור נכשל בבדיקה לגילוי סמים בטור דה פראנס 2010. הוא איבד לא מעט אהדה בגלל כמה מהלכים אשר לא יוגדרו כשיא הספורטיביות ובראשם מקרה השרשרת בטור דה פראנס 2010. גם אני לא אהבתי את התנהלותו אז ועדיין אני חושב שהוא חטא. החשד, המרחף על שמו, עד שיוכרע דינו במשפט אשר טרם הסתיים, גם לא מוסיף. במהלך ביקורה של קבוצת סאקסו בנק בישראל קיבלו העיתונאים הנחייה שלא להעלות שאלות בנושא המשפט והובטח כי אם יועלו כאלו הן לא יזכו בהתייחסות מכל סוג. כשהנושא הועלה קונטאדור פשוט קם ועזב למרות כי השאלה הייתה ברמז רחוק.
את כל אלו והרבה יותר ידעתי עוד לפני שקבוצת סאקסו בנק נחתה בארץ זבת. כשהם הגיעו עשיתי כל מאמץ ללוות אתם בביקור. זה לא היה פשוט. אפשר לומר כי מצידה של הקבוצה נעשו יותר מאמצים להרחיק מאשר לקרב ובכלל זה עיתונאים או כל הקשור לתקשורת שאינה מטעם. למרות זאת הצלחתי למצוא את אותם רגעים של קרבה ושיחות עם אנשים בקבוצה. חלק מהשיחות ישמרו בזיכרוני למשך כמה שנים טובות ועד שאחלוק אותן עם קוראים או בכלל. שני דברים אני חייב, לעצמי בעיקר, כדי לסגור את ביקור הקבוצה בהרגשה אישית טובה. שניהם מאיימים על שמו של המדור וייתכן כי פרסומם יביא עליי ביקורת.
כשראיתי את רוכבי סאקסו בנק עובדים בבית הספר לאופניים, אותו הקימו בעכו, ליבי יצא במחול, פשוטו כמשמעו. צריך להיות ציניקן, באופן קיצוני ואולי אף אטום, עד רע לב במידה הגובלת בחסך רגשי של קיר בטון, כדי שלא להתרגש כשמנצח טור דה פראנס מוביל ילדה בשיעור רכיבה על אופניים או כשאותו מנצח טור דה פראנס מסמן באבן גיר את מסלול הרכיבה בין הקונוסים שהוצבו על ידו ועל ידי חבריו במתחם בית ספר לרכיבה על אופניים. אלברטו קונטאדור הגיע לארץ כיום וחצי אחרי שהתייצב לערעור (של שניים מהגופים החזקים בעולם הספורט) על זיכוי במשפט על שימוש בחומרים אסורים. ספורטאי, ככל בן אדם בכל תחום, זקוק לתעצומות נפש אדירות כדי לצאת מבית משפט ויומיים לאחר מכן להעניק עצמו בצורה כה כנה לילדים באשר הם.
זהו בדיוק החלק המעיד על הערך המוסף של אלברטו קונטאדור, מעבר לכישרון והדבר נכון גם על שאר רוכבי קבוצתו כמו ספורטאים רבים אחרים. כשיש לבן אדם את היכולות להפריד בין טרדות היום יום לביצוע עבודתו הוא תמיד יבצעה טוב יותר ממי שאינו מסוגל להניח לטרדות. כאשר בן אדם יכול להעניק, בעת שהוא תחת לחץ כה גדול ותרומתו לילדים, אותם כנראה לא יפגוש יותר לעולם, הוא מעיד על המעבר, זהו הערך המוסף.
רן מרגליות הוא בדיוק הדוגמא הישראלית למה שמחפש ביארן ריס לקבוצתו. לצקצק בלשון,להצביע על תוצאות או לספור למרגליות את דוכני המנצחים, עליהם עמד, באליפויות ישראל זו קטנוניות. כשהופכים את אליפות ישראל למבחן התוצאה זו בעיקר עדות על מוגבלות. העובדה היא פשוטה הרבה יותר ממהירות איקס על מרחק נתון. העובדה היא כי רן מרגליות, בדרכו לקבוצת סאקסו בנק, חשב על המכלול ולא רק על הדוושות וכמה וואטים לדחוף עליהן. הוא חשב על חיבור, נתינה ואיך להביא את הערך המוסף.זה בדיוק מה שחיפש ביארן ריס. זה בדיוק מה שחיבר את אלון ניסן וזה בדיוק מה שהלהיב את רעיה שטראוס. ככה עושים עסקים, ככה מנצחים וזהו בדיוק הערך המוסף.
בתחילת הביקור של סאקסו בנק בישראל היו לי הרבה שאלות,קיבלתי רק חלק מהתשובות ואיני בטוח על כמה עוד אפשר לענות בזמן נתון זה. במהלך הביקור שלהם בישראל שיניתי את דעתי על אלברטו קונטאדור וביארן ריס אבל לא על הספורט המקצועני. ריס השתמש בחומרים אסורים משום שזו הייתה הדרך לנצח בטור דה פראנס. כל צעיר, בכל מדינה וסביבה חברתית באשר היא, יסכים לעשות דברים קיצונים כדי להשיג מטרות על ברמה הלאומית ועוד יותר כשהמטרה בין לאומית. ריס עשה דבר קיצוני, הודה במעשיו, הודה כי רימה ואני מאמין לו על הניסיון לעשות דברים אחרת עכשיו ומשום שניסיונו היה מר.
לפני הכנס בוינגייט ניגש אליי אחד המארגנים ושאל אם ארצה לשאול משהו מיוחד כשהפאנל (ריס, קונטאדור, מרגליות ומקגי) יהיו על הבמה. אמרתי לו כי על השאלות שלי אף אחד לא יענה ובמילא יש לי רק משאלה. הייתי רוצה לקחת את אלברטו קונטאדור למסעדה האהובה עליי וברור כי זו מסעדת בשר המתמחה בסטייקים משובחים.
שאלה לסיום – האם ראוי להעניק לספורטאי את האפשרות לחרטה או גם בבואו לתקן, במעשים, חובה להענישו ורק לאחר ריצוי העונש להעניק לו את הפתח לבצע שינוי מניסיונו?
למערכת משפט רגילה יש כלי ענישה המכונה "עבודות שירות". ריס לא צריך היה שיכפו עליו והוא אשר בחר להודות על מעשיו ולבצע את התיקון תוך שהוא מושך אחריו רבים ומשום הכרתו בכוחו.
מכאן צריך להביט על מעשיו.
יאיר בן עמי
עורך ראשי אתר Shvoong בעל הטור מציאות נושכת