מרתון טבריה לא נראה כסובל מעלייתם של אירועי המגה מרתונים בתל אביב וירושלים. לאורך זמן הוא עלול להרגיש בערעור מעמדו כמרתון עם מספר המשתתפים הגדול בישראל. נכון למהדורת 2013 עדיין המארגנים מכוונים נכון
מאת:יאיר בן עמי
מרתון תל אביב פונה להמונים. כמה שיותר מקצים, הצופים מגויסים לאירוע כחלק מובנה והדגש על החגיגה לפני ואחרי אינו קטן מזה המיושם על מחסומים, שער סיום וזינוק. זהו אירוע המרתון הגדול בישראל, אבל במקצה המרתון של תל אביב השתתפו בשנת 2012 כ-1700 רצים.
מרתון ירושלים פונה אל הבינלאומי. ריצה בעיר הקדושה לשלוש הדתות, הכמיהה של יהודים לרוץ בעיר אבותיהם, הרצון להביא כמה שיותר רצים מכל העולם ושבועות לפני הזינוק של מהדורת 2013 כבר הבטיחו הגעתם 800 רצים מ-42 מדינות. בשנת 2012 המרתון של ירושלים משך אליו כ-1500 רצים.
במרתון טבריה של שנת 2013 ישתתפו למעלה מ-2000 רצים. השורה הבינלאומית מלאה ברצים איכותיים. 24 רצים אשר יעמדו על קו הזינוק ביום חמישי כבר רצו מרתון מהר מ-2:10 שעות. איכות היא ההצהרה הבולטת ביותר של מארגני מרתון ווינר טבריה, מאז ומתמיד אך בעיקר בשנים האחרונות. הפרסים הכספיים המוצעים לשבירת שיאים של מסלול מרתון טבריה כבר נחשבים למשחק מכובד מאוד ביחס לתחרויות מרתון יוקרתיות ברחבי העולם.
מרתון טבריה הוא מאבות תרבות הספורט בישראל. הוא היה חלק מטבריה והכנרת עוד לפני שנשמע בום הריצה בכל העולם, למעשה הוא התקיים לראשונה בעיצומו של בום הג'וגינג האמריקאי. במהלך השנים הוא התקיים כמעט ברציפות. מאז מרתון הבכורה, בשנת 1977, לא התקיים המרתון רק בשנת 1980. מספר המשתתפים במרתון של טבריה גדל בהתאמה למספר הנפשות בארץ זבת אשר נכבשו בקסם האתגר של הריצות הארוכות.
גם לשינויים בשדה האירועים של הספורט הישראלי ידעו מארגני מרתון טבריה להגיב נכון. עד שנכנס טריאתלון אילת למגרש האירועים התקיים מרתון טבריה בדצמבר. טריאתלון אילת התקיים לראשונה בשנת 1987. מיד הבינו מארגני מרתון טבריה כי יש חפיפה בקהל היעד אליו פונים שני האירועים אבל גם התחרות על תשומת לב התקשורת הייתה אז שיקול שנלקח היטב בחשבון. טריאתלון אילת הביא שמות ענקיים במושגי הטריאתלון העולמי. מרתון טבריה לא יכול היה להתחרות בזה.
בשנת 1991 לא התקיים מרתון. המהדורה ה-14 התקיימה ב-5 בדצמבר 1990. המהדורה ה-15 התקיימה ב-8 בינואר 1992. השינוי הביא למרתון של טבריה דברים טובים שלא נלקחו בחשבון כשהוא נעשה. קודם כל הוא הפך להיות המרתון הראשון המתקיים בכל שנה על פי הספירה המקובלת ביותר בעולם וזו המשמשת את גופי הספורט הגדולים בעולם. הגידול במספר הנרשמים נבע לא רק משינוי התאריך אבל אי אפשר להתעלם ממנו. מספר המתאמנים לתחרויות טריאתלון איש הברזל גדל וינואר הוא תאריך לא רע להתנסות במרחק המרתון המלא, אם תחרות איש הברזל מתוכננת לשיא העונה-סוף אביב וקיץ.
על מנת להמשיך ולגדול צריך מרתון טבריה משיכה בינלאומית
גדולה. בתיאוריה, כמו הקדושה של ירושלים, גם לטבריה אפשר למשוך נוצרים. אלו
אולי ירצו לרוץ סביב
האגם שבאמונתם ישו הלך על מימיו. אבל זה לא מספיק. מרתון טבריה יכול להרוויח הרבה יותר משיכה אם ייכנס לרשימת מסלולי המרתון המהירים בעולם. כדי להיכנס לרשימה הזו הוא חייב תג תוצאה של 2:06 שעות כשיא מסלול. אם לתג זה מכוונים מארגני מרתון טבריה הם בכיוון הנכון. לא משום שעם תג כזה בשולי הכנת הטור קפצה לי אמירה קשה מאוד של גדול רצי המרתון הישראלים, אסף בימרו, במדור ספורטאי השבוע: "האמת היא שתמיד הצטערתי שלא נשארתי בכדורגל. אם הייתי משקיע בכדורגל מה שהשקעתי באתלטיקה הייתי במקום אחר היום". |
מעבר לפופולאריות, כמות נרשמים, משיכה בינלאומית ושאר ירקות מבריקים התופסים את חזית המדף הראשון של יחסי הציבור, כולנו צריכים לקוות כי מארגני מרתון טבריה, ואיגוד האתלטיקה בפרט, מודעים בחשיבותו של האירוע לתרבות הספורט הישראלית. זו אינה מעניקה מרחב גדול מספיק לענפי ספורט. הכדורגל זוכה למרב תשומת הלב ומותיר פירורים לכדורסל. משאריות הפירורים של תשומת הלב המוענקת לכדורסל "נהנים" שאר ענפי הספורט.
הגידול במספר המשתתפים בתחרויות ריצה יצר אשליה גדולה של פופולאריות. האמת הכואבת היא שהאתלטיקה הישראלית חווה תקופה שהיא אולי מהגרועות מזה שנים ואולי מאז קיומה. הספורטאים שראויים להערכה לאומית רחבה זוכים להערכת הנישה הצרה בלבד.
אם יצליח מרתון טבריה להעצים את ערכו בעיניי התקשורת הישראלית אולי כמה ילדים ירצו להידמות למנצח מרתון טבריה, הסיכוי יגדל אם תוכניות פריים טיים ימצאו עניין ביצירת כתבה עליו. אחרי זה נתפלל שמשהו ישתנה בגישת מערכת החינוך לספורט, אבל זה לנשיכה אחרת.
• תודה לאנטוניו סנטורי שעזר בהכנת המדור.
יאיר בן עמי
עורך ראשי של אתר Shvoong ובעל הטור מציאות נושכת