דמנציה היא מחלה הפוגעת בתפקוד ומובילה לירידה בזיכרון וביכולות המנטליות. המחלה נפוצה יותר בקרב נשים מאשר בגברים. על פי התחזית בארץ ובעולם, עד שנת 2050, מספר החולים בדמנציה ישלש את עצמו. אלצהיימר היא הסיבה העיקרית לדמנציה ומובילה מבחינת השכיחות, אך לעיתים יכולות להיות לה סיבות נוספות. על כן, זיהוי הסימנים והתסמינים חיוני לאבחון מוקדם, באמצעות פניה להמשך בירור רפואי, אשר מאפשר קבלת החלטות בשלב בו הן יכולות להיות אפקטיביות.
לכתבות נוספות בנושא:
האם אכילה בשעה מאוחרת באמת משפיעה על משקל הגוף?
כאב הגב שפחות מכירים: הכל על היצרות בתעלת עמוד השדרה
זו הפעילות הגופנית שהתגלתה כמועילה ביותר לשינה טובה
הנה כמה סימנים ותסמינים של אלצהיימר ודמנציה, שאולי את חלקם לא הכרתם:
• אובדן זיכרון המשבש את חיי היומיום: לא מדובר רק בשיכחה "מזדמנת", אלא בפערים משמעותיים בזיכרון המשפיעים על הפעילויות היומיומיות. למשל, מידע שנלמד לאחרונה או תאריכים ואירועים חשובים, חזרה על אותן שאלות שוב ושוב, וצורך להסתמך על בני משפחה עבור דברים שהיו זכירים בקלות בעבר.
• אתגרים חדשים הקשורים למספרים: קשיים מסוימים עשויים להתעורר בביצוע משימות בבית או בעבודה עם מספרים וכמויות. למשל, ייתכן קושי לעקוב אחר הכנת מתכון מוכר, שכבר הוכן פעמים רבות, או שהטיפול בקניות ובחשבונות עשוי לקחת הרבה יותר זמן מאשר לפני כן.
• הנחת חפצים במקום לא נכון ואובדן היכולת להתחקות אחר צעדים: כולנו מאבדים חפצים בבית – ולרוב מוצאים אותם אחרי זמן מה. אך אובדן תכוף, המלווה בחוסר יכולת לשחזר צעדים אחורה כדי למצוא אותו, או הנחה של החפץ במקום יוצא דופן, עשויים להוות סימן. לעיתים גם תיתכן האשמה של אחרים בגניבה, במיוחד כשהמחלה מתקדמת.
• קושי בהשלמת משימות מוכרות: משימות שעד היום היו שגרתיות הופכות אט אט למאתגרות יותר. למשל נהיגה או הליכה למקום מוכר או זכירת כללים של משחק אהוב .
• בלבול בזמן או במקום: אובדן פתאומי של תחושת הזמן, למשל של עונות השנה או של חגים – וכן שיכחה היכן נמצאים כרגע או כיצד הגיעו למקום מסוים.
• קושי בהבנת תמונות חזותיות ויחסים מרחביים: הכוונה לשינויים בראייה הבאים לידי ביטוי בקושי בקריאה בזיהוי צבעים או גוונים. לעיתים, שינוי כזה נגרם על ידי קטרקט בשל הגיל – ואינו מבטא תסמין לאלצהיימר.
• בעיות חדשות במילים בדיבור או בכתיבה: סימן זה מתבטא בקושי לעקוב או להצטרף לשיחה שמתקיימת, עצירה באמצע שיחה, חזרה על מילים מסוימות, או קושי במציאת המילים הנכונות לתאר מצב או תחושה.
• ירידה דרמטית בשיקול הדעת: אנשים שמתמודדים עם אלצהיימר או דמנציה עשויים לחוות שינויים בשיפוט, כאשר הם מתמודדים עם כסף או ישימו פחות לב להיגיינה אישית וטיפוח בשונה מהעבר.
• נסיגה מעבודה או מפעילויות חברתיות: סימן זה בא לידי ביטוי בחוסר עניין בתחביבים שהיו אהובים בעבר, או בחוסר רצון להשתתף בפעילויות חברתיות או ספורטיביות – מכיוון שהם פתאום מתקשים לעמוד בקצב של יתר המשתתפים.
• שינויים במצב הרוח ובאישיות: חשדנות יתר, סימני דיכאון, פחד או חרדה, הבאים לידי ביטוי בבית או בחוץ וכוללים שינויים חדשים במצב הרוח ובאישיות.
זיהוי מוקדם של חלק מהסימנים האלו יכול להוביל לאבחון וטיפול בזמן, לעזור בשמירה על עצמאות – ולדאוג לאיכות חיים לאורך זמן רב ככל האפשר. אם אתם מבחינים באחד מהם או יותר, אל תתעלמו. פנו לרופא להערכה קוגניטיבית או לביצוע בדיקת דם חדשה, אשר זמינה בישראל ומאפשרת לאבחן אלצהיימר בשלביה המוקדמים ברמת דיוק גבוהה באמצעות סמנים ביולוגים.
הבדיקה נקראת AD-Detect ומיוצגת בלעדית בישראל על ידי חברת מדיקל לינק ומיועדת לזהות בדגימת הדם ריכוז גבוה של חלבון עמילואיד בטא המעיד על אלצהיימר.