בישראל, אנחנו לא חווים ימים רבים בהם מזג האוויר מונע מאיתנו לרוץ בחוץ. עם זאת, באותם ימים ספורים של גשמים, רוחות ודומיהם, ההליכון יכול להיות פתרון מעולה לשמירה על הכושר והיעדים שהצבתם. מחקר שנערך לאחרונה אף הגיע למסקנה שמבין שבעה מכשירי אירובי שונים שנמצא בדרך כלל בחדר הכושר, ההליכון גורם להוצאה האנרגטית הגבוהה ביותר, צריכת החמצן וקצב הלב (באימון בעצימות גבוהה).
לכתבות נוספות בנושא:
"חוויה מדהימה": המנצחים מספרים על מקצה חצי המרתון בצ'אלנג' ישראמן
לצאת מהקופסה: 10 המרתונים המיוחדים ביותר בעולם לשנת 2025
אחת ולתמיד: האם ריצה על מסילה "שווה" כמו אימון בחוץ?
אם אתם עדיין חוששים או מתקשים להניע את עצמכם לריצה על המסילה, אולי כדאי שתקבלו השראה מהאלוף האולימפי יקוב אינגבריגטסן, שבגיל 24 מחזיק בשיאי עולם בריצה למרחקים של 1,500 מטר באולם, 2000 מטר ו-3000 מטר באצטדיון. אינגבריגטסן, שמתאמן רבות על הליכון, חולק בבלוג את הטיפים הטובים ביותר שלו לריצה אפקטיבית ומלאת מוטיבציה על ההליכון.
מתי כדאי להעדיף ריצה על הליכון?
אינגבריגטסן ממליץ על ריצה על הליכון לא רק בחורף, אלא גם בשאר ימות השנה. "ריצה על מסילה מאפשרת להתמקד במדויק במדדים ולשמור על קצב מבלי להתמודד עם מכשולים כמו שמש חזקה, רוחות צד או מדרכות לא אחידות," הוא מסביר.
הליכון מאפשר לתכנת את המהירות והשיפוע הרצויים – באופן ידני או אוטומטי אם ההליכון מתקדם מספיק: "אני תמיד שואף שהאימונים על הליכון יהיו בדיוק כפי שתכננתי, בלי הפרעות", מוסיף אינגבריגטסן. בבוקר הוא מבצע את רוב האימונים שלו על הליכון, וכשמזג האוויר טוב ומאפשר זאת הוא עובר לאימונים בחוץ בערב.
איך לשמור על מוטיבציה על ההליכון?
אינגבריגטסן רואה באימון על הליכון כמעין משחק – תחרות בינו לבין עצמו. "אני מנסה לפגוע במדויק בקצב שנקבע או להשלים את כל האינטרוולים בצורה מושלמת," הוא מספר. "זה לא חייב להיות כיף גדול, אבל זה בהחלט יכול להיות פרודוקטיבי."
טיפ נוסף שהוא נותן: קבעו מטרות קטנות, כמו לרוץ מרחק גדול יותר או להשלים יותר אינטרוולים מאשר באימון הקודם.
איך לשפר את טכניקת הריצה על הליכון?
ריצה על הליכון יכולה לעזור לכם להתמקד בטכניקת הריצה שלכם, במיוחד לאחר פציעה: "אפשר להשתמש במראה או בצילום כדי לבדוק את התנועות שלכם בצורה קלה יותר", ממליץ אינגבריגטסן. כך ניתן לשפר את הביומכניקה ולמנוע פציעות עתידיות.
לאחר פציעות גב ואכילס שעבר ב-2023, אינגבריגטסן משתף כי השתמש בהליכון כחלק משגרת השיקום שלו, מהלך שהוביל אותו בחזרה לפסגה עם שיאים אישיים חדשים וזכיות משמעותיות ב-2024 – באליפות אירופה (ב,1500 וב-5,000 מטר וכן במרוצי שדה), ובמשחקים האולימפיים (ב-5,000 מטר).
איך להשתמש בהליכון בצורה אופטימלית?
כשמדובר בריצה על הליכון, דיוק המידע חשוב לא פחות מהמאמץ עצמו. אינגבריגטסן, שמתאמן במהירויות גבוהות במיוחד, משתמש בטכנולוגיה מתקדמת כדי לעקוב אחר הביצועים שלו. הוא מציב את המסך של הטלפון מולו על ההליכון, שם הוא מכוון את אפליקציית הכושר שלו על 'נתונים חיים', כמו קצב הלב, זמן שנשאר בכל אינטרוול, וכד'.
"כשאני רץ במהירויות של 21-22 קמ"ש, אני לא יכול להרשות לעצמי להתעסק בשעון שעל היד," הוא מסביר. "הצגת הנתונים בצורה ברורה מול העיניים שלי מאפשרת לי לשמור על ריכוז בתנועה ובתוצאות".