גורבנקו מצדיעה להוסו: "עיצבה אותי כשחיינית, שינתה את הספורט"

אחרי קריירה מפוארת שכללה 97 מדליות בתחרויות הגדולות ו-20 שיאי עולם, תלתה "אשת הברזל" ההונגרייה את בגד הים. סיכומה של קריירה יוצאת דופן, במים ומחוצה להם, וגם ההשפעה שלה על השחיינית הגדולה בישראל
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
הוסו וגורבנקו על הפודיום בבודפשט | צילום: סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה

2 בדצמבר 2015. הבריכה הלאומית במכון וינגייט. בוקר ראשון של מוקדמות באליפות אירופה בבריכת קצרות שנערכת לראשונה בישראל. המארגנים עוד מוודאים שהכל במקום, ולפני שמישהו בכלל הבין מה קורה – הגיעה קטינקה הוסו. ההונגרייה תמיד אהבה לעשות דברים באופן לא קונבנציונלי, ולא חיכתה לגמר בשביל לשבור את שיא העולם ב-400 מעורב אישי – 4:19.46 דקות. כותב שורות אלה היה ביציע העיתונאים באותו בוקר, והחזיק את הראש כמו כל הבריכה.

לכתבות נוספות בנושא:
אשת הברזל תולה את בגד הים: קטינקה הוסו הודיעה על פרישה
"החבר'ה הטובים מדרימים לאילת": משחה גביע הים האדום הבינ"ל מגיע
אדם פיטי התייעץ עם מייקל פלפס, שוקל להמשיך ללוס אנג'לס 2028

בהמשך, היא הוסיפה באותה אליפות גם שיא עולם ב-100 מעורב אישי – 56.67 שניות, וזכתה בשבע מדליות בסך הכל – שש מזהב ואחת מכסף. בשישה מהמשחים שלה היא שברה גם את שיא האליפות בדרך לתואר השחיינית המצטיינת, וגם בדרך לכיבוש לב הקהל הישראלי.

קטינקה הוסו מנצחת בנתניה | צילום: גלעד קוולרצ'יק, איגוד השחייה

מהקרשים של לונדון
הוסו לא הייתה איזו ילדת פלא יוצאת דופן בנוף השחייה העולמית (והונגריה ידעה גם כאלה לאורך השנים). היא אכן הייתה מוכשרת והעפילה למשחקים האולימפיים כבר ב-2004 עת הייתה בת 15 בלבד, אך סיימה באותם משחקים במקום ה-31 ב-200 פרפר ולא הרשימה במיוחד. גם בבייג'ין עוד לא ממש ספרו אותה, והפריצה הגיעה מעט לאחר מכן.

הוסו עברה להתאמן בארה"ב באוניברסיטת סאות'רן קליפרונה, תחת המאמן האמריקאי המעוטר דייב סיילו. היא החלה לגרוף מדליות בזירה העולמית – בראשן הזהב ב-2009 ברומא ב-400 מעורב אישי – ומשם לא נעצרה. אליפות אחר אליפות היא כבשה את הפודיום, והכל נבנה לקראת המשחקים האולימפיים בלונדון, שם, בגיל 23, הייתה אמורה להיות בשיא פריחתה.

אולם כגודל הציפיות, כך גודל האכזבות. קטינקה לא עמדה בלחץ ולא זכתה באף מדליה בלונדון. השיא היה כנראה במשחה האהוב עליה 400 מעורב אישי, בו סיימה במקום הרביעי הכואב. נשיא התאחדות השחייה ההונגרית אף קרא לה לפרוש, אבל כפי שכבר הבנתם, הוסו לא ממש נכנעת לתכתיבים. היא נשכה שפתיים, החליפה מאמן (עברה להתאמן תחת בעלה דאז שיין טסאפ), הורידה את הראש ורק הגבירה קצב.

קטינקה הוסו. אגדה | צילום: Doha Stadium Plus Qatar, Wikimedia

IRON LADY
כדי לגאול את עצמה מהכישלון בלונדון, וכחלק מתפיסת האימון של טסאפ לפיה ריבוי תחרויות תביא להצלחה – מ-2013 התחרתה הוסו המון. וכשאני כותב המון – אני מתכוון ה-מ-ו-ן. היא הגיעה כמעט לכל תחרות גדולה בעולם – וזינקה לשלל משחים בכל אירוע. צריך להבין, באותה התקופה התפיסה האירופית הרווחת הייתה שבכל יום תחרות כדאי להתמקד במשחה אחד, גג שניים אם אין ברירה. הוסו לא ממש התיישרה עם התפיסה הזאת. היא הלכה על דאבלים (שני משחים בהצגה), טריפלים (שלושה משחים בהצגה) ואפילו קוואדרופלים (ארבעה משחים בהצגה), ולעתים ניצחה בכולם עם מנוחה קצרה במיוחד.

זכור במיוחד הרקורד חסר התקדים שלה בסבב גביעי העולם עם 24 מדליות זהב ושישה שיאי עולם באותה עונה פוסט אולימפית. ההתאוששות המופלאה שהפגינה בין המשחים, יחד עם עשרות המדליות שגרפה באותה תקופה, זיכו אותה בכינוי "אשת הברזל" (Iron Lady), כינוי שדבק בה עד היום והפך למותג.

הרצף המרשים שלה הגיע לשיאו עם גאולה גדולה במשחקים האולימפיים בריו 2016, שם פיצתה על ההופעה בלונדון, ובגדול. ההונגרייה זכתה בארבע מדליות, מהן שלוש מזהב ב-200 וב-400 מעורב אישי וב-100 גב ומדליית כסף ב-200 גב. ב-400 היא עשתה זאת עם שיא עולם נהדר של 4:26.36 דקות ובפער עצום של חמש שניות מהמקום השני.

קטינקה הוסו בריו | צילום: Fernando Frazão/Agência Brasil, Wikimedia

הדעיכה, הלידה והקאמבק
בשנים אחרי ריו הוסו עוד המשיכה לגרוף מדליות בקצב. היא הגיעה להישג חסר תקדים של 97 מדליות באליפויות הגדולות (אליפות העולם, אליפות אירופה ומשחקים אולימפיים), מהן 64 מזהב. לכך, הוסיפה עוד 461 מדליות בתחרויות גביעי עולם (מהן 309 מזהב) ושברה 20 שיאי עולם בדרך. מספרים מפלצתיים בכל קנה מידה.

ב-2019 היא עוד ניצחה ניצחה בשני משחי המעורב באליפות העולם, אולם אז התחילה הדעיכה. ב-2021 הרצף המטורף שלה במשחה ל-200 מעורב אישי (7 שנים ללא הפסד בתחרות גדולה) נקטע על ידי אחת, אנסטסיה גורבנקו, באליפות אירופה בבודפשט. בשנים אלו, היא נפרדה מבעלה טסאפ (נחסוך לכם את הרכילות וסיפורי הבגידה), החליפה מאמנים בקצב ולא הצליחה לשחזר את יכולתה. הדחייה של המשחקים האולימפיים בשנה בשל הקורונה לא היטיבה עמה ובטוקיו היא לא זכתה באף מדליה, אלא הסתפקה במקום החמישי ב-400 מעורב אישי ובמקום השביעי בחצי המרחק.

היא חלמה על הגעה ל-100 מדליות בתחרויות הגדולות, אך כשלה בניסיונות הללו פעם אחר פעם. היא נכנסה להריון (גם בעלה השני מאמן אותה למי שתהה) אולם הצהירה שאין בכוונתה לפרוש, וכמה חודשים אחרי הלידה חזרה למים במטרה להשיג את הקריטריון לפריז ולעשות היסטוריה עם השתתפות בשישה משחקים אולימפיים. לצערה, היא לא הצליחה לעשות זאת, אך נתנה לא מעט השראה עם חזרתה להתחרות אחרי הלידה.

קטינקה הוסו על הפודיום | צילום: Oleg Bkhambri (Voltmetro), Wikimedia

לא רק במים
לכל אורך הקריירה, הייתה הוסו הרבה יותר מאשר סתם שחיינית. היא הייתה פעילה בכמה מאבקים לטובת זכויות השחיינים, הן במולדתה והן בשחייה העולמית בכלל, ואף צלחה בחלקם. היה לה חלק חשוב בהגדלת פרסי הזכייה בתחרויות וגם בהקמת ליגת ה-ISL, שם אפילו הייתה קבוצה בבעלותה, Iron. היא גם פתחה מועדון שחייה בבודפשט המקדם שחיינים צעירים ולא חששה להגיד את שעל ליבה, גם כשזה היה פחות מקובל. כפי שהצהירה עם פרישתה, היא מתכוונת להישאר בעולם השחייה וסביר כי עוד תשפיע גם בשנים הבאות.

גורבנקו: "השאירה חותם על השחייה העולמית, וגם עליי"
אנסטסיה גורבנקו מספרת לשוונג על ההשראה שסיפקה לה הוסו: "בתור ילדה ממש גדלתי עליה, היו שתי שחייניות שגרמו לי לרצות להיות שחיינית מעורב – היא ועמית עברי – להיות כל כך מגוונת בכל הסגנונות. היא הראתה לי ולרבים נוספים שאפשר לשחות כמה משחים בהצגה, דאבלים וטריפלים, וגם אפשר לנצח את כולם. היא הייתה בלתי מנוצחת כל כך הרבה שנים, ראיתי אותה מהבית בריו ופשוט רציתי לשחות לידה. היא ממש עיצבה אותי כשחיינית בדברים שעשתה, היא שינתה את הספורט".

גורבנקו נזכרת במפגשים הראשונים שלהן: "בפעמים הראשונות שפגשתי אותה כשחיינית צעירה ממש פחדתי ממנה, סוג של יראת כבוד אפשר להגיד. לאט לאט היא התחילה להכיר אותי והיינו מברכות אחת את השנייה בהצבות, אבל היא תמיד הייתה די סגורה ולא מאוד חברותית".

הישראלית נזכרת גם במחנה אימונים אחד ב-2021 ששינה את הכל: "לפני אותה אליפות אירופה היה לי מחנה אימונים בטנריף, וגם היא הייתה שם, היא התאמנה לבד עם המאמן שלה/בעלה, ואמרתי לעצמי שאני חייבת להתאמן איתה פעם אחת. ביקשתי מלוקה גברילו מאמן הנבחרת לנסות לארגן את זה, והם זרמו. זה היה אימון של 200 שבורים – 4X50, לאחר מכן 2X100 ואז 200, בכל סגנון, וככה 4 סטים אני זוכרת את האימון הזה כל כך טוב, ממש כל תוצאה. זו הפעם הראשונה שהחזקתי איתה בזמנים ושם התחלתי להאמין שאני באמת יכולה לעקוף אותה, זה עזר לי מאוד, הרבה יותר מאשר עזר לה".

ואז הגיע אותו רגע בבודפשט באליפות אירופה: "עליתי ראשונה לאותו גמר ושחיתי במסלול 4, כשקטינקה מסלול לידי. בגלל האימון הזה והשנה הזאת שהתאמנתי ממש טוב, זה נתן לי את האמונה והביטחון שמה שצריך לקרות יקרה. לא היה לי ממש מה להפסיד, ולה היה הרבה להפסיד כי זה היה בבית שלה. בסיום, אחרי שניצחתי, הייתי בשוק. באמת, ממש רציתי שהיא תברך אותי ותגיד לי 'כל הכבוד' ואחרי המשחה היא לא עשתה את זה. רק שעה אחרי היא באה אליי בבריכת שחרור ובירכה אותי. היה לה מאוד קשה, אני יכולה להבין את זה. באותה תקופה היא כבר קצת שכחה איך זה להפסיד אחרי שניצחה כל כך הרבה".

גורבנקו עם המדליה ב-2021 | צילום: באדיבות איגוד השחייה

גם חזרתה אחרי הלידה הייתה השראה ללא מעט נשים: "זה רק מראה עד כמה היא אהבה את השחייה באמת, ולא עשתה את זה רק בשביל המדליות", אומרת גורבנקו: "לחזור אחרי לידה בגיל הזה מראה כמה היא אהבה את זה. צריך גם לזכור שמ-2020 בערך היא התאמנה לבד. זה המון זמן, וזה מאוד קשה, אבל היא הראתה שזה אפשרי. אני בטוחה שהיה לה קשה אפילו עכשיו לפרוש, ובגלל זה היא משכה את ההודעה עד עכשיו. היא השאירה חותם שאף אחד לא יכול לקחת ממנה בעולם השחייה, וגם עליי היא השאירה חותם".



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הלב שלי אומר שפריז לא הייתה מספיק עבורי. אני לא רוצה לסיים שם", שיאן העולם אדם פיטי, על ההתלבטות שלו אם להמשיך לקמפיין אולימפי נוסף




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג