דעות || 1:59 ב"מרתון" לגברים? 2:14 במרתון לנשים? אמיתי או שקרי?

סוף השבוע האחרון הוכיח לנו כי בעולם הספורט ניתן לעתים להנדס תוצאות "על פי הזמנה", כך עם התוצאה של אליוד קיפצ'וגה; ומה עם שיא העולם החדש במרתון לנשים?
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

בסוף השבוע האחרון, עולם ריצות המרתון רעד. נקבעו בו שתי תוצאות שנחשבו, עד לימים אלו, על גבול הבלתי אנושי בריצות מרתון (42.2 ק"מ). הראשון להדהים, בשבת בבוקר, היה אליוד קיפצ'וגה שרץ 42.2 ק"מ ב-1:59:40 שע' והפך לאדם הראשון שעובר את המרחק בפחות משעתיים. השנייה, ביום הראשון שלמחרת, היתה בריגיד קוסגיי שרצה את המרחק ב-2:14:04 שע', והפכה לשיאנית העולם – האישה הראשונה שיורדת מ-2:15 שע' במרתון. בעוד שההישג של קיפצ'וגה הכניס את רוב חובבי הספורט בעולם לאקסטזה, התוצאה של קוסגיי למחרת היום, רק חיזקה את אי הוודאות וסימני השאלה אצל ותיקי הענף.

המעבדה לייצור שיאים. קיפצ'וגה בוינה השבוע | צילמוסך

רבים מבעלי הפרספקטיבה ארוכת שנים בעולם הריצה, התקשו לבלוע את צמד התוצאות האלו ללא סייג. אבל למה? האם מדובר סתם ב"חמוצים"? ספוילר מגיע כבר כאן – ברשימה הבאה תמצאו יותר שאלות מתשובות, ובעיקר נקודות פזורות על הדף. הנקודות שיוצגו הן חלקיות, בלתי שלמות. כל מי שיבקש לברר אם יש חיבור ביניהן, יעשה זאת על דעת עצמו. נתחיל.

מונזה, איטליה

נקודת התחלה אחת לסיפורנו היא במונזה, איטליה שנת 2017. על מסלול מרוצי המכוניות האיטלקי המפורסם, יצאו שלושה רצים, עם צוותי "דראפט" מתחלפים, לניסיון לרוץ 42.2 ק"מ בתנאי מעבדה, ובזמן של פחות משעתיים. תנאי ה"מעבדה", השונים והחריגים מכל תחרות ריצה, ובוודאי מכל תחרות מרתון, כללו בעיקר את הדברים הבאים.

1. מסלול סטרילי, ללא מתחרים וללא הפרעות אפשריות.

2. עיתוי זינוק במועד מיטבי, בתוך "חלון זמן" שהותאם לריצה לפי תחזית מזג האוויר האופטימלית.

3. מספר צוותים שמנו כשבעה רצי "דראפט", שהורכבו כולם מרצי צמרת שהתחלפו ביניהם כל כמה קילומטרים ואשר מטרתם המוצהרת היתה ריצה לפני המועמדים המרכזיים, לטובת חסימת ושבירת הרוח ("דראפט"). כל זאת, בקצב מוגדר מראש ותוך החלפת צוותי הדראפט כל כמה קילומטרים בצוות טרי חדש.

4. מכונית מובילה לפני הרצים, לטובת הכתבת קצב וחסימת רוח, שהקרינה על המסלול פסי לייזר שסימנו את הקצב הרצוי.

5. הגשת אמצעי התזונה ישירות לידי הרצים, מבלי שהדבר יצריך מעבר בתחנות הזנה כמקובל.

6. נעליים חדשות ומיוחדות של חברת נייקי, שלטענת נייקי עצמה, מקנים יתרון של עד 4% במהירות, תמורת אותו מאמץ.

כל אחד מהשיפורים הנ"ל, שחורגים מהכללים בריצות מרתון תחרותיות, נועד, בהגדרה, לחסוך זמן. אף אחד מהם לא נכלל בניסוי כלאחר יד. כל שינוי שנעשה, הוכח כגורם משפר ממשי לתוצאה שניתן להשיג. קשה להגזים בהדגשת המשקל של נקודה זו. אחד מהשלושה שניסו לשבור את השעתיים, ודאי הבולט ביניהם, היה אליוד קיפצ'וגה הקנייתי. הוא רץ ריצה שהמרחק שלה הוא אמנם 42.195 ק"מ, אבל שבינה לבין מרתון תחרותי, הבדלים רבים – וכולם לטובת ריצת הניסוי. רוכבי אופניים וטריאתלטים, מכירים היטב בהבדלים שאפילו ניואנסים של דראפט וציוד יכולים לגרום בתוצאה הסופית. לא כל שכן דראפט רציף למשך שעתיים במהירות של 21 קמ"ש. בחלוף 2:00:25 שע' במונזה, הניסיון כשל. קיפצ'וגה אמנם כיסה את המרחק מהר יותר מכל בן אנוש, אבל הוא לא ירד משעתיים.

נעלי הטרמפולינה

סמוך לאחר הריצה של קיפצ'וגה במונזה, התחילו השאלות המקצועיות סביב הנעליים החדשות שנעל קיפצ'וגה בריצת הניסיון וסביב היתרון שהן אמורות לייצר. חוקת התאחדות האתלטיקה קובעת שאסור לנעליים להיות בנויות באופן שמעניק לספורטאים סיוע או יתרון בלתי הוגנים וכי הנעליים צריכות להיות זמינות לכולם. אלא שאפילו לפי הצהרת היצרן (נייקי), הנעל איתה רץ קיפצ'וגה באותו ניסוי במונזה, כן העניקה יתרון ובאותה עת, היא גם לא היתה זמינה לכולם.

ביום ראשון השבוע, הכריז האמריקאי ג'ייק ריילי מיד אחרי שסיים תשיעי במרתון שיקגו 2019, שריצה באותם נעליים בהן השתמש קיפצ'וגה במונזה, הרגישה כמו "ריצה על טרמפולינות". משך שנתיים התנהל דיון ציבורי על אש בינונית בשאלת ההגינות של הנעליים, והן הפכו בינתיים זמינות לרכישה על ידי הציבור. אלא שבינתיים, המשיכה נייקי לפתח דגמי ניסוי של הנעליים, ופיתחה עבור קיפצ'וגה דגם מתקדם (וכפי הנראה קפיצי) אפילו יותר. הדגם החדש, עדיין אינו זמין לציבור.

שיפורי ציוד קולוסליים שהביאו לשיאי עולם חסרי תקדים אינם זרים לעולם הספורט. בסוף העשור הקודם (2008-2009) חליפות השחייה המלאות הביאו לריסוק טבלאות שיאי העולם בבריכות השחייה; ותצורות שונות של אופני כביש נגד השעון בשנות השמונים הביאו למרוץ הנדסי בלתי נשלט ולשבירה סדרתית של שיאי רכיבה למשך שעה. בשני המקרים, החליטו הגופים האחראים (איגוד השחייה הבינ"ל, ואיגוד האופניים הבינ"ל) לחסל ולבטל את הציוד המוגזם, ולקבוע קריטריונים לציוד בעל מספר מאפיינים אחידים, שיבטיח שהתחרות בין הספורטאים תהיה ספורטיבית, ולא מכנית-הנדסית.

בריצות למרחקים, לא נראה שיו"ר איגוד האתלטיקה הבינ"ל, סבסטיאן קו, שוקל כיוון כזה ביחס לנעלי הטרמפולינה.

ריצה עם "נעלי טרמפולינה". לגיטימי? | צילומסך

קיפצ'וגה מפרק את שיא העולם התקני במרתון ברלין ואת שיא המסלול בלונדון

כשנה לאחר הניסוי באיטליה, הגיע קיפצ'וגה עם "נעלי הטרמפולינה" למרתון ברלין וניפץ שם את שיא התקני במרתון, כשקבע 2:01:39 ש'. חצי שנה אחר כך, באפריל 2019, הוא ריסק גם את שיא המסלול במרתון לונדון בתוצאה נפלאה של 2:02:37 ש'. משום מה, נראה ששיא העולם האדיר (והחוקי) שקבע קיפצ'וגה בברלין, לא הצליח מאוד לרגש כמה מיליונים מבין חובבי הספורט בעולם. מבחינתם, הזמן העגול של שעתיים מרגש הרבה יותר. אותן 100 שניות שחסרו לקיפצ'וגה כשקבע את שיא העולם החוקי, עשו עבורם את כל ההבדל. המטרה לרדת משעתיים, גם אם בדרך מהונדסת וחריגה, המשיכה להלך קסמים, יותר משיא העולם.

המיוצגים מושעי ה-EPO של פדריקו רוזה

בסיפור מקביל, החלו בשנים 2014-2019 להתגלות תקלות חמורות אצל כמה מהרצים הקנייתים הבכירים שהיו מיוצגים על ידי סוכן הרצים האיטלקי הוותיק ועתיר ההצלחות, פדריקו רוזה. בשנת 2016, ריטה ג'פטו, מרתוניסטית קנייתית מובילה שיוצגה על ידי רוזה וניצחה במרתונים של שיקגו, בוסטון ואחרים, ספגה עונש השעיה עקב שימוש בחומרים אסורים למשך 4 שנים, אחרי שנתפסה עם EPO בדם בשנת 2014. מיוצגת בכירה בכירה אחרת של רוזה, ג'מימה סומגונג – האלופה האולימפית במרתון מ-2016, מנצחת מרתון לונדון ועוד – הושעתה בשנת 2017 גם היא ל-4 שנים עקב תפיסתה עם EPO. באפריל השנה (2019) קיבל מיוצג נוסף של רוזה, השעיה בת 4 שנים עקב תפיסה עם EPO בסוף 2017 – הפעם היה זה אסבל קיפרופ, האלוף האולימפי מבייג'ינג ב-1,500 מ', ושלוש פעמים אלוף העולם באותו מרחק בין השנים 2011 עד 2015.

ריטה ג'פטו

ספגה עונש השעיה עקב שימוש בחומרים אסורים. ריטה ג'פטו | צילום: TarmoK

על פי הסוכנות הבינלאומית נגד סימום (WADA) בין 2004 ל-2018 נמצאו 138 אתלטים קנייתיים עם חומרים משפרי ביצועים אסורים. בעת כתיבת שורות אלו, 43 אתלטים קנייתיים מרצים עונשי השעיה עקב שימוש בחומרים אסורים.
התמונה ברורה – אצל כמה מבכירי רצי קניה, לרבות בכירי הרצות והרצים שיוצגו על ידי רוזה, ה-EPO וחומרים אסורים אחרים, הפכו לחלק בלתי נפרד ממחזור הדם.

השעיית הסמים של סלזאר וחיסול פרויקט אורגון

נקודה לכאורה בלתי קשורה נוספת, היא המפץ הנורא שהתרחש בפרויקט נייקי באורגון (Nike Oregon Project) בחודש האחרון. פרויקט אורגון היה במשך שנים פרויקט דגל של הריצות למרחקים בארה"ב. ניהל אותו המאמן הבכיר (ולשעבר שיאן העולם במרתון) אלברטו סלזאר, והפרויקט פעל במימון ובתמיכה מקיפים ומלאים של חברת נייקי.

התאמנו בו מדליסטים אולימפיים ואלופי עולם. מו פראח, זכה בתקופת אימוניו בפרויקט אורגון בארבע מדליות זהב בשתי אולימפיאדות (ב-5,000 מ' וב-10,000 מ') ובעוד שש מדליות זהב (!) באליפויות עולם והפך בתקופה זו לשליט יחיד ובלתי מעורער במרחקים אלו. גיילן ראפ האמריקאי זכה בתקופת אימוניו בפרויקט אורגון במדליות אולימפיות בלונדון (ב-10,000 מ') ובריו (במרתון). סיפאן חסאן שהתאמנה בפרויקט אורגון תחת סלזאר, זכתה בחודש האחרון באליפות העולם ב-10,000 מ' וב-1,500 מ' עם תצוגות שלא מהעולם הזה. יומיף קג'לצ'ה האתיופי – גם הוא אתלט של פרויקט אורגון ושל סלזאר, זכה במדליית כסף ב-10,000 מ' באותה אליפות עולם בחודש שעבר בדוחא. דובדבנים בקצפת האתלטיקה.

אלא שבמהלך החודש האחרון התפרסם שאיגוד הבוררות האמריקאי נתן לסלזאר ולרופא אשר עבד איתו בשם ד"ר ג'פרי בראון, עונשי השעיה חמורים של 4 שנים כל אחד, עקב עבירות של שימוש אסור בחומרים. שבועות בודדים אחר כך, הודיעה נייקי שהיא מקפלת וסוגרת את פרויקט אורגון.

מדוע לכאורה מתעניין מנכ"ל נייקי ברף הגילוי של הבדיקות לטסטוסטרון?

בין הראיות שפורסמו בקשר עם ההחלטה המלאה בעניינו של סלזאר, נמצאו תכתובות דואר אלקטרוני להם היה שותף גם מנכ"ל נייקי העולמית, מארק פארקר. ביניהן, תכתובת עם ד"ר ג'פרי בראון המושעה, שכתב למנכ"ל נייקי כי לאחר ניסוי שערך על רצים עם תוסף הורמון גברי בשם אנדרוג'ל, גם אחרי מתן רמה מסוימת של ההורמון, נותרו הרצים שנבדקו מתחת לרף הגילוי של בדיקות החומרים האסורים. בראון הוסיף כי הוא מתכוון לברר מהי הכמות המינימלית של ההורמון שעלולה "לייצר בעיה". על פי הראיות שהובאו בהחלטה בעניינו של סלזאר, מנכ"ל נייקי, פארקר, השיב בעצמו, כי "מעניין יהיה לקבוע מהי הכמות המינימלית של הורמון זה, אשר דרושה כדי לייצר בדיקה חיובית" ("חיובי" = גילוי של חומרים אסורים).

עד היום, לא מסרה נייקי גרסת מענה פומבית לשאלה מדוע המנכ"ל שלה מתעניין במציאת הדרך להימצא מתחת לרף הגילוי של בדיקות לטסטוסטרון חרף שימוש בתוסף ההורמון. אגב, אנקדוטה מעניינת, היא שבין המכותבים הישירים להם שלח סלזאר המושעה אי-מיילים שלו משנת 2011 (בעניינים נוספים שגם בגינם הושעה סלזאר), יחד עם מנכ"ל נייקי והמכותבים הנוספים הופיע גם שמו של אחד – לאנס ארמסטרונג, בימי הכנותיו להתחרות באיש ברזל.

יורדים משעתיים באוקטובר 2019

לאחר כישלון פרויקט מונזה, ולמרות שבירת שיא העולם במרתון על ידי קיפצ'וגה ב-2018, פרויקט השעתיים חזר שנית. הניסיון הפעם יכלול רק את קיפצ'וגה. הפעם נייקי תיתן את הציוד, המיתוג ולא מעט מהמעטפת, אבל לא תעמוד לבדה בחזית. בחזית יעמוד קונצרן הכימיכלים אינאוס, שהפך השנה גם לנותן החסות הראשי של קבוצת אופני הכביש שעד השנה נקראה "סקיי". נראה היה, שמהרגע הראשון, שהתסריט כבר היה כתוב מראש: למעט מקרה קיצון, כישלון שני לא נמצא בקלפים. הפעם, קיפצ'וגה יירד משעתיים.

המסלול שנבחר לניסיון השני היה בתוך העיר וינה. המועד נקבע כ"חלון" זמן, בו יימצא מזג האוויר המתאים ביותר. הרחובות לאורך המסלול קושטו במאות שלטים שנשאו את הספרות – 1:59. צוותי הרצים המלווים הועמדו בכוננות וקיבלו את נעלי הטרמפולינה, ואליוד קיפצ'וגה קיבל את הדור החדש והמתקדם ביותר של נעלי הטרמפולינה.

מההתחלה ניכר היה שכל הלקחים מהכישלון במונזה הופקו. הריצה היתה מתוכננת, כמעט מכנית, כאשר שוברי הרוח – אותם רצי דראפט, שומרים מכל משמר על קו הסימון של הלייזרים (תוך שהם מתחלפים ביניהם בהישמע האות). בכל צוות דראפט היו שבעה רצים, וחמישה צוותים התחלפו ביניהם (כ-8.4 ק"מ בממוצע לכל צוות). בנוסף, הובאו שישה רצים מחליפים למקרה שאחד מרצי הדראפט יתקשה. קיפצ'וגה רץ 119 דקות ספון אחריהם וביניהם, מתקדם ביעילות מקסימלית. עד כדי כך היתה הריצה מתוכננת ומתוסרטת, שנציגי המארגנים, כמו כוריאוגרפים על אופניים, סימנו והזיזו תוך כדי הריצה, את רצי הדראפט בדיוק למיקום הרצוי על הכביש.

כצפוי, קיפצ'וגה ירד משעתיים. הוא רץ 1:59:40 ש', ולמען האמת נראה שיכול היה גם לרוץ מהר יותר. הקנייתי הוא ללא ספק רץ מרחקים אדיר. עם שיאים והישגים שבודדים יכולים להתפאר בהם. הילוכו צנוע, הוא חרוץ וכשרוני, ואי אפשר שלא לאהוב אותו. הוא נערץ גם על קהילת הרצים הקנייתיים בה הוא חי. אבל הריצה בווינה לא היתה ריצת מרתון רגילה, והנעליים שלרגליו, לא היו נעליים רגילות. לפחות בעיני כותב שורות אלו, הישגיו הבולטים האחרים של קיפצ'וגה, דוגמת שיא העולם בברלין ושיא המסלול בלונדון, מוערכים הרבה יותר מהריצה האחרונה בווינה.

ואז הגיעה בריגיד קוסגיי עם 2:14 שע'

טרם יבש הדיו בעיתונים שפרסמו את תוצאתו של קיפצ'וגה בווינה, זינקה בריגיד קוסגיי למרתון שיקגו. איכות תוצאותיה של קוסגיי זינקה בארבע השנים האחרונות. עוד לפני שעמדה על קו הזינוק לשיקגו, היא סומנה כאחת הרצות הטובות בעולם (פירוט של רוב תוצאות המרתון בעולם בעשורים האחרונים, כולל כל אלו של בריגיד קוסגיי, אפשר למצוא באתר MarathonView)

צריך להקדים מילה על שיא העולם במרתון לנשים. שיאה הוותיק של פולה רדקליף עמד איתן על 2:15 שעות, מאז שנת 2003. עד כדי כך היתה עוצמתו, שאף רצה בהיסטוריה של האנושות לא הצליחה מעולם לרדת מ-2:17 שעות. עד הריצה של קוסגיי השבוע. בריגיד קוסגיי ניפצה את שיאה האישי ב-4 דקות וריסקה את שיא העולם הבלתי מושג במרתון בלא פחות מ-81 שניות, כשקבעה 2:14:04 ש'. עולם המרתון הוכה בתדהמה.

בריגיד קוסגיי מרתוניסטית קנייתית במרתון לונדון

בריגיד קוסגיי במרתון לונדון | צילום: Paul Hudson

אותה בריגיד קוסגיי מיוצגת גם היא על ידי אותו סוכן איטלקי – פדריקו רוזה – שכמה מרצי הצמרת שלו ספגו השעיות חומרים כבדות. לדבריה של קוסגיי, בעקבות דרישת הסוכן שלה ומה שהיא ראתה את קיפצ'וגה עושה בווינה, היא החליטה ערב הריצה לרוץ גם היא בנעלי הטרמפולינה. גם קוסגיי היא ספורטאית חסות של נייקי.

יש שורה תחתונה?

הנקודות שהובאו לעיל, לא בהכרח משלימות תמונה. הן יכולות לכל היותר להאיר מקומות שאליהם פרסומי היח"צ כנראה לעולם לא יגיעו. דעתי הפרטית היא, שכאשר הרצון לשבור מחסומים ולהשיג הישגים מגיע עם אמביציה אדירה שמגובה בכסף גדול וכאשר שני אלו מנוהלים באופן שלא תמיד מקפיד על כל כללי הטקס, סימני השאלה הם התוצאה הנגזרת.

מכאן למה שהובטח תחילה – תשובות אין. הסקת מסקנות, על אחריותכם בלבד.





אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

  • אורי שפי הגיב:

    חגי,
    כתבה מאוד מעניינת ואני לוקח ממנה שלושה נושאים :
    1. חומרים אסורים – ברור, אין מה להרחיב וכולי תקווה שאליוד קיפצוגה לא ימצא כמשתמש.
    2. תחרות "מהונדסת" – ברור, חלק מהמשחק המסחרי…. גם נחיתת האדם הראשון על הירח הייתה תולדה של מבצע "סופר מהונדס" שהשתתפו בו עשרות אלפי אנשים, כל אחד מתחומו וביחד הצליחו להסעיר את דעת האדם המודרני. כך גם פה, כולם יודעים שסטרילי ובכל זאת מרגש.
    3. נעליים\ציוד – נק' חשובה ומעניינת. האם לדעתך יש דרך, בדומה לאופניים ולשחייה, לקבוע קריטריונים מדידים שיאפשרו בכך תנאים שווים, מבחינת הציוד, לכולם?

    1. חגי אשלגי הגיב:

      כן. לקבוע מקדם קפיציות מקסימלי לכל מה שנועלים על הרגל. אלו הרי דברים שניתן לקבוע להם תקן, למדוד אותם, ולהגביל אותם. אחרת נגיע (אם עוד לא הגענו) לקפיציות יתר, שקרוב לוודאי תוביל במהלך הזמן לפציעות. אין מה לרוץ על טרמפולינות.

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם יודעים מי זה מייקל פלפס, אבל לאט לאט גם אנשים שלא יודעים כלום על שחייה מזהים את שאר השמות", ג'ורדן קרוקס, שיאן העולם הטרי ב-50 חופשי בבריכות קצרות




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג