חיים מלכא, בן 45 מתל אביב, מאמן אתלטיקה, בעל תואר ראשון במדעי הספורט ממכללת וינגייט
איך נכנסת לראשונה לספורט?
"גרתי בחיפה ורצתי בכרמל ובסביבה כילד. סתם אהבתי לרוץ. בגיל 13התחריתי במסגרת בית הספר באופן מינורי ורק בשנות העשרים נכנסתי ממש לאתלטיקה. בגיל 30 הגיעה שנת השיא, מקום 1 במרוץ עין גדי, 10 ק"מ".
לצפייה בספורטאי השבוע של שוונג לחצו כאן
למה בחרת דווקא בספורט זה?
"שיחקתי כדורגל בשכונה עם סיום הלימודים בבית הספר ועד הערב. עברתי ממגרש למגרש. הייתי משוגע כזה של כדורגל. 6-7 שעות ביום. עד שנמאס לי מהקללות והריבים. עד היום אני לא מסוגל לראות שמשחקים בפארק כדורגל ומקללים. זה מרתיח אותי. בריצה זה אני עם עצמי לבד, אתה והשעון, כמו פאבו נורמי".
ענף הספורט האהוב עליך?
"צופה בדרך כלל באתלטיקה. רואה הכל".
היכן מתאמן?
"הדשא בפארק הירקון, בפרדסי רמת השרון, הכרמל, רמות מנשה, דיונות בווינגייט".
כמה שעות שבועיות ומספר אימונים בשבוע?
"שני אימוני ריצה ביום, שלוש פעמים בשבוע אימוני כח קשים – 10 טון באימון בנפח כללי, בשיטה מיוחדת. אימוני התאוששות עם אמבטיות קרח וריצה במים עמוקים פעמיים בשבוע".
תחרויות שהשתתפת בהן עד היום?
"ריצות שדה, ריצת הרים, מרחקים בינוניים וארוכים, אליפות העולם בריצת הרים".
שיאים אישיים?
"2000 מטר מסלול – 5.36 דקות. 3000 מטר – 8.41 דקות. 10,000 – 31.39 דקות. מקום 1 במרוץ ה-10 ק"מ בעין גדי שנת 2000. מקום 2 באליפות ישראל לריצות שדה שנת 2000. מקום 4 באליפות העולם לריצת הרים, מאסטרס, 2007. מקום 1 במרוץ מצדה 2012 בשביל הנחש מלמטה למעלה, אלוף ישראל בריצת הרים ב-2007 ו-2010".
מה גורם המוטיבציה שלך לקום בבוקר ולהתאמן?
"כל אדם עם מבנה האישיות שלו, וזה חלק ממבנה האישיות הבסיסי שלי. לוקח שנים ללטש את זה. משהו במהות היסודית שלי".
האם אתה מקפיד על תזונה נכונה ואם כן מהי?
"אני ספרטני. קם בבוקר, שותה שתי כוסות קפה, רץ על בטן ריקה, לא אוכל עד 14.00 ואז בצהרים פסטה וטונה או סלמון בדרך כלל. לפני אימון הערב קפה שחור או משקה אנרגיה, ובלילות עוד משהו. ארוחות מינוריות. מחזיק אחוזי שומן נמוכים עם משמעת עצמית. בשישי בערב חורג קצת ומקנח בגלידה".
מה הסוד שלך לשילוב בין חיי קריירה ומשפחה?
"אצלי האתלטיקה היא במקום הראשון ואחרי זה קריירה ומשפחה".
על מה היית מוותר בספורט שלך? מה מעצבן אותך?
"מעמד המאמנים בארץ. אימון זה כמו כל עבודה. רוב המאמנים בארץ הם לא מאמנים אמיתיים וככה זה גם נראה. לא נוצר בישראל מעמד אמיתי של מאמן".
מודל לחיקוי? דמות נערצת?
"סעיד אוויטה. לשום רץ לא היה את ספקטרום היכולות שלו. גם 400 מטר על 45 שניות, גם 800 מטר על 1.43 דקה, 1500 מטר מתחת ל-3.30 דקות. הרץ הראשון שירד מ-7.30 דקות ב-3000 מטר. ירד מ-13 דקות ב-5000 מטר ואלוף אולימפיאדת לוס אנג'לס במרחק זה. סטיב סקוט, שירד בקרוב ל-150 ריצות מתחת ל-4 דקות במייל. בריצות הרים: ג'ונתן ווייט מניו זילנד ומרקו דגספארי האיטלקי".
טיפ לספורטאים אחרים?
"אם יש לך כישרון גנטי, מהירות בסיסית, אתה צריך לקבוע לעצמך מטרות של אליפות עולם קדטים ונערים, לימודים במכללה בארה"ב על מילגה ולאחר מכן לנסות לשרוד במציאות אירופאית במדינה באירופה. לשים הקריירה שלך מעל כל האינטרסים".
מה המטרה הקרובה שלך?
"אליפות אירופה בריצת הרים בפורטוגל ביולי ואליפות העולם באנגליה בספטמבר".
ספורטאיות וספורטאים המעוניינים להופיע במדור, מוזמנים לשלוח דוא"ל ל[email protected] ולקבל שאלון למילוי.
לצפייה בספורטאי השבוע של שוונג לחצו כאן