שמה של התחרות "איירון מן", או "איש הברזל" בתרגום העברי, מבהיר כי מדובר במשימה לאנשים עם שרירים וגם עצבים מפלדה. אבל מבין כל ההמונים שהשלימו את האתגר היו כמה שהשם התייחס אליהם במיוחד, אלה שגילמו את המושג "אנשי ברזל"
מאת:מערכת שוונג ומערכת מראות אימג' בנק
"האיש" ברזל
בשנת 1980, שלוש שנים לאחר שטריאתלון איש הברזל התקיים לראשונה בהוואי, התייצב על קו הזינוק בחור בשם דייב סקוט. לא רק שהוא ניצח אלא שהוא ריסק את שיא המסלול (שיפור של כמעט שעתיים לשיא שנקבע שנה קודם לכן) ושינה את מושגי הטריאתלון למרחק איש הברזל.
סקוט הוסיף לעצמו בהמשך 5 ניצחונות רצופי באליפות בין השנים 1982-1987. הוא היה הראשון שסיים את המסלול בפחות מ- 9 שעות, הראשון שהוריד את שיא המסלול אל מתחת ל- 8:30 שעות, ולמעשה מי שהפך את טריאתלון איש הברזל מ"הישרדות" לתחרות, מה שזיכה אותו בכינוי "The Man", כלומר איש הברזל העליון. בשנת 1994 חזר סקוט לאליפות העולם בהוואי אחרי 4 שנים של היעדרות וסיים כסגנו של גרג וולש כשהוא בן כמעט 41.
הפעם זה נגמר במקום השני: דייב סקוט במרוץ האיירון מן בקונה, הוואי, באוקטובר 1994
(צילום: Gary Newkirk, אימג'בנק, מראות אימג')
לנצח את הבלתי מנוצח
אליפות טריאתלון איש הברזל של שנת 1989 נחשבת למרתקת בכל הזמנים.
דייב סקוט חזר לתחרות אחרי שנת היעדרות למפגש ראש בראש עם יריב רציני, מארק אלן. לאחר תחרות צמודה לאורך 3.8 ק"מ שחייה, 180 ק"מ רכיבה על אופניים ו-37 ק"מ ריצה, הגביר אלן את הקצב והותיר את סקוט מאחור. השניים השלימו את ריצת המרתון של מסלול אליפות העולם במהירות אשר נחשבה עד לאותה מהדורה לדמיונית (אלן ירד מ- 2:40 שעות וסקוט לא פיגר בהרבה אחריו). שניהם שברו בכעשרים דקות את שיא המסלול והעמידו אותו על גבול שמונה השעות. אלן רשם את הניצחון הראשון שלו לאחר שנים של חוסר מזל ומשם החל לתפוס את מקומו בהיכל התהילה. בשנת 1993 הוא השלים ניצחון חמישי ברציפות באליפות העולם והציב שיא מסלול חדש – 8:07:45 שעות. שנה לאחר מכן הוא לא הגיע להוואי, אבל בשנת 1995 הוא השווה את שיא הניצחונות של סקוט כשניצח בפעם השישית.
רוכב לזהב: מארק אלן במרוץ האיירון מן בקונה, הוואי, בשנת 1993, בו ניצח
(צילום: Mike Powell, אימג'בנק, מראות אימג')
אוסטרליה על מפת הברזל
עד לשנת 1994 ניצחו באליפות העולם בטריאתלון איש הברזל רק אמריקאים. גרג וולש האוסטרלי היה ראשון ששבר את המסורת עם ניצחון לא-אמריקאי ראשון. בשנת 89' הוא סיים במקום השלישי, אחרי סקוט ואלן, שנתיים לאחר מכן כבר הגיע למקום השני ושלוש שנים לאחר מכן הוא ניצל את היעדרותו של מארק אלן, השאיר את סקוט במקום השני והצליח סופסוף לזכות בזהב, עם תוצאה של 8:20:27 שעות. ההמשך היה קצת פחות מזהיר מבחינת וולש – כמה שנים לאחר מכן הוא אובחן כסובל מטכיקרדיה חדרית (הפרעה לבבית שמתבטאת בקצב לב מהיר), עבר מספר רב של ניתוחי לב פתוחים בין השנים 2001-2003 ולפיכך נאלץ לפרוש מפעילות.
(צילום: Glenn Cratty, אימג'בנק, מראות אימג')
האישה ששברה את כל השיאים
פאולה ניובי פרייזר היא המנצחת (כולל מנצחים) הגדולה ביותר של אליפות העולם בטריאתלון איש הברזל. לא רק שהיא ניצחה יותר מכל אדם אחר בתחרות (בסך הכל 8 פעמים אלופת העולם, בנוסף לפעם אחת במקום השני ופעמיים בשלישי, וכל אלו ב-12 שנים), אלא שהיא גם קבעה שיאי מסלול שהתחרו בזמנים של הגברים. היא שיפרה את שיא המסלול שש פעמים, היא היתה האישה הראשונה שהשלימה את מסלול אליפות העולם בטריאתלון איש הברזל בפחות מ-10 שעות, הראשונה שהורידה את שיא המסלול מתחת לגבול 9:30 שעות וגם הראשונה ששברה את מחסום 9 השעות.
בדרך לעוד ניצחון: פאולה ניובי פרייז'ר במהלך מקטע הריצה במרוץ איש הברזל בקונה, הוואי, אוקטובר 1994 (צילום: Gary Newkirk, אימג'בנק, מראות אימג')
כתבה זו נכתבה ע"י מחלקת
התוכן של חברת אימג' בנק, (מראות אימג') המספקת לציבור תמונות ארכיון
ותמונות איכותיות בכל נושא ומכל העולם.
• רצים לפוליטיקה – פוליטיקאים אירופאים רצים – לחצו כאן
• רצים לבית הלבן – פוליטיקאים אמריקאים רצים – לחצו כאן
• פוליטיקאים על אופניים – לחצו כאן