אימונים לאתלטים מתקדמים – פרק 1

בעוד הגדלת נפח האימונים מניבה שיפורים דרמתיים אצל מתחילים, אתלטים תחרותיים בענפי סיבולת תלויים יותר בעצימות. פרק 1, מאמר מתורגם מתוך האתר של ג’ו פריל - joefrielsblog
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

בעוד הגדלת נפח האימונים מניבה שיפורים דרמתיים אצל מתחילים, אתלטים תחרותיים בענפי סיבולת תלויים יותר בעצימות. פרק 1, מאמר מתורגם מתוך האתר של ג'ו פריל – joefrielsblog

מאת:ג'ו פריאל, תרגום: תומר גמינדר


אסור לאתלטים מתקדמים להתאמן בדרך שמתאמנים אתלטים חובבים. כמעט כל דבר שאתלט חובב יעשה ישפר את הביצועים שלו. טריאתלט טרי, המתכונן לתחרות במרחק ספרינט, יכול להתאמן עם משקולות מבלי לשחות, לרכוב ולרוץ – ועדיין לשפר את הביצועים שלו ביחס למה שעשה לפני "האימונים". מהצד השני, אתלט מתקדם אינו יכול להרשות לעצמו טעויות באימונים אם ברצונו להגיע למטרות ביצועים גבוהות. אבל הם טועים לעיתים קרובות. בואו נבחן דוגמה אחת לכך. בפרק 2 אבחן דרך אימונים שונה שלאחרונה הראו שהיא מסייעת לאתלטים מתקדמים להגיע להישגים, אבל לא למתחילים או לכאלה שאינם מאומנים כה טוב. 


לפני ההמשך, מן הראוי להסביר למה הכוונה במונח אתלט מתקדם. אני בטוח שנושא זה יכול להתחיל דיון סוער, אבל תנו לי להגיד בפשטות שהכוונה שלי היא לאתלט עם ניסיון רב בספורט, כושר גבוה, ותחרותי (לכיוון הישגי) בקטגורית המרוץ שלו. מן הסתם רבים מהקוראים יחפשו הגדרה מדויקת יותר. אבל אני לא אמשיך ואחפור עמוק יותר, מכיוון שבקרוב נסנן את כל האתלטים למעט המנצחים האחרונים בטור דה פראנס, באיש ברזל בקונה ובמרתון בוסטון.

אני רוצה להדגיש שהגדרה זו אינה מסננת אתלטים בגלל גיל. אחד האתלטים שלי הוא בן 67 ולדעתי מתאים באופן נפלא להגדרה זו. לפני שנתיים הוא ניצח באליפות המדינה במרוץ נגד השעון בקטגוריית הגיל שלו. אני מאמן אותו באופן דומה למדי לאתלטים המתקדמים האחרים שלי. כמובן שישנן ואריאציות הקשורות לגיל שאתאר בהמשך, שנוגעות בעיקר למנוחה, מכיוון שההתאוששות של אתלטים מבוגרים איטית יותר. מנגד יש לי אתלט בן 30 ומשהו, יחסית חדש לספורט (בעונה השלישית שלו), שיש לו מגבלות זמן רבות כתוצאה מהעבודה. למרות הפוטנציאל הגבוה שלו והתחרותיות, הוא עדיין איננו שם, ואינני מתייחס אליו כאתלט מתקדם.

מחקרים ביססו היטב את הטענה שבזמן שמתן דגש על נפח האימונים הניב שיפורים דרמתיים אצל מתחילים, אצל ספורטאי עילית יש בו תועלת מעטה או אין בו תועלת כלל מעבר לנקודה מסוימת (קלה להשגה). מנגד, הוכח שוב ושוב שאימונים אינטנסיביים, במיוחד אינטרוואלים, שיפרו במידה משמעותית את הביצועים של ספורטאי עילית בענפי סיבולת.

לדוגמה, חוקרים באוניברסיטת קופנהגן חקרו את ההשפעות של נפח כנגד עצימות על 17 רצים מנוסים. הרצים חולקו לשתי קבוצות. אחת הקבוצות הפחיתה את האימונים שלה ב-25% וביצעה 6-12 מאוצים של 30 שניות 3-4 פעמים בשבוע במשך 9 שבועות. קבוצת הרצים השנייה המשיכה להתאמן בעצימות ממוצעת נמוכה יותר ונפח של כ-55 ק"מ לשבוע במשך 9 שבועות.

בסוף תקופת הניסוי לא היה שינוי בקיבולת האירובית (VO2max) של הרצים, אבל הרצים שביצעו מאוצים שיפרו את הזמן שלהם במרוץ 10 ק"מ מ-37:20 ל-36:18 דקות – כלומר שיפרו את המהירות ב-2.7%. בקבוצת הרצים בעלת הנפח הגבוה והעצימות הנמוכה יותר לא היה שיפור. התוצאות של מחקר זה אופייניות לממצאים של מחקרים מסוג זה.

כמובן שחלק מהאירועים הם מכווני נפח יותר מאחרים. אימונים לטריאתלון איש ברזל דורשים יותר נפח מאימונים לשעה של מרוץ קריטריום. אבל נפח אינו נושא המפתח כאן; אלא המשך. אם אתם אנשי ברזל מתקדמים שמתמקדים בכמה שעות וקילומטרים אתם צוברים מדי שבוע, אתם מפספסים את הנקודה.

אמרתי זאת כל כך הרבה פעמים שאני שוקל להפוך את זה לשם הבלוג: ככל שאתם מתקרבים יותר ויותר למרוץ, כך על האמונים שלכם להידמות יותר ויותר למרוץ. ב-12 השבועות האחרונים לפני כל תחרות– איש ברזל או קריטריום – זה משחק של שילוב ואינטראקציה בין אימונים, ולא של נפח שבועי, שקובע כמה תצליחו במרוץ. האימונים הבודדים של איש ברזל בהכרח יהיו ארוכים יותר מאלו הנדרשים בזמן ההכנות לקריטריום, לכן התוצאה היא נפח גדול יותר. אבל זה לא הנפח שקובע את התוצאה; אלו הם האימונים הבודדים.

האימונים ב-12 השבועות האחרונים לפני איש ברזל, כמו לפני קריטריום, חייבים להיות ספציפיים לא רק בנפח, אלא גם בעצימות. העצימות חשובה לתחרות איש ברזל לא פחות מאשר למתחרה לתחרות קריטריום. ושניהם יכולים לבצע אימונים שארוכים יותר מהמרוץ שלהם או חלקיו. אבל אף אחד מהם לא יכול להחזיק בעצימות מרוץ למשך פרק זמן ארוך יותר מהמרוץ אם הוא מתכוון להתחרות במאמץ מרבי.

שורה תחתונה: אם אתם אתלטים מתקדמים ב-12 השבועות האחרונים לפני מרוץ המטרה (עדיפות A), עדיף לכם לבצע אימונים בעצימות הספציפית ולהזניח את הנפח השבועי.

בחלק הבא אבחן את נושא התקופתיות לאתלט מתקדם.

מאת: ג'ו פריאל, בעל תואר שני במדעי האימון ומאמן מומחה לספורט סיבולת. פריאל נודע בעיקר כמאמן עילית לטריאתלון ורכיבה, כמייסד והיו"ר לשעבר של נציבות האימון הלאומית בארה"ב, וכמחבר של מספר ספרים בתחום.
תרגום: תומר גמינדר. מקור: www.joefrielsblog.com.

תמונת שער: Petey21

21.2.2012



ג’ו פרילג’ו פריל
מאמן ספורטאים סיבולת מאז 1980. הלקוחות שלו הם האליטה של הספורטאים
החובבים והמקצועיים מקרב רוכבי הכביש, רוכבי אופני הרים, הטריאתלטים
והדואתלטים. הם מגיעים מכל קצוות תבל וכוללים אלופים לאומיים אמריקאים
וזרים, מתחרים באליפויות העולם, וספורטאים אולימפיים.
הוא מחברם של עשרה ספרים על אימון לספורטאים סיבולת כולל הסדרה הפופולארית
והנמכרת ביותר בספר Training Bible. הוא בעל תואר שני במדעי האימון, הוא
מאמן מוסמך לרמת עילית לטריאתלון ורכיבה בארה"ב, והוא המייסד והיו"ר לשעבר
של נציבות האימון הלאומית בארה"ב.
ג’ו מקיים סמינרים ברחבי העולם על אימון ומרוצים לרוכבי אופניים, טריאתלטים ומאמנים, ומספק שירותי ייעוץ עבור חברות בתעשיית הכושר.

תומר גמינדרתומר גמינדר – המתרגם
נשוי + 3 בנות מדהימות, טכנולוג תקשורת מחשבים ואבטחה בימים, וטריאתלט, נווט וצלם בשעות הפנאי.





קראו עוד מאמרי ספורט מתורגמים




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הלב שלי אומר שפריז לא הייתה מספיק עבורי. אני לא רוצה לסיים שם", שיאן העולם אדם פיטי, על ההתלבטות שלו אם להמשיך לקמפיין אולימפי נוסף




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג