שרירי הבטן – הנעלם הקיים

שיפור האסתטיקה של האזור המותני מהווה אחת ממטרות האימון השכיחות ביותר אצל מתאמנים שונים. מסתבר שאצל מתאמנים רבים ההשקעה המוקצית לשרירי הבטן אינה פרופורציונלית יחסית לשרירי הגוף האחרים, ועדיין לא תמיד רואים את התוצאות, למה?
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp


שיפור האסתטיקה של האזור המותני מהווה אחת ממטרות האימון השכיחות ביותר אצל מתאמנים שונים. מסתבר שאצל מתאמנים רבים ההשקעה המוקצית לשרירי הבטן אינה פרופורציונלית יחסית לשרירי הגוף האחרים, ועדיין לא תמיד רואים את התוצאות, למה?

מאת:ד"ר איתי זיו ופז שוסטר


שיפור האסתטיקה של האזור הבטני תלויה בעיקר במשתנים כגון: גנטיקה, מידת אחוזי השומן התת -עורי והטונוס (מתח) השרירי של שרירי הבטן. חשובה במיוחד – מידת אחוזי השומן, מכיוון שמעל רקמת השריר ישנה רקמת שומן וככל שהיא גדולה יותר כך שרירי הבטן בולטים פחות. מעניינת העובדה שאף על פי שטווח אחוזי השומן המומלצים/ממוצעים אצל גבר הנו כ- 20%-13% ואצל אישה 30%-23%, גם בטווח זה הסיכוי להבחין בשרירי הבטן – נמוך. על מנת שניתן יהיה ממש לראות את שרירי הבטן על אחוזי השומן להיות למטה מהטווח המומלץ/ממוצע!

האם הדבר אפשרי?
למתאמנים 'מן השורה' – בספק.

כשאחוזי השומן כה נמוכים על מסת הגוף הרזה (מתייחס לעצמות, סחוסים, שרירים ועוד) להיות רבה יחסית למסת הגוף השמן (אחוזי השומן) וכשמדובר בספורטאים מקצועיים או מפתחי גוף, הדבר בהחלט אפשרי. נכון שישנם מתאמנים 'מן השורה' שאינם עונים על ההגדרות הללו ואחוזי השומן בגופם נמוכים במיוחד – אך הם אינם רבים.

העובדות הן, אם כך שסיכויי מרבית האוכלוסייה המתאמנת על בסיס קבוע להבחין בשרירי הבטן שלהם במהלך חייהם די נמוכים וזאת לא משום שלא השקיעו די באימונים קשים המיועדים לחיזוק שרירי הבטן, אלא בגלל אחוזי השומן הנמוכים הנדרשים במקרה זה. כדי להגיע לאחוזי שומן כה נמוכים יש צורך בתפריט מיוחד, שדל בקלוריות  בדרך כלל וקשה יהיה לאדם שאינו מתאמן באופן מקצועי ומסודר להתמיד בו.

   

יש לזכור שלא ניתן להפחית שומן באזור מסוים בגוף ולכן ביצוע רב של סטים וחזרות לשרירי הבטן לא יסייעו במקרה זה. יתרה מכך, הפרזה בביצוע תרגילים המיועדים לחיזוק שרירי הבטן, במיוחד אלה המערבים כפיפה ופשיטה של הגו (ראה תמונות), מעלים עומס על חוליות עמוד השדרה התחתון והעליון. כשמדובר במתאמנים הלוקים בפתולוגיות אורטופדיות מסוגים שונים – הדבר בהחלט בעייתי ועלול אף לגרום לפציעה.

השפעת המזון על האסתטיקה של שרירי הבטן
כאמור, לתפריט יש משקל רב על מידת אחוזי השומן הכללי, התת-עורי והאסתטיקה הגופנית. צריכה רבה מדי של קלוריות כך שמספר הקלוריות היוצאות במהלך היום קטן יותר מהנכנסות (עודף קלורי)- יגרור עלייה במשקל הגוף ובאחוזי השומן. מעניינת העובדה שלא רק למספר הקלוריות חשיבות במקרה זה, אלא גם למקורן. קרי, תפריט של 2000 קלוריות ליום (לגבר בן 30 השוקל 80 ק"ג ומתאמן על בסיס קבוע) הכולל 35% שומן עשוי לגרור עלייה באחוזי השומן (אם מדובר בעודף קלורי) באופן מהותי יותר לעומת גבר אחר עם נתוני גיל ואימון זהים אך צורך 2000 קלוריות ביום המכילות רק 20% שומן. מכאן אנו למדים שלא רק למספר הקלוריות במהלך היום חשיבות אלא גם להרכב המזון!

המלצות יישומיות:
מומלץ לאמן את שרירי הבטן כמו כל שריר אחר בגוף. בעיקרון ניתן להסתפק ב-3-2 פעמים בשבוע (ניתן להבחין במתאמנים מתקדמים המבצעים תרגילים לחיזוק שרירי הבטן – פעם אחת בשבוע).

הפרזה בביצוע תרגילים ואימונים לשרירי הבטן לא תתרום להגעה לתוצאות המיוחלות ועלולה דווקא לגרום לעומסים על מערכת שלד-שריר ולכן אינה מומלצת.

למידת אחוזי השומן בגוף חשיבות רבה במיוחד. לכן, יש להתייעץ עם איש מקצוע לגבי תפריט מתאים מחד, וביצוע תוכנית אימונים המאופיינת בביצוע אימונים אירוביים ואימוני התנגדות על בסיס קבוע – מאידך.

לכמות הקלוריות הנצרכות חשיבות רבה בכל הקשור לנושא המשקל והרכב הגוף, אך לא רק- גם (ואולי בעיקר) להרכב התפריט השפעה ניכרת על התוצאות. נציין שניתן לשמור על משקל גוף מסוים במהלך מספר שנים גם אם מעלים באופן ניכר את אחוזי השומן!

מומלץ לא להציב כמטרת אימון עיקרית – חיזוק ושיפור אסתטיקת שרירי הבטן מכיוון שבמקרה זה המתאמן הממוצע מפריז בביצוע אימונים, תרגילים וחזרות לשרירים אלה. חשוב להתמיד באימונים על בסיס קבוע תוך המתנה בסבלנות לכך שייתכן שבעתיד הרכב הגוף ישתנה לטובה ויחד עימו – גם האסתטיקה הגופנית.    

במידה ומבצעים אימונים על בסיסים לא יציבים כגון: בוסו, פיתה, פיטבול וכדומה, חשוב לדעת ששרירי הבטן פועלים באופן משמעותי בתרגילים מסוג זה. ואז סביר להניח שאין צורך לבצע תרגילים ואימונים נוספים.

ליציבה של האדם השפעה רבה על האזור המותני. עמידה רפויה, טונוס (מתח) שרירי נמוך ועוד, ישפיעו לשלילה על נראות שרירי הבטן וההופעה כולה. במקרה זה דווקא מומלץ לטפל בליקוי היציבה עצמו.

תמונת שער /  sv:Användare:Chrizz
————————————————————————————————————–
ד"ר איתי זיו – סגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת תל אביב ומנהל תחום הקורסים למדריכי חדר כושר.
פז שוסטר – דיאטן קליני מומחה בתזונת ספורט BSc  RD. רכז תחום 'תזונת ספורט' בקמפוס "שיאים", אוניברסיטת ת"א.




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הלב שלי אומר שפריז לא הייתה מספיק עבורי. אני לא רוצה לסיים שם", שיאן העולם אדם פיטי, על ההתלבטות שלו אם להמשיך לקמפיין אולימפי נוסף




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג