מאת:מולי אפשטיין
האוורסט
האוורסט, ההר הגבוה בעולם, גבה במרוצת השנים קורבנות רבים. האתגר העצום בניסיון לכבוש את גג העולם טומן בחובו סכנות לא מעטות. על מנת להבין מהן הסיבות העיקריות בגינן קיפדו מטפסים רבים כל כך את חייהם על ההר, התכנסה קבוצת מומחים בינלאומיים והחליטה לחקור את הנושא.
זו הפעם הראשונה בה נעשה מחקר מעמיק כל כך במטרה להבין מהן הסיבות העיקריות שגורמות למותם של המטפסים. באופן בלתי צפוי נמצא שגורמים כמו: החמרה בתנאי מזג האוויר, עייפות ובצקת של המוח הם הגורמים המשמעותיים ביותר בגרימת מוות. הממצאים החדשים הפריכו את מה שנחשב בעבר כגורמים העיקריים למוות: מפולות שלגים, התמוטטות קרחונים ובעיות במערכת הנשימה. קבוצת החוקרים מנתה מומחים מצפון אמריקה ומבריטניה. בין החוקרים היו מומחים מתחום הרפואה, הפיסיולוגיה והמטאורולוגיה.
הר האוורסט הוא אחד המקומות המסוכנים ביותר עלי אדמות. מאז שנת 1920 ניסו אלפי מטפסים לכבוש את ההר הגבוה בעולם ואת פסגתו שנמצאת בגובה 8,850 מטר מעל לגובה פני הים. במהלך הניסיונות האלה קיפדו יותר מÎ200 מטפסים את חייהם.
ד"ר קנט מור, אחד מחברי צוות המחקר ומומחה לפיסיקה מאוניברסיטת טורונטו, הסביר: "עד היום איש לא חקר באופן מעמיק ורבÎתחומי את הגורמים העיקריים למותם של מטפסי האוורסט. כיום אנו יודעים באופן כמעט וודאי מהם הגורמים שמשחקים תפקיד מכריע בעניין ואלו גורמים מהווים משקל קטן יותר".
ד"ר מור וצוות המחקר שלו בחנו 212 מקרי מוות שאירעו על ההר בין השנים 1996-1921. הם השתמשו במספר מקורות, כולל מאגר הנתונים של ההימלאיה – קומפילציה (ההדרה) של נתונים שנאספו על ידי משלחות שטיפסו על גבי 300 אתרים שונים על פני ההר הגבוה בעולם.
מתוך מאגר הנתונים הגדול הגיעו החוקרים למסקנות הבאות:
-
192 מקרי מוות התרחשו מעל למחנה הבסיס (המחנה האחרון שלאחריו מתחיל הטיפוס בחבלים)
-
מזג אוויר סוער ומפולות שלגים היו הסיבה לÎ25% ממקרי המוות
-
האנשים שמתו מעל לגובה של 8,000 מטר לא סבלו מבעיות במערכת הנשימה (בצקת של הריאות), לעומת זאת הם סבלו מהפרעות בקוגניציה ומבצקת של המוח
-
המטפסים שמתו נפלו והידרדרו אל מעבר לשאר חברי הקבוצה. מאחר שהם נמצאו רחוקים יחסית מהפסגה נטו תמיד לחשוב שהם סבלו מעייפות ומתשישות שגרמה להם להישאר מאחור
-
מרבית המטפסים שמתו מעל לגובה של 8,000 מטר ניסו לרדת במדרון תלול יותר, בעוד שמרבית השרפות (קבוצה אתנית של אנשים שחיה בנפאל ובטיבט) מתו על גבי המדרון המתון יותר
-
מסע טיפוסי של משלחת טיפוס לאוורסט נמשך כÎ60 ימים אולם יותר מÎ80% ממקרי המוות של המטפסים התרחשו ביום שבו הם החלו את הטיפוס לפסגה
ד"ר Paul Firth, מי שחיבר את הדו"ח הסופי של המחקר סיכם: "באופן מסורתי היה נהוג לחשוב שמפולות השלגים ובעיות במערכת הנשימה שנגרמות כתוצאה מחשיפה לגובה רב, הם הגורמים העיקריים למותם של מטפסי האוורסט. מה שאנחנו מצאנו במחקר שלנו לא תומך כלל ועיקר בהנחות הקודמות". "אחת המטרות שלנו היא להקים קרן שתתרום לביטחונם האישי של מטפסי ההרים ושל התושבים המקומיים שמלווים אותם", הוסיף החוקר.
אימון בתנאי היפוקסיה במכון וינגייט
מולי אפשטיין – פיסיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט טלפון 3063*, מנהל הפורום: "חיים וספורט".
לכניסה לפורום "חיים וספורט" הקליקו כאן