מהיום בו אנו מגיחים לאוויר העולם, אנו מתחילים לחוש, ללמוד ולהבין את הגוף שלנו ואת מה שהוא מסמל עבורנו. בסופו של יום, התנועה של הגוף שלנו נבנית לאורך השנים, מגדירה אותנו ומלמדת אותנו ואת הסביבה שלנו מי אנחנו, מה אופיינו ומה רמת האנרגיה שלנו. זה קורה באופן טבעי ולכל אחד מאיתנו תנועות שייחודיות לו ומאפיינות אותו. התנועה שלנו אומרת עלינו המון, על האישיות שלנו ועל המקום שלנו בחיים ומשקפת את התפיסה שלנו את עצמנו. הלמידה המשמעותית ביותר שלנו, מתחילה בהנעה לתנועה, לפעולה ויש חיבור בין הדפוסים התנועתיים לדפוסיים הרגשיים והמחשבתיים.
לכתבות נוספות בנושא:
החורף הגיע: איך מומלץ להתאמן כשחולים
כך פעילות גופנית קבועה עוזרת למנוע דלקות בגופנו
לא עובדים על האגן באימון? אתם עלולים לפגוע גם במיניות שלכם
למשל, לעתים אדם שעומד שפוף וכפוף, ככל הנראה חווה קשיים רגשיים או חוסר ביטחון עצמי או פגיעה בערך העצמי. אם לרוב הוא עומד זקוף, אך בתקופה מסוימת הוא שפוף יותר, כנראה שעוברת עליו תקופה מאתגרת. לעומת זאת, אדם שעומד זקוף, עם ראש מורם, ככל הנראה מרגיש בטוח במקום בו הוא נמצא בחייו ויש לו הערכה עצמית.
קצב ההליכה כמשל
אדם שהליכתו איטית באופן קבוע ולא נקודתי, ככל הנראה קצב החיים שלו, באופן כללי, איטי יותר, לוקח לו יותר זמן לפעול או להגיב, או לקדם דברים גם בהתנהלות הכללית שלו ביומיום. לעומת זאת, אדם שקצב הליכתו מהיר באופן טבעי, ככל הנראה הוא אדם עם אנרגיות גבוהות יותר, אולי אפילו אימפולסיבי, אחד כזה שרוצה הכל כאן ועכשיו ואוהב שעניינים מתוקתקים ולא מתעכבים.
נסו לומר לאדם שקצב הליכתו מהיר באופן טבעי, ללכת עכשיו בצורה איטית ורגועה במשך 15 דקות. ככל הנראה אותו אדם ירגיש לא בנוח בזמן ההליכה האיטית שנכפתה עליו ואינה טבעית עבורו, אינה אופיינית לו, ולמעשה נוגדת את הקצב שלו בחיים. אולי הוא אפילו ירגיש מתח, לחץ ודריכות בגוף עקב הרצון הטבעי להתקדם מהר יותר.
אבל, אם אותו אדם יחל תרגול ויבצע הליכה איטית, שהיא, כאמור, בניגוד לטבע שלו, במשך 15 דקות על בסיס יומי, במשך כחודש, משהו יקרה לו. הגוף ילמד ויפנים את קצב ההליכה האיטי, המוח ילמד ויפנים שכל יום יש גם הליכה איטית במסגרת הפעולות הקבועות שאותו אדם מבצע, וכתוצאה מכך אותו אדם ירגיש גם השפעה על הנפש שלו. בזמן ההליכה האיטית הוא כבר לא יחוש באותו מתח שהציף אותו בתחילת התרגול, אולי הוא אפילו ייהנה מההליכה האיטית, ירוויח ממנה והיא תהיה לו נעימה. אולי דווקא ברגעי ההליכה האיטית, יגיעו אליו רעיונות חדשים, מחשבות או תובנות חדשות. אותו אדם יכול לגלות עולם שלם על עצמו בזכות התנועה, הפעולה או קצב התנועה במקרה הזה, שהוא לא הכיר לפני כן.
לצורך העניין, בכל מה שנוגע לאימונים – אם אתם אנשים מהירים יותר, תזזיתיים ואימפולסיביים, לצד פעילות גופנית שתואמת את הקצב שלכם (שככל הנראה תבחרו בה באופן טבעי), נסו להכניס לחייכם גם פעילות גופנית רגועה ומתונה יותר, כמו יוגה או פילאטיס. ייתכן שבהתחלה לא תתחברו, בגלל קצב האימון שאינו תואם את הקצב הטבעי שלכם, אבל עם הזמן, הגוף יפנים את האימון החדש, ילמד אותו ויעשה לכם טוב גם בגוף וגם בנפש. כי כשקצב החיים מהיר כל הזמן, מאוד בריא לעצור רגע, להאט ולהכניס קצב נוסף, רגוע יותר לחיינו.
תנועה משפיעה על הגוף והנפש שלנו. כלומר, אימוץ תנועה חדשה לחיינו, יכול להשפיע על הנפש שלנו ועל מה שמתחולל בתוכנו. תנועה יכולה גם לקבע מסרים שאנחנו רוצים להעביר לעצמנו ועוזרת לנו להתפתח ולגדול. זה מה שנקרא – תנועה מסמלת. משמע, בזמן ביצועה, היא מסמלת לנו ומעבירה לנו מסרים או שמגיעים באופן טבעי בזכות ההתמדה בביצועה או שאנחנו יכולים לבחור מסרים שאנחנו רוצים להטמיע בתוכנו וממש שותלים את המסר בתוך התנועה.
כשנוצר דפוס תנועה, הוא גם מכיל בתוכו רמה התפתחותית מנטלית ויחד איתה גם נוצרת אפשרות הבחירה. המוח לומד את התנועה החדשה ואת ההקשר שלה. ועם התמדה (כי ללא התמדה זה לא יעבוד), אנחנו יכולים להתפתח, להשתדרג, להתמודד עם קשיים ואתגרים ולאפשר לעצמנו לשנות את ההסתכלות שלנו על דברים.
איך תנועה מסמלת עובדת ומתי יש לבצעה?
למשל, אדם שכל בוקר מתעורר ובתוך ליבו מודה על אשר יש לו תוך כדי שהוא מבצע תנועה עם הגוף, לא משנה איזו תנועה. לצורך העניין, נניח שהוא מניח את כפות ידיו על הכתפיים. כך בכל פעם שהוא מודה על מה שיש לו. המוח לומד שהתנועה של כפות הידיים על הכתפיים מקושרת להודיה. ולכן, בכל שלב במהלך היום, גם ללא אמירה או חשיבה על הודיה, ברגע שהוא יבצע את תנועת הידיים על הכתפיים, מיד הגוף שלו והנפש שלו יתמלאו בהודיה, כי הגוף למד את המסר.
כעת ניקח את אותו אדם, רק שהפעם אותו אדם מורגל להתעורר בבוקר לא בטוב. הוא מתוסכל מהשעון המעורר שמעיר אותו, הוא מתעורר עייף ועצבני. כעת אותו אדם מתחיל את היום לא בטוב וככל הנראה רגע הקימה שלו ישפיע גם על המשך היום. נניח שאותו אדם רוצה לשנות את הדפוס הזה ובכוונתו להתעורר בבוקר בטוב. אותו אדם יכול לבחור לעצמו תנועה מסמלת, למשל, לשים את כפות הידיים על הלחיים ובמקביל לתנועה לומר לעצמו בקול או בלב "היום הזה הולך להיות מעולה". כך יעשה האדם באופן קבוע, על בסיס יומי. כעבור כחודש, התנועה עם המסר שלה תוטמע ומספיק יהיה שהאדם יניח את כפות ידיו על הלחיים והוא מיד יתמלא בתחושה של "יום מעולה".
דוגמה נוספת – אדם שחווה קשיים רגשיים מורכבים ואינו מצליח להרפות מהם ולהשתחרר מהם. ברגע שיבחר תנועה מסמלת, כאמור, לא משנה איזו תנועה, לצורך העניין – מתיחת הידיים לאחור. אם בכל פעם כשהוא יבצע את תנועת מתיחת הידיים לאחור, הוא יחשוב לעצמו בלב או יגיד בקול רם "הכל יהיה בסדר, אני מאמין בעצמי", ויתמיד בכך, בתוך כחודש הקשיים הרגשיים יתמתנו, פתאום הגוף כבר לא יהיה מכווץ ואותו אדם ירגיש הקלה.
חשוב להבין שבוודאי שאותו אדם שבתחילת התהליך אומר לעצמו שהכל יהיה בסדר, לא באמת מרגיש את זה בגופו, הוא לא באמת כרגע מאמין שהכל יהיה בסדר, הרי אותו אדם בפועל אינו בטוב והוא חווה קשיים רגשיים. אבל גם אם בזמן המחשבה או אמירת המשפט תוך שילוב התנועה המסמלת, הוא לא באמת מאמין שיהיה בסדר והוא לא באמת מאמין בעצמו, זה לא משנה.
מכירים את המשפט: Fake it till you make it? זה הרעיון. ברגע שהאדם יתמיד ויקבע על בסיס יומי את המשפט יחד עם התנועה המסמלת, לאט לאט, המוח והגוף ילמדו את העקביות, יבינו שזה המסר, יאמינו בו, יגבו אותו ויגיבו בהתאם. בהמשך, האדם אפילו לא יצטרך לחשוב על המסר או לומר אותו, מספיק שהוא יבצע את התנועה המסמלת שבחר לעצמו ובאותו רגע הגוף והנפש שלו יתמלאו בכוחות שהוא ייחל לעצמו והטמיע היטב.
עניין ההטעמה של התנועה עם המסר לעצמנו עובד כמו קסם, אבל בתנאי שיש התמדה, ללא התמדה זה לא יקרה ורק יתסכל. כדי שהתהליך יצלח, אנו צריכים להתחייב לכך על בסיס יומי ולא לשכוח את ההתחייבות שלנו. מדובר בפעולה מאוד קצרה, שלא באמת צריך לפנות עבורה זמן מיוחד וחשוב לא לוותר, גם בימים יותר קשים, גם בימים שאנחנו אולי אפילו מזלזלים בפעולה הזאת, לא מאמינים בה ואין לנו עוד כוח או חשק אליה. גם בימים כאלה, ואפילו בעיקר בימים כאלה, לא לוותר גם אם צריך, כאמור, "לזייף". אחרי כחודש, זה יתחיל להיטמע ופתאום זה כבר לא יהיה מזויף. פתאום זה יהיה לכם נעים, יחזק אתכם, יעצים אתכם והתנועה המסמלת לבדה תעניק לכם את הכוחות שבחרתם להעניק לעצמכם.
אז… מה התנועה שלכם?
למידע נוסף, תכניות אימונים ואימונים מקוונים חינם כנסו לאתר של עדי שיף