מאת:יאיר פלד
למרות שבבסיסה כל תוכנת ניווט מורכבת ממקלט GPS המפענח את אותות הלוויין ומפה המציגה את מיקומו של המכשיר במרחב, ניתן לחלק את תוכנות למספר קטגוריות המובחנות זו מזו במספר מאפיינים.
מקום השימוש בתוכנה
תוכנות ניווט כבישים/עירוניות (on road)– אלו הן התוכנות הקלאסיות כמו NAVNGO, דסטינייטור, טומטום ואחרות. הן מיועדות לנסיעה בין עירונית ועירונית וביכולתן להביא אותך לכתובת מדוייקת עפ"י בחירה. בתוכנות אלו ישנה הכוונה קולית אל היעד המבוקש בנוסף להצגת המפה ומיקומך הנוכחי בה.
תוכנות אלה ניתן למצוא בדרך כלל במכשירי ניווט ייעודיים (אביזרים במיועדים לניווט בלבד) אשר פלח השוק שלהם ואחוז החדירה העולמי שלהם הוא גבוה מאוד ובמחשבי כף יד המצוידים במקלט GPS (פנימי או חיצוני)
תוכנות ניווט לשטח (off road)– אלו הן תוכנות אשר יודעות להציג את מיקומנו על פני מגוון רחב של מפות (בפורמט דיגיטלי, או סרוקות) והן מיועדות לניווט מחוץ לכבישים ולניווט אווירי וימי. בתוכנות אלו אין הכוונה קולית אולם ניתן להכין בהן מסלולים בעזרת הכנסת נ"צ אשר מהווה את מסלול הנסיעה הרצוי.
בארץ ישנן מספר תוכנות לניווט שטח רכוב כמו נוויגייד, לאנדגייד ועמוד ענן העושות שימוש במפות סימון שבילים ומפות לבנות. בנוסף ישנה אפשרות להשתמש בתוכנות אחרות ולהתקין בהן מפות בצורה עצמאית ע"י סריקה וכיול. היתרון בתוכנות אלו הוא שאפשר להשתמש בהם בכל מקום בעולם אליו קיימת מפה.
בנוסף לתוכנות אלו ישנם אביזרי GPS נוספים כגון שעוני יד המצויידים במקלט GPS המיועדים בעיקר לאצנים או רוכבי אופניים אשר מאפשרים להם להכניס נ"צ למקומות אליהם הם מעוניינים להגיע, או לראות את המסלול על גבי מפה בתום האימון בעזרת תוכנת מחשב.
(לאביזרים אלו אין מפה על הצג להבדיל מהתוכנות הקודמות)
היכן ממוקמת המפה?
תוכנות on board – בתוכנות אלו המפות מאוכסנות במכשיר בו אנו משתמשים וכל חישובי התוכנה נעשים במכשיר. בתוכנות אלה אין עלות כספית נוספת לשימוש בתוכנה (לאחר רכישתה) היות והאות המגיע מהלווין הוא בחינם ואינו כרוך בתשלום. בתוכנות האלה הגרפיקה היא מאוד עשירה ואופציות הניווט והמידע שניתן להפיק מהתוכנה הוא גבוה מאוד.
תוכנות off board (שרת לקוח) – תוכנות אשר בד"כ החברות הסלולאריות משתמשות בהן. בתוכנות אלו המידע הגיאוגרפי מועבר למכשיר הטלפון הסלולארי משרת מפות באמצעות האינטרנט. שירות זה כפוף למגבלות הקליטה הסלולארית ובהיעדר שכזו, בלתי ניתן יהיה לנווט. בתוכנות אלו ישנה עלות שימוש שוטפת היות וישנו חיוב עבור זמן אוויר בעקבות השימוש בתוכנה.
מכיוון שתוכנות אלו מיועדות לשימוש בטלפונים סלולאריים בהם המסך הוא קטן, גרפיקת הניווט וכמות המידע שניתן לראות on line היא קטנה מאוד.
פלטפורמות נתמכות
סוגי מערכות ההפעלה אשר תומכות בתוכנות ניווט – אם בעבר מרבית האפליקציות פותחו לשוק מחשבי כף היד מבוססי windows mobile ופאלם, הרי שהיום עם הפריחה הגואה בשוק הניווט מפותחות אפליקציות ניווט למחשבים מבוססי windows ולינוקס, win ce, ומערכות הפעלה סלולאריות מסוג סימביאן.
שיפורים באלגוריתם הניווט בטומטום
חברת טומטום, חשפה בתערוכת סביט אשר התקיימה בהאנובר (גרמניה) חידוש משמעותי אשר ישפר את יכולת חישוב המסלולים של התוכנה (TomTom IQ Routes). אם עד היום חישוב המסלול התבצע ע"י השוואת מהירויות הנסיעה הסטטיות המותרות בכביש (בהתאם לסוג הכביש והגבלות המהירות החלות עליו) הרי שמעתה חישוב המסלול יתבצע ע"י שקלול המהירות הממוצעת של הנסיעה בכביש (חישוב דינמי ולא סטטי). פירושו של דבר הוא שהתוכנה תבצע חישוב של כל המסלולים האפשריים ליעד אליו מבקש מישהו לנסוע כאשר מתוכם היא תבחר את זה שייקח לו את הזמן המועט ביותר ע"מ להגיע ליעד. בכל הניסיונות שנעשו עד כה התברר כי בחמישים אחוז מן המסלולים אשר בחרה התוכנה הם היו מהירים יותר משיטת החישוב הקודמת – עובדה אשר חוסכת זמן נסיעה, כסף ודלק.
טכנולוגיה חדשה זו מבוססת על בסיס נתונים אנונימי אשר נאסף במשך השנים וניתח את מהירות הנסיעה הממוצעת על פני יותר מ-10 מיליארד ק"מ של כבישים ברחבי אירופה ע"י האנשים אשר השתמשו בתוכנה.
בהתייחסו לשיפור בשיטת החישוב, אמר הארולד גודג'ין, המנהל הכללי של החברה כי ידוע לכולם שעומס התנועה בכבישים מסויימים משתנה מיום ליום, ולכן הטכנולוגיה החדשה תתחשב בנתונים אלה ותוכל להתאים מסלול אופטימאלי לפי דרישה.
בסיס הנתונים עליו מבוססת הטכנולוגיה החדשה ממשיך לצמוח בשיעור גדול מדי יום, עובדה המבטיחה שחישוב המסלולים ייעשה אופטימאלי יותר ויותר לאורך זמן.