אימון, הורדת משקל וסנסציליזציה של ההיגיון הפשוט

נושא המשקל מטריד את רובנו, ספורטאים ולא ספורטאים כאחד. סדרת מאמרים זו תנסה לפתור כמה מהחידות סביב נושא סבוך זה. ניתן לראות את המקור וכתבות רבות נוספות ב: sportsscientists
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp


נושא המשקל מטריד את רובנו, ספורטאים ולא ספורטאים כאחד. סדרת מאמרים זו תנסה לפתור כמה מהחידות סביב נושא סבוך זה. ניתן לראות את המקור וכתבות רבות נוספות ב: sportsscientists

מאת:ד"ר רוס טאקר,תרגום: תומר גמינדר


תמיד הרגשתי שאחת הפריווילגיות של להיות חלק ממדעי האימון הוא שמה שאנחנו (מדעני הספורט) חוקרים רלוונטי כמעט לכולם. אם לבוטניסט יש פרחים וגנים, לאסטרונום פלנטות וכוכבים, אז למדעני הספורט יש … ביצועים, והורדת משקל.

במשך כמעט שלוש שנים באתר זה, התרכזנו כמעט אך ורק בהיבטי הביצועים: ספורטאי עילית, קביעת קצב, סימום, שיאי עולם, טכנולוגיה. כמעט ולא הדגשנו את נושא הורדת המשקל. אבל המציאות היא שאם יש תחום של מדעי האימון שרלוונטי לכולם, זהו הורדת משקל. בין אם אתה מחפש ביצועים אופטימאליים ובין אם נאמר לך להפחית 50 ק"ג ממשקלך כדי להישאר בחיים, הורדת משקל מככבת באופק של כולם.

ועתה אנו מפנים את מבטנו לנושא של הורדת משקל ואימון, בסדרה חדשה,
אשר אנו מקווים שתספק מזון למחשבה, ואולי גם השראה, ללא קשר לקטגוריה אליה אתם שייכים!

הפנדמיה הגלובלית ומתן מענה לצרכי השוק

כולכם מכירים את הסטטיסטיקות שהשמנה חולנית (obesity) היא סיבת המוות הגדלה במהירות הגדולה ביותר באמריקה (ולפי הסטטיסטיקות האחרונות אנחנו בישראל צועדים בצעדי ענק בעקבות ארה"ב – ת.ג.). ששניים מתוך שלושה אנשים בארה"ב הוא בעל משקל עודף או מעבר לכך ושמספר זה עולה, בארה"ב ובשאר העולם.

אבל סטטיסטיקות מעין אלה רחוקות מלגרום לך לקחת את האתגר האישי של הורדת משקל. נחמד וטוב לדעת ששניים מכל שלושה מכרים עלולים למות ממחלות ברות מניעה שנגרמות מהשמנה חולנית (ושאתה עשוי להיות אחד מהם), אבל המניע האמיתי של מרבית האנשים קרוב יותר לבית.

אז בזמן שאתה קורא זאת,
הדאגה העיקרית שלך עשויה להיות 5, 10 או 25 הק"ג שאתה מחפש להוריד. וזו הזווית שאני רוצה לעסוק בה בסדרה זו, מבלי להתעלם מהעובדה שישנה בעיה עולמית שדורשת פתרון.

כאשר מגיעים לאובדן משקל, אין מחסור בביקוש, הוא נוצר על ידי הרצון שלך בביצועים, להראות טוב יותר או להיות בריא יותר. השוק הוא אדיר, תעשייה של מיליארדי דולרים ואשר שואלת מן המדע מגוון מסחרר של מכשירי אימון, תוכניות ודיאטות לזרוק לצרכנים, אשר, נואשים לתשובה מהירה, יקפצו על כל דבר שיבטיח לענות לצרכיהם.

מעל 17,000 ספרים נוספו בפחות משנה. אתם גם תמצאו שני משחקי טלוויזיה, 7 נעליים, 6 תכשיטים ו-180 פריטי מוזיקה אשר יש להם קשר להורדת משקל.

אחד מספרים אלה הוא "The Cardio Free Diet" (דיאטה ללא התעמלות), שנכתב על ידי, מאמן אישי, תושב שיקאגו בשם ג'ים קאראס. עטיפת הספר מבטיחה תוצאות תוך שבועיים בלבד (טקטיקה קלאסית לתפוס צרכנים), וטוענת "תוצאות אמיתיות ב-60 דקות לשבוע בלבד", "זרקו את ההתעמלות, זרקו את המשקל" ו"נשקו את מסילת הריצה לשלום". השורה הראשונה של הספר, דרך אגב, היא "התעמלות הורגת. המפרקים שלך, הזמן שלך, המוטיבציה שלך, ומטרת הורדת המשקל שלך".


"The Cardio Free Diet" (דיאטה ללא התעמלות)
עטיפת הספר של ג'ים קאראס


יתכן שנצלול לפרטים מאוחר יותר, אבל לעת עתה, מספיק לומר ששום דבר מתוך זה אינו אמת. במקום שיש שביב של אמת, הוא עוות מעבר ליכולת זיהוי, או נקבר תחת עצות סנסציוניות לטובת זווית הראייה. הספר היה רב מכר. מדוע? מכיוון שהוא זיהה את הצורך, ואז הטיף לצרכנים רעיון שכמעט לא ניתן לעמוד בפניו – שהם יכולים להוריד משקל בזמן אפסי, ללא כל התעמלות. צרכנים קונים ספר זה כי הם רוצים נואשות שזה יהיה נכון, ומוכנים לנסות כל דבר כדי להוריד את המשקל שהם חושבים שהם חייבים.

באופן מצער, ספר זה והרבה אחרים כמוהו,
המכסים נושאים כמו דיאטות, אימונים, ציוד ורפואה, מייצגים "מידע חדיש ביותר" שהיה עד להתפרצות ההשמנה החולנית הגדולה ביותר שהייתה. משהו לא בסדר בתמונה זו …

כתב העת Time ו"המיתוס על אימונים"

גיליון אוגוסט 2009 של טיים.
סיפור שער

לתוך אווירה זו תזרקו את גיליון אוגוסט 2009 של טיים. סיפור שער המופיע בתמונה, מבטיח לגלות את "המיתוס על אימונים", ואומר שהם לא יעזרו לך לרדת במשקל. בפנים, המאמר מספק ציטוטים מפרופסורים שאמרו "באופן כללי, להורדת משקל, אימונים הם די חסרי תועלת". הוא אמר לנו שאימונים נמרצים יובילו לעלייה במשקל ומסביר לנו כיצד שנים של עצות להתאמן כדי להוריד משקל רק גרמו לנו להשמין.

המאמר קיבל, באופן לא מפתיע, גינוי לא מועט מקהילת האימון. אבל אין לי ספק שהוא גם משך לא מעט תשומת לב, ואולי סייע למכירה של מספר גיליונות של טיים שאחרת לא היו נמכרים – תזכרו, השוק רווי בעצות ומידע על כל נושא טופיקלי כמו הורדת משקל. התבלטות מתוך הקהל דורשת פיתיון, ולהגיד לאלפי אנשים שהתאמנו במשך שנים שהם מבזבזים את זמנם הוא פיתיון רציני. אני מביא זאת רק כדי להדגיש שתוכן המאמר, והזווית בה הוא משתמש כדי לגשת לנושא יהיו מובנות בכדי לפרש מה הוא אמר.

אפקט הפיצוי
תובנה חשובה על הורדת משקל ואימון

האמת ניתנת להיאמר שהמאמר מעלה כמה נקודות מאוד מעניינות. הנושא העיקרי הוא מה שנקרא "אפקט הפיצוי", התופעה שאנשים שמתאמנים מבלי לדאוג לבקר את הדיאטה שלהם עשויים (לא חייבים כפי שהמאמר טוען) להגזים בדרישות שלהם ולאכול יותר מדי. התוצאה עלולה להיות עלייה במשקל, או כשלון בהורדת המשקל.

המאמר מצטט מחקר או שניים, במבוגרים ובילדים, אשר להם זה קרה – אימון נכשל בגרימת הורדה במשקל ותיאוריה אחת שצריכת האנרגיה בתת המודע שלנו פשוט עולה כדי להתאים להוצאה האנרגטית. המאמר גם מכיל מספר ציטוטים ממדענים ידועים.

קחו לדוגמה את הציטוט הבא מפי פרופ' תימוס צ'רצ'
ממכון המחקר הביורפואי פנינגטון, אשר כתב את אחד המחקרים שצוטטו: "אני רואה זאת באופן אנקדוטי בין, למשל, החברים של אשתי". "הם כמו 'אה, אני רץ שעה ביום, ואני לא מאבד משקל כלל.'" הוא שואל אותם, "מה אתם עושים אחרי הריצה?" ומתגלה שקבוצה אחת של חברים עצרה בסטארבאקס למאפינס אחרי הריצה. אומר צ'רצ': "אני לא חושב שמרבית האנשים יעריכו זאת, ואוו, שרפת רק 200 או 300 קלוריות, אשר תנטרל אותן רק עם מחצית מאפין".

אין כאן כל טעות – זה נכון.
זה הגיון בריא. אבל הגיון בריא לא מוכר היטב, ובוודאי שאינו מעורר דיון, וזו הסיבה שהקונטקסט של ציטוטים אלה שונה במאמר.

הנקודה שאני מעלה היא שהמאמר אינו שטותי או מוטעה לחלוטין. למעשה הוא מכיל מידע חיוני, אשר אולי התעלמו ממנו בלהט הוויכוח. ההטיה של המאמר נראית בכך שהמחבר, במקרים רבים, כותב ש"אימון לא ירזה אותך". מילה אחת הייתה משנה הכול, מכיוון שאם הוא היה כותב "אימון עשוי שלא להרזות אותך" ההצהרה הייתה מדויקת!

שמירה על משקל ובריאות
מה שלא נאמר

הביקורת העיקרית הנוספת על המאמר היא מה שלא נכלל ולא מה שנכלל. זה מה שלא נאמר שגורם את הבעיות! ובמאמר זה לא הוזכרו כלל כל המחקרים הרבים שמצאו שאימונים מסייעים להורדת משקל, וחיוניים ושמירה על משקל, כמו גם לבריאות של אנשים פעילים פיזית. קיים גוף עצום של מחקר המראה כיצד אימון משפר שמירה על המשקל ובשילוב עם דיאטה והחלטות אחרות הקשורות לסגנון החיים מסייע לאנשים להגיע אל המשקל האופטימאלי ולשמור עליו.

ואז ישנן ראיות רבות המראות כיצד פעילות פיזית משפרת את הבריאות – לחץ דם, תפקוד הראות והלב, פרופיל הכולסטרול, רגישות לאנסולין, חוזק השרירים והעצמות, וכך הלאה. מחקרים אלה אפילו מטילים בספק את הרעיון שהורדת משקל צריכה להיות הנושא העיקרי לאנשים שמתאמנים. הם טוענים שטוב יותר להיות בכושר, אפילו אם אתה סובל ממשקל יתר, מאשר להיות במשקל בטווח הנורמאלי ולא בכושר או לא פעיל. אבל, זה לא הופיע כלל במאמר.

לאן הלאה?
לפרק את התיאוריה


לאחר שהראנו מה היה חסר במאמר וכיצד ביססו עובדות לשם הסנסציה, אנו צריכים לפרק את אפקט הפיצוי.

בחלק הבא של הסדרה – התיאוריה של הורדת משקל. הוא כולל את משוואת  ה"הכנסה קלורית כנגד הוצאה קלורית" הידועה לשמצה, את מה שנקרא מאזן האנרגיה ואת המקור לכל כך הרבה תסכול ואנליזה מוגזמת. אבל העיקרון הוא חיוני, וזה משהו שחייבים לבחון, במיוחד כיצד אימון ודיאטה מגיבים זה לזה כדי לשנות את מאזן האנרגיה.

ואז, נסתכל על היתרונות שבספורט – ההשלכות הבריאותיות של פעילות פיזית סדירה, אשר המאמר בטיים התעלם ממנה לחלוטין.

חלק שני בסדרה:
חידת הקלוריות – הכנסה והוצאה

ד"ר רוס טאקר
ד"ר רוס טאקר בעל תואר ד"ר בפיזיולוגיה של האימון ותואר שני במנהל הספורט מאוניברסיטת קייפ טאון.
תחום העניין העיקרי של רוס ביישום המדע להישגים, אצל ספורטאי עילית ומערכות
ספורטיביות, ובגישור הפער בין מדע למסחר. הבלוג של רוס נועד לשרת מטרה זו
על ידי גישור הפער בין המדע ליישומו אצל האתלטים על ידי מאמרים, אימון
והסברה. רוס חי בקייפ טאון, דרום אפריקה שם הוא מבלה את מרבית זמנו כמרצה
בכיר במחלקת מדעי האימון ורפואת ספורט. הוא עובד עם קבוצות ספורט וספורטאים
אולימפיים.

תומר גמינדר– המתרגם
נשוי + 3 בנות מדהימות, טכנולוג תקשורת מחשבים ואבטחה בימים, וטריאתלט, נווט וצלם בשעות הפנאי.




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג