נעים להכיר, רקמות רכות: כך תשמרו ותתחזקו את גופכם

לרקמות הרכות אולי אין הרבה יחסי ציבור, אך יש להן תפקיד מאוד משמעותי באימונים שלכם ובכל מה שקשור לאורח חיים בריא ותפקודי. הכירו את הדרך החשובה בה תוכלו לשדרג את איכות החיים שלכם
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
צילום: Shutterstock

הרקמות הרכות לא מקבלות מספיק יחסי ציבור בכל מה שנוגע לשמירה על בריאותנו, ולא בצדק. אומנם עבודה עליהן נחשבת פחות "סקסית" מעבודה על שרירים, מאחר ומדובר בעבודה פנימית חשובה שלא באה לידי ביטוי בנראות החיצונית, אך מבחינת בריאותנו ואיכות חיינו, גם עם העלייה בגיל ולמרות העלייה בגיל, לרקמות הרכות תפקיד סופר חשוב.

לכתבות נוספות בנושא:
הפוך על הפוך: על היתרונות האדירים בביצוע תרגילים לאחור
תתחילו להניף! על חשיבות שילוב תרגילי הנפת הרגל הצידה באימון
נסו בעצמכם: 7 תרגילים קצרים שיעזרו לכם לשמור על גב זקוף

בגופנו המורכב והחכם יש המון רקמות. יש סוגים שונים של רקמות, רקמות קשות שהן, למשל, העצמות והשיניים ויש רקמות רכות, בהן נתמקד בכתבה הזאת, כמו למשל, שרירים (אלמנטים מתכווצים), גידים, רצועות, כלי דם, סחוסים ועוד. תפקיד הרקמות הרכות חשוב ביותר, הן מקיפות, מחברות ותומכות בעצמות, מבנים ואיברים בגוף ולמעשה, עוזרות להחזיק את גופנו ומאפשרות לנו את היכולת לנוע בצורה תקינה. ברקמות הרכות שמשמשות גם כרקמות חיבור בגוף, עלולות להתפתח בעיות, כגון, דלקות, קרעים, נזקים מחבלות ועוד.

מערכת השרירים | צילום: Mikael Häggström, Wikimedia

כדי שנהיה בריאים ואיכות חיינו תהיה הטובה ביותר בכל מה שנוגע גם לפעילות ותפקוד יומיומי, קריטי שהרקמות הרכות יתפקדו כפי שצריך ושלא יהיה בהן עודף מתח. עודף מתח ברקמות הרכות, יכול להוביל לכאבים שונים באזורים שונים בגוף ולהגבלה משמעותית בתנועה. אם לא נטפל כפי שצריך ברקמות הרכות, ההגבלה עלולה להחמיר או אפילו להפוך לכרונית. אם יש מתח ברקמות הרכות, חשוב להפחית ולשחרר את המתח הזה. שחרור המתח יוביל לשיפור התפקוד, הפחתת או העלמת הכאב והגדלת טווח התנועה והיכולת שלנו לתפקד באופן תקין בחיי היומיום. כדי להימנע מראש מפגיעה ברקמות הרכות או להפחית את הסיכוי להגעתן, כדאי לפעול כפי שיוסבר בהמשך.

אך ראשית, כדי להבין לעומק את הרעיון של הרקמות הרכות, צריך להבין איך ולמה, בכלל, נגרמת פגיעה ברקמות? כשאנו מכווצים את השרירים, בין אם במסגרת פעילות יומיומית שגרתית שאנו מבצעים, באימוני כושר או בהפעלת כוח, אנו יוצרים כיווץ טבעי בשריר. הכיווץ הזה מקצר את אורך השריר ויוצר מתח שמועבר בין היתר גם לרקמות. כיווץ השריר חשוב להתפתחות השרירים ולשמירת טונוס השריר ולכן בוודאי שלא נוותר על הכיווץ, הוא חלק חשוב בשמירה על חוזקנו ובריאותנו ואל דאגה, לרקמות יש את היכולת לעמוד בעומסים מאוד גדולים שאנו מפעילים על השרירים שלנו, הן בנויות לזה.

סיבה נוספת לפגיעה ברקמות נגרמת בשל העלייה בגיל. ככל שאנו מתבגרים, הגוף שלנו משתנה ואיתו גם הרקמות. הרקמות נחלשות, והיחלשותן יכולה לגרום לכאבים שונים. בנוסף, אם במהלך השנים התנהלנו עם הגוף בצורה לא נכונה, אם העמידה שלנו לא הייתה נכונה או יציבה, או שהתנועה שלנו במרחב לא הייתה נכונה, למשל, העברנו בזמן הליכה או עמידה עומס או משקל רב יותר על כף רגל אחת מאשר על השנייה, או שבזמן עמידה הפעלנו עומס יתר על האגן, אז ככל שאנו מתבגרים, אנו עלולים לשלם על כך מחיר על ידי פגיעה ברקמות. לצערנו, לוקח זמן רב מתחילת הפגיעה ועד הרגע בו אנו מרגישים את הכאב בעקבות הפגיעה. לרוב, אנו לא מקבלים איתות מוקדם על תחילת הפגיעה ברקמות, כלומר, כשאנו מרגישים כבר את הכאב, זה בשלב מאוחר וחמור יותר של הפגיעה.

כשהגיל עולה הרקמות מושפעות | צילום: Shutterstock

סיבה נוספת לפגיעה ברקמות נגרמת בשל חוסר תזוזה. אורח החיים של רבים מאיתנו הוא יושבני, עם שעות רבות ורצופות מול המחשב, כשייתכן שחלק מהזמן הישיבה אינה תקינה.

גם חבלות שונות עלולות לפגוע ברקמות ולכן ודאו שאתם עושים כל שאפשר כדי שהחבלה לא תפגע בתנועה של הגוף ובכך גם ברקמות. כמובן, שיש חבלות חמורות יותר, בהן הטיפול יהיה מאתגר יותר. בעיקרון, החלמה מהירה מחבלה תוריד סיכוי לפגיעה ברקמות. ליקוי ברקמות יכול לגרום, בנוסף לכאבים, גם למגבלות בתנועה ובשיווי המשקל, חולשה, נימול ותחושות נוספות שמגבילות או שגורמות לתחושה לא נוחה בגוף.

איך אפשר להימנע מראש מפגיעה ברקמות הרכות או לפחות להפחית את עוצמת הפגיעה?
כאמור, כיווץ יתר של שריר הוא עניין טבעי אך מומלץ לפעול לאחריו בכדי למנוע או להפחית פגיעה ברקמות ולכן, לאחר כיווץ שריר, בצעו את הפעולה ההפוכה והאריכו את השריר. למשל, אם עובדים עם משקולות על שרירי החזה, שאז הרי שרירי החזה מתכווצים, לאחר העבודה, חשוב למתוח את שרירי החזה, כלומר, לעשות את הפעולה ההפוכה לכיווץ. למשל, לפרוש ידיים ישרות ומתוחות לצדדים ולמתוח אותן לאחור, כאילו רוצים להפגישן מאחורי הגב.

בנוסף, היו מודעים למנח הגוף שלכם. למשל, שימו לב האם כשאתם עומדים או יושבים, הראש שלכם נוטה מעט הצידה, אם כן, ישרו אותו, כי כנראה ההטייה הצידה באה לפצות על חוסר איזון מסוים בגוף. ברגע שתיישרו את הראש, הגוף ילמד את המנח הרצוי ויאמץ אותו. אם יש לכם פציעה ממושכת ברגל ואתם מדדים, יתכן שהרקמות ייפגעו כתוצאה מחוסר האיזון, היו מודעים לכך והפעילו בהתאם ולפי היכולת גם את הרגל הפצועה או לפחות הימנעו מהליכה ממושכת בימים בהם הרגל מוגבלת.

דוחקים חזה? בצעו גם פעולה הפוכה | צילום: shutterstock

אם כשאתם עומדים, יש לכם נטיה להעביר, למשל, את כובד משקל הגוף יותר אל החלק הימני או השמאלי של הגוף, החזירו את הגוף למרכז. הגוף שלנו במצב הנכון ביותר כשהוא ממורכז, בקו האמצע. אם הוא לא ממורכז באופן טבעי, יתכן ויש חוסר איזון שבהמשך אף עלול לגרום לפגיעה ברקמות.

בנוסף, בצעו מתיחות על בסיס יומי. אין צורך באימון שלם של מתיחות, כמה דקות ביום יעשו עבודה מצויינת. מתיחות נהדרות לצורך הארכת השרירים, והגוף כה זקוק למתיחות כדי לאזן את פעולות הכיווץ שאנו מבצעים. לעיתים, תרגישו בזמן מתיחה שצד אחד של הגוף נמתח בצורה מעט שונה, אולי תרגישו יותר כאב של מתיחה או קושי לבצע את המתיחה באותו טווח תנועה כמו בצד השני. לרוב זה בסדר, כי לכולנו באופן טבעי, לרוב, אין "שוויון" בין הצדדים, אך יתכן שזה אומר שיש חוסר איזון מסויים בגוף ולכן, בין אם מדובר בחוסר איזון תקין או לא תקין, בצעו את המתיחה בצד "הבעייתי" קצת יותר זמן ונשמו עמוק לתוך המתיחה, כדי להרפות את הגוף אף יותר, ובכך לאפשר לו עוד אורך תנועה.

למידע נוסף, תכניות אימונים ואימונים מקוונים חינם כנסו לאתר של עדי שיף




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"המטרה הכי גדולה שלי הייתה להיכנס למרוץ הזה מוכן מנטלית, רגוע יותר. ניסיתי פשוט לקחת את זה כהזדמנות לזרוח, ולא ללחוץ על עצמי יותר מדי", פטריק לאנגה משתף בהכנות שלו לאליפות העולם באיש ברזל בה ניצח


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג