מחקר קליני והניסיון של מטפלים מובילים רבים מורה כי התמתחות היא הדרך הפיזית היעילה והזמינה ביותר לשחרור מתח. המאמן איציק בוחבוט, מסביר על חשיבות ההתמתחות בעת אימונים וגם בכלל
מאת:איציק בוחבוט
אנשים מתמתחים בדרך כלל לאחר תקופה ארוכה של חוסר פעילות, אפילו אלו שאינם מכירים כל צורה שהיא של תרגילי מתיחות. לדוגמא, אלו הנוסעים זמן ממושך או נהגים שעוצרים "למתוח את הרגליים". הניסיון הראה כי מתיחות וניוד מפרקים הינם חיוניים לתוצאות ארוכות טווח.
התמתחות, פשוטה כמשמעה הארכה, שגורמת להרפיה של השריר בשיטה אקטיבית או פסיבית. ניוד מפרקים משלב בהדרגה מתיחות מתונות ופועל באופן פסיבי לשחרר את רקמות החיבור וכך מגדיל את טווח חופש התנועה של המפרקים. תנועת מפרקים אקטיבית מתייחסת לתנועות המבוצעות על ידי המטופל, ותנועות מפרקים פסיביות מתייחסות לתנועות המבוצעות על ידי המטפל המזיז את מפרקי המטופל ללא עזרתו.
מתח מגדיל את טונוס השרירים. המתח הנוצר יכול להחזיק את השריר במצב מתון של כיווץ, אך בחלוף הזמן גורם לנוקשות בשרירים וברקמות החיבור שביניהם. רקמות החיבור המתחברות אל העצמות והמפרקים או עוטפות אותם ומעניקות תמיכה למבנים האלו יפתחו קשיות ויכבידו על תנועת המפרקים החופשית (כלומר טווח התנועה).
חומצת חלב וחומרי פסולת אחרים מצטברים ברקמה הרכה, מגבירים את המתח ואף גורמים לכאבים. העיסוי מרכך ומנקה את רקמות החיבור והשרירים ומפחית את המתח בשרירים. אולם, השיקום האמיתי והשבת הגמישות לשרירים ולרקמות החיבור מגיע מתנועה ומתרגילי מתיחות המחזירים את השרירים לאורכם הנורמלי.
ברקמת השרירים מצויים קולטי עצבים המגלים את הארכת השריר. קולטים אלו שולחים אותותלחוט השדרהבמקרה שהשריר נמתח מהר מדי או יותר מדי. איתות זהנקרא "רפלקס המתיחה" (stretch reflex). כש"איתות המתיחה" (stretch signal) מופעל השריריםמתכווצים מיידית על מנתלמנוע התפוצצות של תאי השריר. תצפיותקליניות במעבדה מראות כי לשרירים המתוחים כרונית יש stretch reflex מאוד רגיש. בכל אופן, ישנן דרכים לבטל את פעילות הרפלקס במהלך המתיחות או ניוד מפרקים. אחת השיטות היא למתוח באיטיות בזמן שהמטופל נושם נשימות עמוקות ומלאות. והשיטה השניה, היא לבקש מהמטופל לכווץ את השריר כנגד ההתנגדות של המטפל ולאחר השחרור לנשום שוב לתוך מתיחה עדינה ומשחררת. בגלל רגישות ה- stretch reflexאין לשלב קפיצות עם מתיחות. ניוד המפרקיםוהמתיחות היעילות ביותרמתרחשותבאיטיות וביציבות עם התכווצות מדורגת.
הארכה מכנית של תאי השרירים על ידי מתיחות ושחרור רקמות החיבור על ידי ניוד מפרקים, יעזרו להשיב לרקמה את גמישותה, לאחר סילוק חומרי הפסולת בעזרת טכניקות עיסוי שונות. מתיחות יכולות להתבצע באופן אקטיבי או פסיבי. אולם, ניוד מפרקים צריך להתבצע באופן פסיבי בלבד על ידי המטפל, כאשר המטופל נינוח ורגוע ככל שאפשר. המפרקים עצמם לא מתקשים. אלו הם השרירים ורקמת החיבור אשר מגבילים את טווח תנועת המפרק. מתיחות ותנועות פסיביות עדינות משחררות את הקפסולה מסביב למפרק ומגדילות את טווחי התנועה.
תמונה / מדיקס
—————————————————————————————————-
איציק לוין – sropt therapist, מאמן אישי ומתמחה בשיקום ובפציעות