החורף הגיע, ואתו המזגנים והחלונות הסגורים שמעלים את הסיכוי לחלות או להידבק מאחרים. תנועה של הגוף היא סימן החיים בגוף, סימן שהוא מתפקד וחיוני. אך מה קורה כשאנו חולים? בזמן מחלה, הגוף חלש יותר, האנרגיות נמוכות יותר והגוף זקוק למנוחה כדי להחלים. עם זאת, תנועה תורמת פעמים רבות להחלמה מהירה יותר, אז מה עושים?
לכתבות נוספות בנושא:
כך פעילות גופנית קבועה עוזרת למנוע דלקות בגופנו
לא עובדים על האגן באימון? אתם עלולים לפגוע גם במיניות שלכם
למניעת קמטים: כך תשמרו על שרירי הפנים שלכם
האם מומלץ לבצע אימונים על אף "מחלת החורף" שתקפה אותנו? ואולי אימונים עלולים להחמיר את המחלה? האם עדיף לתת לגוף מנוחה מלאה, בכל מקרה? ובכן.. תלוי מה סוג המחלה והסימפטומים שלה.
המלצה לבצע אימונים ופעילות באופן כללי בזמן מחלה משתנה ממצב למצב ובין אדם לאדם. כשאנו חולים או לא חשים בטוב, תהיה לנו, מטבע הדברים, פחות אנרגיה, הגוף עסוק במלחמה ולכן "עובד שעות נוספות". עם האנרגיה הפחותה, עולה השאלה, האם לוותר לחלוטין על אימונים או שאימונים דווקא יכולים להועיל לנו ולקדם החלמה?
לא להמר
תחילה אציין כי בזמן מחלה, כל המחלה, מומלץ שלא לבצע אימונים שמצריכים מאמץ משמעותי ואפילו לא כאלה שמצריכים מאמץ בינוני, כי, כאמור, הגוף זקוק לכוח כדי להילחם במחלה ולכן לא כדאי להתיש אותו אז מה כן?
כשמדובר במחלות בהן חום הגוף עולה, כלומר, יש לנו חום, זה איתות מאוד רציני של הגוף שמשדר שהוא זקוק למנוחה. הגוף נמצא במצב מלחמה דרמטי ובהתמודדות מול חיידקים, דלקות או זיהומים, והוא עושה זאת, בין היתר, על ידי העלאת חום הגוף. אם נתאמן בסיטואציה כזאת, יווצר עומס נוסף על הגוף שעלול לגרום לחולשה רצינית, התייבשות ועומס נוסף על מערכת הלב.
לכן, במצב בו יש לנו מחלה שמלווה בחום, לא נהמר, אלא ניתן לגוף מנוחה ונאפשר לו להילחם בפולשים ללא הפרעה. כשהחום ירד והגוף יתחיל לחזור לאיזון, נוכל לחזור לפעילות גופנית, אך מומלץ לחזור בהדרגה, כי לגוף לוקח זמן להתאושש אחרי מחלה.
תנועה היא ריפוי
כשמדובר במחלות בהן חום הגוף אינו עולה, כלומר, החום נשאר תקין, נבחן האם מדובר במחלה שמלווה בכאבי שרירים, כמו שפעת, למשל, או קורונה. אם כן, חשוב לתת לגוף מנוחה. עם זאת, תנועות עדינות יכולות לעזור לגוף לצאת מהר יותר מהמחלה. תנועה היא ריפוי.
הכי חשוב להרגיש את הגוף תוך כדי תנועה ואם מרגישים שתנועה מסויימת בכל זאת לא עושה טוב, יש לעצור. אבל, שווה לנסות להתחיל להניע בעדינות את הגוף ולראות מה קורה. התנועה תשדר לגוף ולמוח את המסר שהגוף חזק ומסוגל להניע את עצמו.
אז אילו תנועות מומלץ לבצע במקרה הזה? מתיחות יכולות להיות נהדרות עבור הגוף. הארכת השרירים יכולה לעזור לגוף להתמודד טוב ומהר יותר מול המחלה ושוב, בתנאי שזה נעים ולא מגביר את הכאב בשרירים. את המתיחות אפשר לבצע גם מהמיטה, המקום הטבעי להיות בו בזמן מחלה, מה שהופך את העניין לקל יותר ליישום ואפשר גם לבצע מתיחות תוך כדי שכיבה.
תוך כדי המתיחות, נשמו עמוק. קחו אוויר מהאף, והוציאו מהפה. הנשימות יעזרו גם הן להתמודדות מול המחלה ויביאו לתחושה רגועה יותר בגוף. גם הליכה לא מהירה יכולה לעזור לזרז את הריפוי. למה? כי תנועה עוזרת לשפר את זרימת הדם ולהניע את כלל איברי הגוף ובכך לעזור בהעברת חומרים מזינים לאזורים בגוף שזקוקים לכך ולהכניס אנרגיה וחיות לגוף.
אימון מתון
אם המחלה אינה מלווה בכאבים בשרירים, אפשר לבצע אימון מתון של רבע שעה, ללא משקולות, אלא עם משקל הגוף בלבד. האימון יכול לעזור לגוף להתקדם לכיוון הריפוי. אך גם כאן, תמיד היו מחוברים לגוף והרגישו אותו. אם האימון או תנועות מסויימות מעייפות מדי, סימן שהן לא מתאימות והגוף לא מספיק חזק עבורן ומבקש מנוחה. במקרה כזה, אפשר לבצע תנועות רכות ועדינות יותר.
כשמדובר במחלות שמלוות בשיעולים צריך להיזהר. שיעולים יכולים להיות אינטנסיביים ולפעמים גם אגרסיביים ויכולים גם להיות מלווים בקשיי נשימה. בכל מקרה, אם השיעולים משמעותיים, פעילות גופנית יכולה להחמיר את המצב, להגביר את השיעולים ולהכביד על הנשימה אף יותר.
לכן, בסיטואציה הזאת, ניתן לגוף לנוח עד שהשיעולים ירגעו או יתמתנו. עם זאת, מומלץ לבצע נשימות עמוקות וסדורות. הנשימות יכולות לעזור בהתמודדות עם השיעול, להכניס רוגע לגוף ולשפר את התפקוד הריאתי על ידי העברת חמצן לריאות.
אם יש חולשה משמעותית בגוף, לא משנה באיזו מחלה מדובר, מאוד לא מומלץ לבצע פעילות גופנית. חולשה משמעותית היא סימן מובהק שהגוף חייב מנוחה כדי להתאושש ולהתגבר.
ובכל מקרה, בכל שלב במחלה, בו אתם מרגישים שאתם מתחזקים ומחלימים, כדאי להכניס את הגוף בהדרגה ובעדינות בחזרה לתנועה. התנועה הזאת תעזור לגוף להגיע להחלמה מלאה והתאוששות בצורה מהירה יותר.
באופן כללי, אימונים על בסיס קבוע ואפילו אימונים קצרים בני רבע שעה בלבד על בסיס יומי מביאים בריאות לגוף ויכולים להפחית את הסיכוי לחלות בחורף הקרוב או לפחות לגרום למחלה להיות פחות דרמטית.
אז… שנהיה בריאים😊
למידע נוסף, תכניות אימונים ואימונים מקוונים חינם כנסו לאתר של עדי שיף