בשבוע שעבר כתבתי שארוחת ערב החג עלולה להגיע לכ-2,500 קלוריות. כשפרטתי את מרכיבי הארוחה לִפרוטות יותר מדויקות ובדקתי לעומק, נדהמתי להיווכח שארוחה מלאה עלולה להגיע גם ל-3,000-4,000 קלוריות. ארוחת ליל הסדר המסורתית מורכבת ממנות רבות ומגוונות ובעשורים האחרונים מקבלות המנות שדרוגים עתירי קלוריות. בהמשך למאמר משבוע שעבר, אני מביא בפניכם דוגמה כיצד ניתן לצמצם את הערך הקלורי, בהנחה שבליל הסדר תאכלו מנות קטנות מהרגיל, ולא תדגמו מכל המנות, ושבהכנתן ייעשה שימוש במרכיבים דלי שומן ודלי פחמימות והפחמימות שבהן ישתמשו תהיינה עתירות בסיבים תזונתיים. אפשר בהחלט להפחית את הערך הקלורי שתאכלו לערכים הרשומים בכותרת. בכל מקרה: הקפידו לדגום כמויות קטנות מהמנות אותן אתם אוכלים.
טבלת החיסכון בקלוריות
• החיסכון הקלורי בין אורז לבן לאורז מלא ובין תפוד אפי ללא הקליפה או עם הקליפה מזערי לכן לא הוספתי כאן.
• לקינוח: סלט פירות מרובה בתותים ככל האפשר, עדיף על פני כל עוגה או עוגיית פסח.
קחו אחריות על מה שאתם אוכלים, בעיקר על הכמויות ואם אפשר גם על אופן ההכנה. דעו לצמצם את הנזקים ואת הצריכה הקלורית: הורידו מנתחי הבשר את חתיכות השומן הנראה לעין והשאירו אותו על הצלחת. הימנעו מאכילת הרטבים המתוקים עתירי הקלוריות גם בעוף ובבשר הבקר וגם בסלטים. קחו את ירקות הסלט מלמעלה ואל תשקיעו את כף ההגשה עמוק למקום בו מצטברים הרוטב, הגרעינים והאגוזים. במידה והמצה איננה מועשרת בסיבים, איכלו רק חתיכה קטנה של מצה. הסתפקו בכדור קניידלך אחד במרק, חרוסת – רק כפית אחת או אל תתחילו בכלל… ובמידה והגפילטפיש עשוי מקרפיון, השתדלו לוותר עליו או לכל היותר, הסתפקו רק בקציצה אחת. ויותר מכל: שתו שתייה נטולת קלוריות: מים, או סודה או דיאט ללא קלוריות, אל תגעו בתירוש וקָדשו ביין יבש. אל תשתו אל כל הכוסית, הסתפקו בלגימה בכל הרמת כוסית. קנחו בסלט פירות מֵרובה ככל האפשר בתותים והימנעו מעוגות ועוגיות הפסח עתירות השומנים והפחמימות.