10 טיפים לריצה עם עגלת תינוק

ריצה עם עם התינוק יכולה להיות חוויה מקרבת ומהנה כשיודעים כיצד לעשות זאת נכון. ד"ר איתי זיו נותן 10 טיפים חשובים למי שרוצה להתחיל
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
צילום: thnikstock

ריצה של ההורה עם תינוק בעגלה אחד מהטרנדים השכיחים בעולם בשנים האחרונות בכלל בעולם ובישראל בשכיחות נמוכה באופן יחסי. יתרונות הריצה עם תינוק בעגלה לא מעטים, לרבות מבחינה של שיפור היכולת הגופנית של ההורה, שיפור זמן האיכות עם התינוק, מתן דוגמה אישית של ההורה לתינוק כבר בגיל כה קטן ועוד. כמובן שיש צורך להקפיד על עקרונות מסוימים על מנת שיחול שיפור ביכולת הגופנית של ההורה שרץ ויתרונות רבים נוספים. בנוסף, חשוב גם שיהיה ציוד מתאים (עגלה, לבוש מתאים של ההורה והתינוק ועוד). בנוסף, נושא חשוב מאוד הוא הבטיחות.

ריצה עם עגלה

עגלה שאינה מותאמת לריצה פחות נוחה לריצה עם תינוק

כתבות נוספות בנושא
חוזרים לכושר אחרי לידה
מי יכולה לרוץ בהריון ומתי
7 טיפים לפעילות בהריון

להלן מספר נקודות חשובות להתייחסות מבחינת היתרונות, כללי הבטיחות הנחוצים ועוד (רשימה חלקית כמובן):

1. לבוש מתאים של התינוק וההורה – לבוש של התינוק חשוב עד מאוד. הרי ריצה בחודשי הקיץ ממש לא דומה לריצה בחודשי החורף. כמובן שהדבר תלוי רבות במקום בארץ בו מתבצעת הריצה. ריצה בחודשי החורף באילת ממש לא זהה לעומת ריצה באזור קריית שמונה- מטולה. תינוק צריך להיות לבוש בהתאם גם לגיל ולמזג האוויר ויש הוראות כיצד להלביש ילד בכל הגילאים ובדגש על השעות השונות ביום.

2. סוג העגלה – מומלץ לבחור בעגלה בעלת 2 גלגלים גדולים יותר וגלגל קדמי שניתן לקבע, בולמי זעזועים מצוינים וארגונומיה טובה משמעותית ומותאמת לעומת עגלות תינוק 'רגילות'. נציין, שמבחינה בטיחותית אפשרות קיבוע הגלגל הקדמי חשובה במיוחד. עגלה שאינה מותאמת לריצה פחות נוחה לריצה עם תינוק והדבר כרוך באי נוחות, הן להורה והן לתינוק. בעגלות תינוק מקצועיות האחיזה של העגלה ניתנת לכוונון (מעלה/מטה) מה שמסייע גם לאיכות הריצה במקרה זה.

בעגלות תינוק מקצועיות האחיזה של העגלה ניתנת לכוונון | צילום: thnikstock

3. תוואי השטח עליו רצים והקשר לנוחות ואיכות הריצה– דרכים משובשות, חול ים או אחר, אבנים/חצץ, אספלט משובש – כל אלה פוגעים ללא ספק בחוויית הריצה עם העגלה והתינוק שבה. לכן חשוב לדעת זאת מראש וייתכן שבאותם קטעים בכלל לעבור להליכה ובמיוחד אם העגלה לא מותאמת לריצה ומעברים בשטחים קשים. גם בהיבט הבטיחותי הדבר חשוב, מכיוון שיש להקפיד ביתר זהירות על מעברים בשטחים משובשים מבחינת תוואי השטח.

4. רוח פנים או צד חזקות – יכול להפוך את הריצה בחוץ לחוויה ממש לא נעימה עבור ההורה והתינוק כאחד. לכן, חשוב, במידת הצורך, לשנות כיוון הריצה. זאת במיוחד, שמדובר על רוחות המלווות בגשם אולי או חול/אבק. הדבר אקוטי שמדובר בתינוקות בני עד חצי שנה שעשויים כבר בהתחלה לעשות 'סקנדל' אמיתי ולא להסכים לסידור.

מומלץ לבחור בעגלה בעלת 2 גלגלים גדולים יותר וגלגל קדמי שניתן לקבע | צילום: דגנית מקא-קראוז

5. ההיבט הבטיחותי – חשוב עד מאוד. בעגלות תינוק שהן אמבטיה לא ניתן לחגור את הילד, באחרות, במרביתן – כן. לכך חשיבות רבה מבחינה בטיחותית אם חס וחלילה הילד מחליק, העגלה מתהפכת, ההורה מועד ועוד. בנוסף, במידה ועוצרים להפסקות בעת הריצה חשוב עד מאוד לעצור את העגלה עם ברקס! על מנת שלא תמשיך לנסוע לבד, בלי ההורה. חשוב לשים לב שהצמיגים יהיו מנופחים (משפיע מאוד על איכות הנסיעה עם העגלה בכלל), לא להעמיס מדי את העגלה במיוחד לא בחלק האחורי הקרוב להורה, החזקה בשתי ידיים את הידית של העגלה בשטחים בעייתיים או מזג אוויר שהשתנה ועוד. בטיחות התינוק חשובה עד מאוד, לרבות הקפדה שהראש לא זז בעת הריצה (בעיקר שהתינוקות קטנים במיוחד ולא יכולים עוד להחזיק הראש עצמאית), מגן ראש במידת הצורך ועוד.

6. עליות וההשפעה המצוינת על שיפור יכולת אירובית ואף, חילוף חומרים בסיסי – ריצה בעיר שמאופיינת בעיקר בעליות וירידות אינה דומה ככל ועיקר לעיר שכולה מאופיינת במישור. לכך השלכות על צריכת חמצן מירבית (מכונה גם: VO2MAX) ושיפור היכולת האירובית באופן מהותי. בנוסף, ריצה בדופק גבוה (למשל, מעל 75% מהמירבי) משפיע לחיוב על חלוף החומרים הבסיסי (מכונה גם:"RMR"). אי לכך, לריצה בעליות, כמובן, יתרונות, אך יש להביא בחשבון שהירידה מהעלייה צריכה להיות באופן מבוקר במיוחד (בעיקר שמדובר בשיפועים חדים) בהיבט הבטיחותי.

7. להפוך את ההפסקות (אם ישנן) בריצה לפרודוקטיביות – ייתכנו הפסות בריצה מסיבות שונות כמו: מזג האוויר שהשתנה, חוסר סבלנות של התינוק בעגלה שעשוי להתבטא בבכי, תזוזה רבה באי נוחות ואופנים אחרים. במקרים אלה, ייתכן שיש צורך לעשות הפסקה פעילה, להוציא את התינוק מהעגלה ולבצע תרגילי כוח בחוץ עימו יחד (בעיקר אלה שהנם בטיחותיים לביצוע). אותם תרגילי כוח לא חייבים להיות תוך כדי נשיאת התינוק ועשויים להיות כאלה שהתינוק נמצא על מחצלת על הקרקע (שהוכנה בטרם עת לפני הריצה ונמצאת בעגלה קבוע) וההורה מבצע את התרגילים השונים לידו או מעליו (כמו למשל: שכיבות סמיכה, סקווט ועוד).

החזקה בשתי ידיים את הידית של העגלה בשטחים בעייתיים או מזג אוויר שהשתנה | צילום: ד"ר איתי זיו

8. חיזוק שרירים תוך כדי ריצה? – על פניו, ריצה אינה מיועדת לחיזוק השרירים. לשם כך יש לבצע אימוני כוח מסוגים שונים כמו: אימון בחדר הכושר, פילאטיס (מכשירים אפקטיבי יותר לעומת פילאטיס רצפה), סוגים מסוימים של יוגה, קרוספיט ועוד. אך, במידה ומדובר על ריצה בעליות, בעיקר, הרי שעשויה להיות לכך השפעה מסויימת מבחינת חיזוק הגפיים התחתונים ואף שרירי הבטן וזוקפי הגב. אך חשוב לציין, שגם ריצה בעליות עם עגלת תינוק או בלעדיה אינה מהווה תחליף לאימוני הכוח המסורתיים.

9. ההורה כדוגמה לחיקוי – להוות דוגמה לחיקוי לילדים בכל הקשור לביצוע פעילות ספורטיבית ו/או אימוץ אורח חיים בריא מתחיל כבר בגיל הרך. תינוקות שרואים את הוריהם עוסקים בספורט, רצים, הולכים, מזיעים, מבצעים תרגילים שונים (ואף – משונים) לומדים מכך, כמובן, וגדלים לתוך מציאות פעילה. זאת, בעיקר, אם הדבר נעשה על בסיס קבוע ולא באופן ספוראדי. אגב, זו הסיבה גם שכדאי לבוא ממכון הכושר או החוג עם בגדי ספורט, או אולי ישר אחרי ריצה או כל פעילות אירובית אחרת כך שהתינוק/ילד יראה את ההורה עם בגדי הספורט, אולי אף מזיע וכדומה. יש לכך חשיבות עצומה מבחינת החינוך לחיים פעילות ובריאים של הילדים בכל גיל.

10. ההורה 'מרוויח' זמן איכות עם התינוק– שלהי שנת 2017 ולא פשוט כלל למצוא זמן איכות, במקרים רבים עם התינוק/ילד ובמיוחד להורים שעובדים משרה מלאה, או שישנם עוד ילדים במשפחה וכדומה. אזי, בריצה עם תינוק בעגלה ניתן, למעשה, לתפוס 2 ציפורים במכה אחת. כלומר, לבצע פעילות גופנית יחד עם התינוק וכך גם לחסוך, ייתכן, זמן נוסף שהיה בו צורך לבצע את הריצה (או כל פעילות גופנית אחרת) בנפרד.


ד"ר איתי זיו (Ph.D) | עוסק בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר למעלה מ- 30 שנה. מנהל תחום חינוך והסברה בסוכנות למניעת סימום בספורט





אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"אני מעדיף בריכות קצרות על ארוכות. זה פחות כואב", האלוף האולימפי ושיאן העולם לאון מרשאן ברגע של כנות




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג