פריפונטיין קלאסיק

לאומת הריצה האמריקאית יש סיבות רבות לגאווה. מדליסטים אולימפיים אמריקאים בריצות הקצרות עד 400 מטרים, מצויים ומתרבים בשפע, כמעט כמו תוכניות בישול בטלוויזיה הישראלית
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp


לאומת הריצה האמריקאית יש סיבות רבות לגאווה. מדליסטים אולימפיים אמריקאים בריצות הקצרות עד 400 מטרים, מצויים ומתרבים בשפע, כמעט כמו תוכניות בישול בטלוויזיה הישראלית

מאת:חגי אשלגי


גם בריצות הארוכות והבינוניות יש לאמריקאים היסטוריה גאה. זהב של בילי מילס (קצין מארינס אינדיאני-אמריקאי) ב- 10,000 מטרים באולימפיאדת טוקיו 1964, זהב של פרנק שורטר במרתון אולימפיאדת מינכן 1972 ומדליית כסף שלו באותה ריצה במונטריאול 76', זהב אולימפי של ג'ואן בנויט, האיכות הבינלאומית של "בוסטון" ביל רוג'רס, מארי דקר, ועוד רבים וטובים, עד למצטיינים של השנים האחרונות. אבל בהיסטוריית הריצה האמריקאית, היה אחד שיותר מכולם הצית את דמיונם של מיליוני אמריקאים והפך לאחד האחראים המרכזיים ל"בום" הריצה הגדול של שנות ה- 70' בארה"ב. היה זה סטיב פריפונטיין (Steve Prefontaine) ממדינת אורגון – או בקיצור – פרי.


מצבה לזכרו של סטיב פריפונטיין במקום בו נהרג
צילום: Cacophony



פרפונטיין היה כבד ומוצק לעומת רצי מרחקים טיפוסיים. הוא גם מעולם לא הצליח להשיג מדליה אולימפית (הוא סיים רביעי בגמר ה-5,000 מטרים במינכן, אחרי שהוביל את חציו השני של המרוץ עד 150 מטרים לסיום). אבל היתה לו כריזמה של כוכב רוקנ'רול, נחישות אבסולוטית להכתיב קצב מקסימלי בכל מרוץ, וקסם ספורטיבי שהציבור האמריקאי לא עמד בפניו. הוא רץ עבור אוניברסיטת אורגון תחת המאמן ביל באורמן (Bill Bowerman). אותו באורמן, ייסד ב- 1964 עם אחד הרצים שהתאמנו תחתיו (פיל נייט), חברה שנקראה – ספורט הסרט הכחול. החברה מכרה נעלי ריצה יפניות מיובאות מתא המטען של מכוניתו של נייט – נעליים שלימים שופרו והונדסו על ידי באורמן. לימים שינתה החברה את שמה, לשם האלה היוונית לניצחון – נייקי. הסוליות של אחת מנעליה המפורסמות והמוצלחות הראשונות – הוופל טריינר – נוצקה בברזל טיגון הוופלים של אשתו של באורמן במטבח הביתי (סולייה בצורת קוביות וופל בלגי), ופריפונטיין היה בין הראשונים לנסותן.

אחרי שנכנס לתודעה בימי בגרותו בתיכון, רץ פריפונטיין אוניברסיטת אורגון תחת הדרכתו של באורמן. פריפונטיין ניפץ שיאים אמריקאיים אחד אחרי השני – במרחקים ב-2,000 ועד 10,000 מטרים. מאז אותם ימים, הפכה אורגון בכלל והעיר יוג'ין בפרט, לאבן שואבת לרצי מרחקים מארה"ב ומהעולם. פוסטרים של פריפונטיין נמכרים אז כהיום, כמו גם ספרים אודותיו. אפילו הופק סרט הוליוודי על חייו.
ב- 30.5.1975, כשחזר ממסיבה, הוריד פרי מרכבו את ידידו המרתוניסט פרנק שורטר והמשיך בדרכו. כעבור דקות התרסק פרי עם מכוניתו לתוך קיר אבן ונהרג. מאז, מתקיימת במסלול אצטדיון הייוורד באוניברסיטת אורגון ביוג'ין, תחרות הפריפונטיין קלאסיק.

פריפונטיין
מוביל את גמר ה-5,000 מטרים באולימפיאדת מינכן

הפריפונטיין קלאסיק היא אחת משתי תחרויות ליגת היהלום של האתלטיקה המתקיימות בצפון אמריקה (השניה מתקיימת שבוע אחר כך בניו-יורק). העיירה יוג'ין (קטנה יותר באוכלוסיה מנתניה) היא המקום הקטן ביותר בעולם בו מבקרת ליגת היהלום. אבל איזו תחרות! כמעט כל חבורה שמזנקת לריצה יכולה היתה באותה מידה להיות הרכב הגמר האולימפי. כך, גם כל קבוצה שיוצאת לזרוק/ליידות/להדוף/לקפוץ כוללת בתוכה אלופים מהעבר, ההווה והעתיד.אחוזים גבוהים מהמתחרים הם מדליסטים מאולימפיאדות, אליפויות עולם, אליפויות אפריקה, אליפויות אירופה או ארה"ב, וגם מחזיקי התוצאות הטובות בעולם בשנים האחרונות.

פריפונטיין
כוכב בארה"ב

אלו שמות חלק מהאתלטים שיחרכו את המסלול והדשא ביוג'ין בסוף השבוע הקרוב (טרם פורסמו כל המקצים):
בין הגברים:
100 מטרים  נסטה קארטר, מייקל פרייטר, ג'סטין גטלין, דארוויס פאטון.
200 מטרים  שון קרופורד, וולטר דיקס.
110 משוכות גברים ליו שיאנג, דיוויד אוליבר.
400 מטרים  ג'רמי וורינר, אנג'לו טיילור, ברשון (באטמן) ג'קסון, קווין בורליי.
800 מטרים  אבו-באקר קאקי, קדיוויס רובינסון, ג'קסון קיבובה, בועז ללאנג.
ה"באורמן" מייל אסבל קיפרופ, ינב אלמירו, ניק וויליס, סילאס קיפלגאט, אמין ללו.
2 מייל ברנארד לגאט, אליוד קיפצ'וגה, איזייה קואץ', מו פראח, אדווין סוי, טאריקו בקלה, מאט טגנקאמפ.
10,000 מטרים עם המתחרים החזקים אי פעם בצפון אמריקה – זרסנאי טדסה, קידאנה טדסה, לאונרד קומון, מוזס מסאי, אימנה מרגה, סילשי שיהין, מתיו קיסוריו, אליסטר קראג,  נוספו ביומיים האחרונים – גיילן ראפ וכריס סולינסקי.
קפיצה לרוחק גברים דווייט פיליפס, אירווינג סלאדינו, אנדרו האו, סבסטיאן באייר.
הדיפת כדור ברזל גברים ריס הופה, כריסטיאן קנטוול, אדם נלסון, אנדריי מיקנביץ', תומס מייבסקי.
זריקת דיסקוס גברים וירג'יליוס אלקנה, רוברט הרטינג, פיוטר מלאקובסקי, גרד קאנטר.
קפיצה לגובה גברים איבן אוחוב, קיריאקוס יואנו, אנדריי סילנוב.

קדיוויס
רובינסון מנצח ברומא לפני שבועיים




שלשום גיילן ראפ החליט לעבור מה- 2 מייל ל-10,000 מטרים
כנראה בניסיון לשבור שיא אמריקאי (אשתקד ראפ וכריס סולינסקי רצו במרוץ ל-10,000 מטרים בסטנפורד. ראפ ניסה לשבור שיא אמריקאי, אבל בסוף סולינסקי עקף אותו ולקח גם את השיא). 24 שעות לפני הריצה, מיד אחרי הכרזתו של ראפ שהוא מצטרף ל-10,000 מטרים הצטרף גם כריס סולינסקי לריצה – במטרה לשמור על השיא שלו מפני מתקפה צפויה של ראפ .

בין הנשים:
100 מטרים כרלמיטה ג'יטר, שלי-אן פרייזר, קרון סטיוארט, שרון סיפמסון, לורין וויליאמס.
400 מטרים אליסון פליקס, סאניה ריצ'רדס, טאטיאנה פירובה, שריקה וויליאס, דבי דאן, נטשה הייסטינגס.
800 מטרים קאסטר סמניה, פאמלה ג'לימו, ג'נט ג'פקוסגיי.
1,500 מטרים ' מאריאם יוסוף ג'מאל, ג'ני ברינג'ר-סימפסון, ננסי לנגאט, כריסטין וורת-תומאס.
5,000 מטרים טירונש דיבאבה, לינט מסאי, ויויאן צ'ריוט, שליין פלאנגאן, סילביה קיבט, סאלי קיפייגו.
כידון  כריסטין אוברגפול.
קפיצה במוט סבטלנה פיופאנובה, פביאנה מורר.

טירונש דיבאבה

ניסיון לשיאי עולם רחוקים

בערב התחרות הראשון ביום שישי (לפנות בוקר שבת לפי שעוננו) צפויות להתקיים גם ריצת ה-10,000 מטרים (גברים), 5,000 מטרים (נשים) וגם ריצה נוספת יחידה ומיוחדת. ריצה על המסלול למרחקים של 25,000 מטרים ו-30,000 מטרים. יהיה זה ניסיון מעניין של אבל קירוי (קניה) לשבור את שיא העולם ב-25 ק"מ ושל מוזס מוסופ (קניה), שסיים את מרתון הבכורה שלו בבוסטון לפני מספר שבועות בתוצאה של 2:03:06 שעות, לשבור את שיא העולם ב-30 ק"מ. מדובר בריצות מסלול למרחקים "רשמיים" של פדרציית האתלטיקה הבינלאומית, שלעתים נדירות נמדדים על המסלול. שיאי העולם הקבועים בהם בשלים לשבירה לדעת מוסופ וקירוי. שני השיאים נקבעו על ידי המרתוניסט היפני הנפלא טושיהיקו סקו בניו-זילנד ב-1981. סקו רוץ 25,000 מטרים ב- 1:13:55 שעה בדרכו לשיא עולם ב-30,000 מטרים על המסלול (1:29:18 שעה).
קירוי, אלוף העולם במרתון, כבר הודיע שיפסח על אליפות העולם הקרובה, ובדעתו לנסות לשבור את שיא העולם במרתון בסתיו הקרוב בברלין. גם מוסופ לא צפוי להגיע לאליפות העולם כתחרות יעד. שניהם מתכווננים למרתונים של הסתיו, ומרגישים בשלים לנסות לשבור שיאי מרחקים וותיקים על המסלול.

אגב, למי שמזדמן להגיע ליוג'ין בשישי בערב –
הכניסה לאצטדיון לערב ריצות המרחקים – חופשית.
בראשית השבוע הבא, נדע כבר אם מוסופ וקירוי הצליחו לשבור את שיאיו של סקו. נדע גם מי מתחמם לאליפות העולם שתיערך בסוף הקיץ בקוריאה.

צילום שער (גלן ראפ בצעירותו): Pchinn


חגי אשלגי – שואף לתנועה.
קישורים: ריצה




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג