מכירים את הרגעים הנדירים בהם אתם עדים לאירוע היסטורי? למשל כאשר אוסיין בולט ניפץ את שיא העולם במקצה ל 100 מטר באולימפיאדת בייג’ין או כאשר לאנס ארמסטרונג רכס את החולצה שלו לפני הספרינט בעלייה שבה השאיר את כל מתחריו מאחור ואת הצופים פעורי פה לקראת הזכייה השביעית שלו בטור דה פראנס.
מאת:דניאל קרן – מרתא
ככה היה עם דניאל קומן. כבר אחרי ההקפה הראשונה של המסלול באצטדיון שדרן הספורט התחיל לצווח ולצחוק בהיסטריה. קצב הריצה היה בלתי נתפס. בקצב כזה או שמתרסקים או שקורה נס. אף אחד לא מסוגל לשמור על קצב כזה. ואכן דניאל קומן לא שמר על הקצב, הוא הגביר אותו. כל האצטדיון נעמד על הרגליים, שדרני הטלוויזיה צעקו בהיסטריה, מנסים להתגבר על שאגת הקהל. כשדניאל נכנס להקפה האחרונה, דפי ההיסטוריה נכתבו מחדש. הוא חצה את קו הסיום אחרי 3000 מטר בשיא עולמי של 7:20 דקות. קצב של 2:27 לקילומטר, אחד השיאים האיכותיים ביותר בתולדות הריצה שנקבע בשנת 1996 וטרם נשבר.
בגיל עשרים, כשהוא מנפץ שיאי עולם סדרתי, כבר היה דניאל קומן רץ ותיק עם 13 שנות ריצה שהתחילו בגיל 7. דניאל קומן נולד בקנייה והוא אחד מ – 13 אחים ואחיות. את קריירת הריצה שלו הוא התחיל בגיל 7 כשרץ כל בוקר לבית הספר. בכלל, הריצה לבית הספר ייצרה הרבה אלופים, ביניהם מחזיק שיא העולם במרתון היילה גבריסילאסי. כשנשאל פעם למה תנועת הידיים שלו אינה סימטרית הוא ענה שזה בגלל הרגל הילדות שלו שהתפתח מכך שבזמן הריצה לבית הספר החזיק תיק מתחת לבית השחי. כך, תלמידים בבתי הספר באפריקה הופכים לרצים בלי שאפילו יהיו מודעים לכך. אבל כשבאפריקה ילדים בגיל 7 רצים לבית ספר, אחרים בגיל 7 כבר תולים את הנעליים. באקי קוקס (Bucky Cox) מארצות הברית כשהיה בן 5 השלים ריצת מרתון ב 5:25 שעות והשיא שלו טרם נשבר עד היום. ווסלי פאול (Wesley Paul) בגיל 7 רץ מרתון ב 4:04 שעות המשיך להתאמן וכעבור 4 שנים, כשהוא בן 11 בלבד, גמא מרתון ב -2:47 שעות. אם ווסלי בן ה 11 היה רץ השנה את מרתון טבריה הוא היה מסיים במקום ה – 12 בין הישראלים.
איפה הרצים האלה? האם ילדי הפלא המשיכו לשבור שיאים ולהדהים ביכולותיהם? ברוב המקרים לא והסיבות לכך שונות. כדי לרוץ באמת טוב צריך, חוץ מכישרון טבעי, גם דחף חזק. חלק גדול מהרצים האפריקאים, שלהם הריצה היא קרש הקפיצה לחיים אחרים, מונעים מהדחף הזה. ילדים ונערים שזכו לתהילה בגיל צעיר מתקשים לגייס מחדש את המוטיואציה למשמעת אימונים מפרכת בהעדר תמריץ מאוד מוחשי כגון פרס כספי יקר ערך.
גם הקריירה של דניאל קומן החלה לדעוך זמן קצר אחר כך. שנה אחרי הריצה שעדיין מהוה את שיא העולם הדהים שוב דניאל את העולם כשהיה לאדם הראשון שהצליח לרוץ 2 מייל ב 7:58 דקות, כלומר קצב של פחות מ – 4 דקות למייל (2:28 לקילומטר).
ברחבי העולם מתקיימים מידי שנה מאות ריצות מרתון. בחלקן אין מגבלת גיל ובאחרות יש. כך למשל מגבלת הגיל במרתון ניו יורק היא 18 וכך גם במרתון תל אביב אבל במרתון דטרויט, במרתון שיקאגו ובאחרים הגיל המינימאלי הוא 16.
מתי "נכון" לרוץ את המרתון הראשון? לגבי הגיל הנכון לריצת המרתון הראשונה הדעות חלוקות אולם רוב המומחים מסכימים שריצה כל כך ארוכה ובמיוחד תקופת האימונים האינטנסיבית שלפניה עלולים לגרום ליותר נזק מאשר תועלת אצל ילדים ובני נוער. כמובן, שזו הכללה וחשוב לבחון כל מקרה לגופו. יחד עם זאת, על חשיבות הריצה בגיל צעיר יש קונצנזוס רחב. הנוער של ימינו ממעט לזוז, שלא לדבר על לרוץ. משקל יתר, סכרת ומחלות אחרות הקשורות להשמנה ולחוסר פעילות גופנית עתידות להפוך ממחלה למגיפה והתחזיות לגבי עתידה של מדינת ישראל בתחום הזה עגומות. התועלת בריצה לבני נוער עולה באופן מובהק על הסיכונים בה. אורח חיים בריא, משמעת, הצבת מטרות והשגתן, פיתוח קשרים חברתיים ועוד הרבה יתרונות הופכים את הריצה לספורט נפלא שבהדרכה נכונה ובעידוד נכון יכול לסחוף הרבה בני נוער.
דניאל קרן – מנהל ומייסד מועדון רצי ת"א – מרת"א