כח השנ"צ: האם שנת צהריים יכולה להיות כלי לשיפור הביצועים בספורט?

מאמר סקירה חדש איגד את כלל המחקרים העדכניים בנושא ובדק: האם הביצועים של ספורטאיות וספורטאים עשויים להשתפר אם ישנו בצהריים, גם ללא תלות באיכות ובאורך שנת הלילה שלהם? התשובות בפנים
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
תפסו תנומה בצהריים ושפרו את הביצועים בספורט | צילום: Shutterstock

לאחרונה פורסם מחקר, שמטרתו ללמוד על הקשר בין תנומה באמצע היום, או כמו שקוראים לה בסלנג: שנ"צ, לבין ביצועים קוגניטיביים ופיזיים בספורט ותחושת העייפות לאחר הפעילות. המאמר נכתב בהתבסס על נתונים מתוך מחקרים רנדומליים מבוקרים שנעשו. ניתן להיכנס למחקר המלא על מנת לקרוא פרטים נוספים.

ידוע ששנת לילה איכותית צריכה להיות מספקת וטובה על מנת להגיע לביצועים ספורטיביים אופטימליים יחד עם תפקוד קוגניטיבי מיטבי. ראיות מהתקופה האחרונה מוכיחות שתנומה קצרה בצהריים, יש לה מעלות רבות, ובייחוד אם היא באה לפצות על חסרים בשנת לילה מסיבות כאלו ואחרות. תנומת צהריים יש לה מעלות רבות לא רק אם יש חסרים בשנת לילה, יש ביכולתה לשפר ביצועים ספורטיביים גם אם שנת הלילה יעילה ומספקת.

הוצע כי תנומת אמצע היום יכולה להיות כלי טיפולי יעיל לטיפול במגוון מצבים ותלוי במגוון גורמים כמו: משך התנומה ומתי היא מתקיימת במהלך היממה, למשל האם בשעות הבוקר המאוחרות או אחרי ארוחת צהריים. גורם משמעותי נוסף הוא כמה זמן חולף מההתעוררות מהתנומה ועד לפעילות הגופנית. בנוסף, ההשפעות שיש לתנומות משתנות כתלות באופן שבו נמדדים הביצועים בספורט. ישנם מספר קריטריונים הקשורים כמו ביצועים קוגניטיביים (זמן תגובה, זיכרון לטווח קצר, טווח הקשב, ערנות. ביצועים פיזיים (מהירות, כח, סיבולת) ומתי האתלט חווה עייפות ותשישות.

מספר מאמרי סקירה שהתפרסמו לאחרונה דיווחו על ההשפעות החיוביות שיש לתנומות על ביצועים ספורטיביים, כמו למשל שיפור ביכולת הפיזית (קפיצה, אימוני כח, ריצה וזמני תגובה). כמו כן, נמצאה השפעה חיובית על ביצועים קוגניטיביים (מבחינת קשב וזמן תגובה), וכן נמצאה הפחתה של מידת עייפות ותשישות ואף הגברה של תהליכי התאוששות ופיצוי על מחסור בשעות שנת לילה.

נמצאה השפעה חיובית לשינה בצהריים | צילום: Shutterstock

המטרה הכללית של מאמר סקירה זה, הינה לאגד את כל המידע והמסקנות מכלל המחקרים בנושא, ולהעריך האם ההשפעה של תנומה במהלך היום הינה משמעותית ובעלת ערך מועיל ביחס לביצועים קוגניטיביים, תפקודים פיזיים, עייפות ותשישות במבוגרים ובאתלטים. (ניתן להיכנס למאמר המקורי על מנת לקרוא כיצד נעשה איסוף המידע ומה היו הקריטריונים על מנת להיכלל במאמר הסקירה).

הממצאים העיקריים מראים כי תנומה קלילה במהלך היום, לאחר לילה עם שינה טובה ומספקת, משפרת באופן משמעותי תפקוד קוגניטיבי וביצועים פיזיקליים, ואף מקטינה באופן משמעותי הצטברות של עייפות ותשישות. היתרונות שיש בתנומות קלילות באמצע היום נצפו כאשר אורכן של התנומות נע בין 30 דקות ל-60 דקות בלבד.

תנומה במהלך היום, כאשר שנת הלילה איננה איכותית, גם לה יש השפעות חיוביות. הראו שגם בהיעדר שנת לילה נאותה, תנומה באמצע היום משפרת תפקוד קוגניטיבי וכן ביצועים פיזיים ומפחיתה באופן ניכר הצטברות של עייפות ותשישות.

בסיכומו של דבר, הממצא העיקרי הוא שתנומה במהלך היום יש לה השפעות חיוביות משמעותיות ומביאה לשיפור בביצועים הפיזיים באתלטים ובכלל באוכלוסייה צעירה ופעילה. נצפו השפעות חיוביות גם מבחינת תפקוד קוגניטיבי ופחות עייפות מצטברת לאחר פעילות גופנית. כמו כן, ההשפעות החיוביות היו יותר משמעותיות באלו אשר ישנו שנת לילה איכותית וטובה, מה שאומר שתנומה קצרה במהלך היום, יש לה יכולת לשפר ולהיות תוסף משמעותי עבור המתאמן.

ראוי לציין כי אין מספיק מידע שתנומות במהלך היום מספקות ויכולות לפצות על שנת לילה חסרה או לא תקינה. יחד עם זאת, כדאי להתייחס לתנומות במהלך היום ככלי אסטרטגי מעולה שמזרז את שיקום הגוף, בייחוד לאחר אימון. השינה "החטופה" הזו באמצע היום נוגדת את ההשפעה השלילית שיש למחסור בשעות שינה. בכלל ישנן המלצות לספורטאיות ולספורטאים ליישם שינה חטופה באמצע היום שתהיה בין 30 ל-60 דקות וזאת במטרה לשפר ביצועים במהלך אימון.




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"אני מעדיף בריכות קצרות על ארוכות. זה פחות כואב", האלוף האולימפי ושיאן העולם לאון מרשאן ברגע של כנות




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג