חוזר בתשובה | כך תתחילו לרוץ – דניאל קרן נותן 10 טיפים לרץ ולרצה המתחילים

מאמן הריצה דניאל קרן, אסף עבורכם כללי "עשה ואל תעשה", כדי שתוכלו להפיק את המרב מריצותיכם הראשונות וליהנות מהן
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

מאמן הריצה דניאל קרן, אסף עבורכם כללי "עשה ואל תעשה", כדי שתוכלו להפיק את המרב מריצותיכם הראשונות וליהנות מהן

מאת:דניאל קרן

1. הנאה: הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא שריצה יכולה, צריכה וחייבת להיות ספורט מהנה. אם אתם לא נהנים מהריצה, לא תוכלו להתמיד בה לאורך זמן. אפילו אם אתם בעלי רצון ברזל, כל מה שיקרה הוא שהריצה תהפוך עבורכם לאתגר הכרוך בסבל מיותר.

2. בדיקה רפואית: עוד בשלב בו אנחנו שוקלים להתחיל להתאמן, כדאי לעבור בדיקה רפואית מקיפה. אל תסתפקו ברופא המשפחה שיבדוק אתכם בחדרו, אלא התעקשו על בדיקה ארגומטרית ובדיקה כללית.


דניאל קרן. "ריצה יכולה, צריכה וחייבת להיות ספורט מהנה" (צילום: Thinkstock)

עוד כתבות בנושא:
> חוזר בתשובה: דניאל קרן עונה על שאלות מעיקות
> 
חוזר בתשובה: דניאל קרן עונה על שאלות חשובות
> חוזר בתשובה: דניאל קרן עונה על שאלות מטרידות
> חוזר בתשובה: דניאל קרן עונה על שאלות מציקות

3. ציוד: רכשו נעלי ריצה ובגדי ריצה מתאימים. מי שיש לו תקציב גבוה, יכול להשקיע גם בשעון ריצה הכולל מד דופק.

4. תכננו את מסלול הריצה שלכם: נסו לבנות מסלול מעגלי המתחיל ומסתיים באותה נקודה, באורך שאינו עולה על 5 ק"מ. בחרו מסלול עם נוף יפה, רחוק ככל האפשר משאון הכבישים וזיהום המכוניות. רוצו בחוץ, בשדות, בפארקים או ליד הים. 

5. בניית הבסיס: במשך ארבעת השבועות הראשונים רוצו לאט ובזהירות, ובמידת הצורך שלבו באימון קטעי הליכה. למערכות הגוף לוקח זמן להיבנות. פרק זמן של ארבעה שבועות הוא המינימום הלוקח לשרירים, למפרקים, לגידים, לרצועות ולשלד להיבנות. בדרך כלל הכושר משתפר מהר יותר, והפער הזה, בין העלייה בסיבולת שלכם להתפתחות היכולת של הגוף, הוא פתח לפציעות. קחו את הזמן. בנו בסיס איתן לאימונים וגוף חזק, וכך תחסכו מעצמכם פציעות, כאבים ונזקים בעתיד.

6. סבלנות: רוצו לאט. ושוב: רוצו לאט. אי אפשר להדגיש יותר מדי את חשיבות הריצה המתונה. אם יש לכם שעון הכולל מד דופק, ודאו שהדופק שלכם נמצא בטווח שבין 60 ל–70 אחוזים מהדופק המרבי שלכם, ולא יותר. אם אין לכם מד דופק, האינדיקציה לדופק נכון היא היכולת לדבר בנוחות בזמן הריצה. רצתם לאט והדופק בכל זאת טיפס מעל לשבעים אחוז? עברו להליכה. הרגיעו את הדופק לרמה בה אתם נושמים בחופשיות ומסוגלים לדבר בנוחות. אחר כך תחזרו לרוץ לאט.

7. תיעוד: רשמו במחברת או על המחשב את פרטיה של כל ריצה וריצה: יום, תאריך, שעת ריצה, מזג האוויר, קצב הלב לפני היציאה לריצה, משקל, מסלול ריצה. כמו כן, הוסיפו שורה או שתיים של הערות כלליות, כמו התחושות בזמן הריצה, כאבים, מחשבות וכדומה. אם יש לכם שעון דופק, רשמו את הדופק הנמוך, הגבוה והממוצע של האימון. כתיבת יומן ריצה מסודר ושיטתי היא אחת הדרכים הטובות לשמירה על משמעת אימונים לאורך זמן.

8. מנוחה: כדי שהגוף יוכל להגיב היטב לאימונים, הוא חייב לנוח. עומס אימונים מתמשך ייתן אולי הרגשה של התקדמות מהירה ובנייה אינטנסיבית של השרירים, אבל בסופו של דבר יביא לתוצאות הפוכות מאלו שקיווינו להן. פרקי המנוחה הם אלו המאפשרים לגוף לבנות את עצמו. בשלושת החודשים הראשונים הקפידו על מכסה של שלושה-ארבעה אימונים בשבוע. אל תתפתו ליותר. 

9. קשב: בחודשים הראשונים הגוף עובר תהליך שינוי משמעותי, המשפיע על כמעט כל אספקט בתפקוד השוטף שלו. היו קשובים לגוף. לימדו להבחין בין כאב הנובע מהאימון ועתיד להיעלם עד לאימון הבא לבין כאב שמקורו בפציעה הדורשת טיפול. במידת הצורך התייעצו עם מומחה. שתפו פעולה עם הגוף, והוא ישתף פעולה עמכם.

10. מטרה: בחרו תכנית אימון המתאימה לכם ולהשגת המטרה ששמתם לכם כיעד. הדפיסו את תכנית האימון על דף גדול ותלו אותו במקום בולט – על המקרר, ליד המחשב או על המראה באמבטיה. התאמנו לפי התכנית בחריצות ובדבקות. שתפו את הקרובים לכם בתכניות שלכם. חישבו גם על הצטרפות למועדון ריצה. סביבת המועדון מספקת את המסגרת ואת התמיכה הנפשית שיעזרו לכם להתמיד בתכנית האימונים, חושפת אתכם חברתית לחברה חדשה ומעמידה את הייעוץ המקצועי שמאפשר לנו להתאמן בצורה בריאה ואפקטיבית. 

צילום דניאל קרן: אייל לנדסמן

צילום דף הבית: Thinkstock   


8.10.2013



דניאל קרן
מייסד ומאמן ראשי של מרת"א

 

 

לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות

  • 1.מוגזם לחלוטין 
    א. אולי אני חריג, אבל עד שהצלחתי להינות מריצה לקח לי כמעט שנה. ההנאה יכולה ובדרך כלל תבוא רק לאחר האימון ובדיעבד, ובשילוב עם תחושת גאווה כשנספר לעצמנו או לאחרים שהתחלנו לרוץ. להינות בזמן הריצה עצמה מאוד קשה בהתחלה.

    איך בדיוק זה מעודד אנשים לרוץ, סך הכל פעילות פשוטה למדי, אם הכותב ממליץ להם להטריח את עצמם בבדיקות רפואיות? ממש ממש לא. אלא אם אתם מתחרים כדרך קבע או מעוניינים להיכנס לתחום ממש באופן רציני, לא יקרה כלום אם סך הכל תהיו קשובים לגוף שלכם. בדיקת ארגומטריה לוקחת זמן, לעיתים כסף, ולא כל אחד יכול לקפוץ לחצי שעה במהלך היום לעשות אותה. אפילו במרכז אין הרבה מכוני לב שעושים את זה, אז בפריפריה?!

    גם לגבי הציוד. חוץ מנעלי ספורט רגילות לא הייתי ממליץ לקנות את כל המלתחה החדשה של נייקי. לרוץ בהתחלה עם חולצה מנדפת שבטוח לכל אחד יש או סתם עם טריקו או גופיה זה לא נורא, וגם לא חייבים טייץ משוכלל. אפשר להסתפק במכנס ספורט פשוט או לבנות: טייץ רגיל. לא הייתי משקיע בשעון דופק, זה מוציא את ההנאה ההתחלתית מהריצה וחבל להיכנס על ההתחלה לקצבים ודפקים. מוסיף הערה לגבי: המושג 70% מדופק מקסימלי איננו ידידותי ובטח שלא מעודד לרוץ.
    אני יכול להמשיך עוד ועוד, לדוגמא לגבי יומן ריצה שמעודד אנשים לרשום כמה הם שוקלים ומה הדופק שלהם ופה ושם ושם ופה, אבל בחייאת. כתבה שרק תרחיק את האדם הממוצע מהריצה והופכת אותה מהפעילות הכי בסיסית ופשוטה של פשוט לשים נעליים ולרוץ למשהו של מקצוענים בלבד.

    לא יקרה כלום אם תתחילו בפשוט -לרוץ. עם כמה שזה נשמע אבסורדי. את כל התוספים תאמינו לי שעם הזמן, אם התאהבתם בריצה, אתם תשיגו.

    רץ צעיר (20/10/2013)

  • 2.תגובה נכונה אני איתך! 
    הכתבה נראית כמו אוסף של טיפים איך לא להנות מריצה ואיך להוציא את האמנות והטבעיות שכלכך מאפיינות את הריצה.
    שמרו על עצמכם תקשיבו לגוף ופשוט תרוצו! כל השאר תלוי במטרות שלכם ולא מתאים לעצות לרץ מתחיל…

    אמן ריצה (20/10/2013)

  • 3.זו ריצה!! לא מבצע צבאי… למדוד טמפ"?! אתה אמיתי??!! 
    נו שויין..

    מוטי (20/10/2013)

  • 4.תודה על הטיפים המעולים עזרת לי 
    איזה יופי בדיוק מה שאני צריך לתחילת האימונים שלי

    יריב בןשמחון (20/10/2013)

  • 5.טיפים מועלים וחשובים 
    טיפים טובים ומועילים ונותנים למי שנמצא בתחילת דרכו כללים ומסגרת. כרץ שהתחיל לפני חודשיים לרוץ אני אקח מהרשימה בעיקר את הערות 7, 8, 9.
    כל המגיבים שפוסלים את הרשימה הזו לא זוכרים איך היה להם כשהם התחילו לרוץ. תקראו ידידיי המתחילים ורוצו

    יאיר קובו (20/10/2013)

  • 6.תגובה לכתבה 
    מצטרף לכל אלה אשר רואים בטיפים חשיבות גבוהה, תודה על הטיפים ״ כל מילה נכונה״

    גבי כהן (23/10/2013)




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג