בשנים האחרונות יותר ויותר ספורטאים מקצוענים נוהגים לשלב טיולים/מסעות רגליים בתוכנית האימונים שלהם, בעיקר בתחילת העונה. לדעתי יש בזה הרבה היגיון ולהערכתי בשנים הקרובות נראה יותר ויותר ספורטאים יוצאים ל-"הייקינג". גם כאלה שלכאורה אין להם סיבה לעשות את זה, כמו רוכבי אופניים למשל. מה להם ולהליכה או ריצה?
על היתרונות של הריצה לרוכבים (והיתרונות של הרכיבה לרצים) כתבתי בטור הקודם. הפעם אני רוצה לחשוף את נושא הטיולים-מסעות רגליים והיתרונות הפוטנציאליים לספורטאים.
טורים קודמים:
הגיוון במבחן: האם לרוכבים כדאי לרוץ ולרצים כדאי לרכוב כדי להשתפר?
"רגשות מעורבים": ליאור זך מאור בטור אישי לסיכום צ'אלנג' ישראמן 2025
לא רק דופק: על המורכבות במונח "זון 2" בספורט סבולת
אתחיל בהתוודות מתבקשת, אני קצת מוטה בנושא הזה כי אני אישית מאוד אוהב לטייל. אוהב הרים ופחות אוהב ערים. אוהב מרחבים, טבע, מדבר, ונחלים זורמים. כמעט תמיד מעדיף רכיבה וריצה בשטח על פני הכביש. את היתרונות של טיולים-מסעות רגליים אני אחלק לצורך הנוחות לשתי קטגוריות: יתרונות פיזיולוגים, ויתרונות מנטליים, למרות שגוף ונפש חד הם, ובפועל כמובן שאין באמת חלוקה כזאת.
יתרונות פיזיולוגיים של הליכה מאתגרת עם משקל
חיזוק-"חדר הכושר של הטבע"
כשאתה הולך בשטח, הרבה פעמים בתוואי לא כל כך נח, אבנים, סלעים, דרדרת, עליות, ירידות וכדומה, הרגליים עובדות קשה. השלד, השרירים, רצועות, גידים, רקמות חיבור והכל. זה מחזק מאוד את הרגליים: ארבע ראשי, סולאוס, המסטרינג, גלוטאוס, כל השרירים הגדולים והקטנים מתגייסים למאמץ. ולא רק הרגליים, אלא גם הגב, בטן, כתפיים, וכדומה. במיוחד אם אתה סוחב תיק עם מים, אוכל וציוד. סוחב משקל על הגב. סוג של "חדר כושר של הטבע". הרבה פעמים ספורטאים נוטים לזלזל בהליכה מאתגרת כזאת, אבל כשאתה חוזר תפוס כולך מאיזה טרק אתה מבין שזה סטרס לא פשוט בכלל לכל הגוף. וסטרס כזה הוא טוב. נזק שרירי הוא גירוי שהגוף "גדל חזק יותר" ממנו.
שיווי משקל ויציבה
הליכה בתוואי מאתגר משפרת את היציבה ושיווי המשקל. משהו שרבים מאיתנו הספורטאים "הסטריליים" שרצים הרבה על משטחים נוחים לוקים בו מאוד. שרירים מייצבים חזקים ופיתוח שיווי משקל טוב יכולים לסייע בשלבים האחרונים בכל תחרות סבולת כשאתה עייף והגוף כבר פחות במיטבו. במיוחד כיום בעידן "נעלי העל" עם הסוליות הסופר קפיציות אבל גם פחות יציבות.
חשיפה לתנאים מאתגרים
כשאתה יוצא לטיול-מסע בשטח אתה נחשף לתנאים מגוונים ולעיתים לא נוחים ומאתגרים. הגוף מפתח יכולת התמודדות לחום, קור, וכדומה. עמידות. הוא לומד להכיל ולהתמודד וזה עשוי לשרת אותך בתחרות הבאה. באימון אתה לפעמים נמנע ונשאר על הטריינר או על המסילה. בטיולים אין זוויפט. יצאת לשטח – תתמודד (כמובן בגבולות ההיגיון והבטיחות).
יתרונות מנטליים של טיולים-מסעות בטבע
שהייה בטבע
בטבע יש משהו מאוד שקט ונעים, משהו טהור ונקי, משהו מרפא. לא במקרה טיולים ומסעות בטבע משמשים ככלי טיפולי לסיוע בהתמודדות עם קשיים ובעיות. הסטרס הנפשי יורד, הלחץ, רמת העצבים. המוח נכנס לתדר אחר, רגוע יותר, ונרגע. גם אם המאמץ הגופני גבוה ויש הרבה חוסר נוחות. אחרי כמה ימים של טיול בטבע, ואפילו רק כמה שעות, אתה חוזר רגוע יותר. עייף, אבל טעון באנרגיות חיוביות. נקי בראש.
חוסר נוחות
חוסר נוחות הוא משהו שרבים מאיתנו מנסים להימנע ממנו בכל דרך. אבל יש בו משהו מאוד מועיל וטוב לנפש. והוא ללא ספק מחזק את החוסן המנטלי שלך. את הקיבולת המנטלית שלך והיכולת להכיל ולהתמודד. טיול-מסע בטבע כמעט תמיד מביא אותך גם לחוסר נוחות מסוים. באותו רגע זה לא תמיד הכי נעים, אבל זה חלק בלתי נפרד מהמסע. גם בתחרויות סבולת, ולמעשה כמעט בכל דבר בחיים, להתמודד עם חוסר נוחות זה חלק מהעניין. לכן חשוב כל כך לפתח כלים.
אין קליטה – ניתוק
טיול בטבע הוא סוג של ניתוק מכל הבחינות. לא פעם אתה מוצא את עצמך הולך במקומות שבהם אין כיסוי סלולרי, אין קליטה. תענוג, אפשר להיפרד רשמית מהמסכים ולהשתמש בטלפון רק לצילומים. קצת שקט מהעולם וקצת יותר תקשורת עם שותפיך לטיול, או אפילו עם מטיילים אחרים שאתה פוגש בדרך. המפגשים האלה הם הרבה פעמים חלק מהכיף, להכיר אנשים וכדומה. לפעמים צריך טיול כזה כדי להבין שאתה מכור למסך ושזה אולי עושה לך נזק ועדיף לך ללמוד למנן.
איך מתכננים טיול? לאן הולכים?
הדרך הכי טובה לאסוף מידע על אפשרויות ומסלולים היא כמובן הרשת. חיפוש בגוגל, קבוצות מטיילים בפייסבוק, מעקב אחרי טיילים רציניים באינסטגרם וכדומה. לא מסובך. אפשר להתחיל עם טיולים קלים וקצרים יחסית, טיולי יום, ולהתפתח למסלולים ארוכים ומאתגרים יותר כולל טיולים-מסעות רב יומיים עם לינה בדרך. חלק מהכיף הוא איסוף המידע והתכנון. הצלבה בין מפות ומידע. אני אישית אוהב להשתמש באפליקציית עמוד ענן אבל כמובן שיש עוד רבות אחרות.
המידע החשוב ביותר וממנו כדאי להתחיל תמיד הוא בעניין ביטחון ובטיחות. לוודא שהתנאים בעיתוי הטיול מתאימים, שאין חשש משטפונות למשל אם אתה מתכנן טיול בנחלי המדבר. שלא צפוי עומס חום קיצוני וכדומה. האם המסלול עובר בשטח אש פעיל? שמורה סגורה? לבדוק איפה מתחילים ואיפה מסיימים. האם יש מקור למילוי מים בדרך? האם המסלול מעגלי או קווי? צריך עוד רכב או ללכת הלוך ושוב? כמה קילומטרים כולל המסלול וכמה טיפוס וירידה? האם התוואי נוח להליכה או שפחות? לבדוק שהתכנון מעשי ביחס לשעות האור בתקופת הטיול ולקצב הריאלי של המשתתפים. האם יש מעברים מסובכים בדרך? סולמות? גבים שמחייבים לחצות במים? וכדומה. יש אפשרויות לקיצור המסלול במידת הצורך? תכנון טיול-מסע רגלי לא שונה עקרונית מתכנון חופשה בחו"ל, למשל. בעיני זה אפילו חלק מהכיף. חלק מה"בילד-אפ" לקראת הטיול עצמו.
איך מתארגנים לטיול?
כמו בספורט, ציוד הוא חלק מהעניין גם בטיולים-מסעות. חנויות טיולים וקמפינג הן "חנות ממתקים" בדיוק כמו חנויות ספורט. ובאמת כמו בספורט, בשביל להתחיל אפשר להסתדר עם ציוד מאוד בסיסי, פשוט, וזול. אפשר לטייל עם נעלי ריצה לשטח, להשתמש בתיק שקיבלת במתנה בתחרות או בסוף מסלול בצבא, ולהשתמש בטלפון כפנס בחושך. ואפשר כמובן להצטייד בהדרגה עד אין סוף. ציוד טיולים הוא עולם ומלואו וקל מאוד להשקיע אלפי שקלים רבים בציוד איכותי. וכמו בספורט ציוד איכותי הוא גם באמת יותר נוח. יותר כיף להשתמש בו והוא משפר את חווית הטיול. נעליים, תרמיל, פנס ראש, שק שינה, אוהל, אין לזה סוף.
בין אם אתה משתמש בציוד בסיסי ובין אם מדובר בציוד מקצועי ואיכותי – תמיד מומלץ להכין רשימת ציוד בסיסית שתהווה עוגן קבוע לפני יציאה לטיול. לפני כל טיול אפשר להוסיף אליה ציוד ספציפי רלוונטי, כמו למשל מעיל אם מטיילים בקור, או קרם הגנה אם מטיילים בשמש ובחום. מטיול לטיול אתה מתייעל ומשתכלל וההתארגנות מתקצרת והופכת להיות פשוט יותר.
מים לשתייה זה הדבר הכי חשוב מבחינת התארגנות. מספיק מים בהתאם לתנאים הצפויים ולכמות המטיילים. ואוכל, אוכל פרקטי ומותאם לתנאים בטיול והכל. אנרגיה בטיול היא קריטית בדיוק כמו באימון או תחרות ספורט. לא אכלת מספיק? יהיה לך הרבה יותר קשה. ערכת עזרה ראשונה היא מסוג הדברים שאתה סוחב תשעה טיולים "סתם" ובטיול העשירי מודה לעצמך שיש לך אותה. תמיד חובה.
האביב הוא התקופה הכי טובה לטייל מבחינתי, בטח ובטח בארץ. הגבים במדבר מלאים, יש עדיין פריחה בצפון, הימים מתארכים בהדרגה, ובמרבית הימים מזג האוויר מושלם. צאו לטבע, לכו לטייל. לא תצטערו.