אלברטו קונטאדור ניצח במרוץ טיראנו-אדריאטקו, תוך הפגנת יכולות מלהיבות שמעלות את השאלה הבלתי נמנעת – האם חזינו בתחילת המאבק על החולצה הצהובה?
מאת:יאיר בן עמי
הקטע האחרון של טיראנו-אדריאטקו היה 9.6 ק"מ של מרוץ אישי נגד השעון.
מנצחי הקטעים בטיראנו-אדריאטקו 2014:
קטע 1, מרוץ קבוצתי נגד השעון – אומגה פארמה – קויק סטפ
קטע 2, מאוץ המוני לקו הסיום – מטאו פלוצ'י, איטליה, איטיאמ
קטע 3, סיום בעלייה מתונה – פטר סאגאן, צכיה, קנונדייל
קטע 4, סיום פסגה – אלברטו קונטאדור, ספרד, טינקוף – סאקסו
קטע 5, סיום פסגה – אלברטו קונטאדור, ספרד, טינקוף – סאקסו
קטע 6, מישור, מאוץ המוני לקו סיום – מארק קאוונדיש, בריטניה, אומגה פארמה – קויק סטפ
קטע 7, קטע אישי נגד השעון – אדריאנו מאלורי, איטליה, מוביסטאר
ראש דירוג בקטע 7 (אחרון):
מרוץ נגד השעון – 9.1 ק"מ.
1. אדריאנו מאלורי, איטליה, מוביסטאר, 10:13 דקות
2. פביאן קאנצ'לארה, שוויץ, טרק + 6 שניות
3. בראדלי וויגנס, בריטניה, סקאי + 11 שניות
4. טוני מרטין, גרמניה, אומגה פארמה – קויק סטפ + 15 שניות
דוכן מנצחים טיראנו-אדריאטקו 2014:
1. אלברטו קונטאדור, ספרד, טינקוף – סאקסו, 25:28:45 שעות
2. ניירו אלכסנדר קוינטנה רוחאס, קולומביה, מוביסטאר + 2:08 דקות
3. רומן קרויזגר, צ'כיה, טינקוף – סאקסו + 2:14 דקות
בקטע האחרון ניצח אדריאנו מאלורי האיטלקי הנחשב לאחד מהכוחות עולים במרוצים האישיים נגד השעון. לפני שנה, בטיראנו-אדריאטקו, בקטע האחרון שהיה גם הוא מרוץ אישי נגד השעון הוא קבע זמן איטי רק מטוני מרטין. השנה הוא הותיר על זמנים איטיים משלו לא רק את טוני מרטין, אלא גם את בראדלי וויגינס ופביאן קאנצ'לארה. מאלורי לבש את החולצה הוורודה בג'ירו ד'איטליה למשך יום אחד המהדורה של שנת השנה הוא הצהיר כי כל העונה תהיה הכנה למדליה באליפות העולם, שתתקייםבאוקטובר. נראה כי נכון לחודש מרץ המועמדים הטבעים למדליות באותה אליפות צריכים לקחת אותו בחשבון. מאורי כבר ניצח השנה בקטע נגד השעון, בטור דה סן לואיס בו הקדים את טיילור פני האמריקאי הנחשב שען מהטובים בעולם וגם הוא ככוח עולה. מאלורי גם רשם כמה ניצחונות מרשימים במרוצי כביש, אך מאז עלה לדרג הפרו טור (תמיד רכב בקבוצת לאמפרה, השנה עבר לקבוצת מוביסטאר) הוא ניצח בעיקר מרוצי נגד השעון. |
אדריאנו מאלורי
צילום: Fanny Schertzer |
"אולי יש לנו את המאבק שכולם מצפים לו"
עם כל הכבוד לשענים ולקטע האחרון של טיראנו-אדריאטקו, אלברטו קונטאדור ניצח במרוץ, עם ניצחונות בשני קטעים שהסתיימו על פסגות וייצר עניין שלא היה כבר כמה שנים – האם המאבק על החולצה הצהובה של הטור החל?
אלברטו קונטאדור חווה עונה מתסכלת בשנת 2013. הוא ניצח במרוץ אחד (קטע רביעי בטור דה סן לואיס בינואר), סיים שני בטור של עומן בפברואר, ניצח בקטגורית הנקודות וסיים שלישי בדירוג המצטבר בטיראנו-אדריאטקו במרץ ולאחר מכן לא הצליח לנצח ולו במרוץ אחד, או אפילו בקטגורית משנה של מרוץ כלשהו.
לאחר הטור דה פראנס, בו סיים רביעי, הוא חזר הביתה מאוכזב, ביטל את התוכנית לזנק לוואלטה א'אספנייה, הצהיר כי יחשוב היטב על המשך הדרך, ישנה את תוכניות האימון של החורף ויחזור לעונת 2014 אחר, כפי שזוכרים אותו כמנצח הגרנד טור הגדול של הדור הנוכחי.
קונטאדור והסובבים אותו מאשרים כי הוא קיים משטר אימונים שונה בחורף האחרון, אבל לא תמצאו ולו מקורב אחד שיסכים לחלוק עם הציבור את המידע.
ביארן ריס, מנהל ומיסד הקבוצה שנקראת כיום "טינקוף – סאקסו" אותה הוא מכר לאוליגרך טינקוף, כבר הצהיר מול כמה מיקרופונים כי ביצועיו של קונטאדור בטיראנו-אדריאטקו מעוררים תאבון ותקווה במלים "אולי יש לנו את המאבק שכולם מצפים לו" והוא לא במקרה השתמש בלשון הווה, כשהוא מתכוון למה שכולם היו רוצים לראות בטור דה פראנס שיצא לדרך בעוד כארבעה חודשים.
לאחר השליטה של קבוצת סקאי, היכולות הפנומנאליות של בארדלי וויגנס וכריס פרום (2012), ולאחר מכן של פרום לבדו (2013) בטור דה פראנס, ההתרסקות של האחים שלק, הירידה ביכולתו של קונטאדור, הדור הצעיר שטרם הבשיל, נראה היה כי הגדול שבמרוצי האופניים נידון לשליטה משעממת של קבוצה אחת, אולי אף של רוכב אחד – כריס פרום.
פרום עצמו כבר החל את העונה, עם ניצחון בטור של עומן בפברואר, בדיוק כפי שהחל את העונה שעברה, בה ניצח בטור לראשונה. בעונה שעברה התייצב פרום לטיראנו-אדריאטקו וסיים שני (לוינצ'נזו ניבאלי). השנה הוא לא זינק לעוד תחרות מדורגת מאז הניצחון בעומן.
פרום נמצא עם שלושה ימי תחרויות ברגליו כשמרץ עומד להסתיים, קונטאדור לעומת כבר הכניס לרגליו 11 ימי תחרויות, אבל החודש טרם הסתיים ובאפריל ייכנסו ללוח ההתרחשות הקלאסיקות הגדולות, עם האבנים המרוצפות וזה לגמרי נוגע לטור דה פראנס בו ייערך קטע (חמישי) עם מעברי פאבה (אבנים מרוצפות).
אין לנו שום דרך לקבוע אם התחלת העונה של פרום – קונטאדור מעידה על מה שנראה בטור דה פראנס, אבל דבריו של ביארן ריס היו בהווה והוא לגמרי התכוון לבניית המתח לקראת ההתמודדות בין שני רוכבי הטור דה פראנס הטובים ביותר שהיו כאן מאז מאבקי ארמסטרונג – אולריך וצמדים אחרים שנאבקו על החולצה הצהובה לדורותיה.
המאבק הזוגי האחרון שהיה לנו על החולצה הצהובה היה בין שני חברי אותה קבוצה, סקאי, וויגנס – פרום, שלא היה באמת מאבק.
נכון שהיו מאבקים עיקשים על החולצה הצהובה, אבל הם היו כולם במהלך הטור, מאבק היוצר התרחשות במהלך עונה שלמה לא היה לנו מזה שנים רבות לאחור, זה מה שאנחנו מקבלים בשנת 2014.
דו קרב בשעת צהריים
בפינה אחת השרוך הרזה הדרום אפריקאי מהאיים הבריטים, הרגליים הלא נגמרות ששורפות את העליות אל פסגות האלפים והפירנאים וחורכות את האספלט במרוצים נגד השעון.
בפינה השנייה "רואה החשבון", "האקדוחן", מי שחתום על חמשה ניצחונות בגרנד טור, המתאבק המלהיב המעדיף לקבל נוקאאוט על פני לסיים בכבוד על דוכן המנצחים, האיש שאילולא פסילות היה חתום היום על שבעה גרנד טור – כמו פאסטו קופי ומיגל אינדוריאן המדורגים במקום רביעי של מספר הניצחונות בגרנד טור.
אם יש מאבק אשר יכול למלא לנו עונה שלמה של התרחשות, הערכות, השוואות ולרתק אותנו לכל מרוץ בגלל שני יריבים, אין מתאימים יותר מכריס פרום ואלברטו קונטאדור לעמוד בשתי הפניות של הזירה.
האם המאבק ישרוד עד לטור ובמהלכו?
קשה מאוד לקבוע התרחשות כזו, היא תלויה ביותר מדי משתנים בלתי ידועים מראש.
מה אנחנו כן יודעים?
לכל אורך ההיסטוריה יש רק שני מנצחי טיראנו-אדריאטקו אחד שניצחו בטור דה פראנס.
יופ זוטמלק ההולנדי שניצח בטור בשנת 1980 ובטיראנו – אדריאטקו בשנת 1985.
קאדל אוונס שניצח בטור בשנת 2011 ובטיראנו – אדריאטקו באותה השנה.
טיראנו – אדריאטקו של השנתיים האחרונות שונה מאוד מאותה מסורת עליו הוא נבנה ובה לא היו מנצחי טור.
פרום יהיה בן 29 בחודש מאי, קונטאדור יהיה בן 32 בסוף השנה.
פרום החל את עונתו התשיעית כמקצוען, קונטאדור החל את עונתו ה- 13 בדבוקה הבכירה.
זהו, יותר ממשתנים אלו נדע רק כשהשניים יזנקו לתחרויות הבאות, כמובן בטור דה פראנס ובתקווה שאף אחד מהם לא יפצע וישבית לנו את החגיגה.
עורך לשעבר של אתר שוונג
בעל הטור מציאות נושכת