הניצחון של כריסטופר הורנר בוואלטה א'אספנייה 2013 הוא אחד ההישגים הספורטיביים המרגשים בתולדות הספורט העולמי
מאת:יאיר בן עמי
הורנר יהיה בן 42 ב- 23 באוקטובר 2013. כשהשלים את הניצחון בוואלטה הוא היה רחוק חמשה שבועות מגיל 42.
הרוכב המבוגר ביותר שניצח גנרד טור מעולם, לפני הורנר, היה פרמין לובה הצרפתי. הוא היה בן 36 כשניצח בטור דה פראנס בשנת 1922 (לפני 91 שנים). הטור דה פראנס ומרוצי אופניים בכלל היו אז עם חוקים והתנהלות טקטית כה שונים מהעידן המודרני עד כי אין בסיס השוואתי ראוי בין הניצחון של לובה בטור 1922 לשל הורנר בוואלטה 2013.
בשנת 1994 ניצח טוני רומינגר בוואלטה כשהיה בן 33. היה זה הניצחון השלישי (ברציפות) והאחרון של רומינגר בוואלטה. הרוכב השוויצרי היה סגנו של מיגל אינדוריאן בטור דה פראנס של שנת 1993 (הניצחון השלישי מחמשה רצופים של אינדוריאן בטור). באותה השנה היה רומינגר גם מלך ההרים של הטור. רומינגר גם ניצח בג'ירו ד'איטליה בשנת 1995, ואז הוא היה צעיר בכמה חודשים מפיורנצ'ו מאני האיטלקי שניצח בגיל 35 (ג'ירו 1955) ועד היום מחזיק בתואר המנצח המבוגר ביותר בגרנד טור האיטלקי. העובדה שהורנר ניצח בגרנד טור בגיל 42 יכולה לקבל פרשנויות אופטימיות כפסימיות. האופטימי יאמר כי הורנר תמיד היה בין הטובים ביותר וכנראה שניצחונות הוא ההוכחה כי הדבוקה כבר אינה עמוסת משפרי ביצועים ולכן הוא יכול היה סוף סוף לנצח. העובדה כי הורנר מעולם לא היה מוביל קבוצה בגרנד טור גם תונח בצד האופטימי של המאזניים. |
הורנר ניצח במרוצי קטעים כשהיה מוביל קבוצה כבר לפני יותר מעשר שנים. בשנת 2003 הוא ניצח בטור של ג'ורג'יה וזה לא יכול להיות מרוץ זניח כשפלויד לאנדיס מסיים במקום 28 ודיוויד זבריסקי מסיים במקום החמישי.
השנה סיים הורנר במקום שני בטור של יוטה. לאחר מכן הוא נאלץ לנוח בגלל פציעה בברך. הורנר עצמו אמר כי ייתכן והמנוחה הזו אפשרה לו להתכונן טוב יותר ולהגיע טרי יותר לוואלטה.
הצד הפסימי בניתוח ניצחונו של הורנר בוואלטה ינסה להעלות השערות על סימום בדרך שהצליחה להערים על הפספורט הביולוגי, משהו שמומחים אומרים כי הוא כנראה בלתי אפשרי.
העיתון האיטלקי "גזטה דלו ספורט" פרסם מאמר עם ניתוח הביצועים של הורנר בקטע ה – 18. לפי המאמר שבר הורנר את שיא מהירות הטיפוס לגובה (Velocità Ascensionale Media* ) שבו החזיק קודם אלברטו קונטאדור. קונטאדור קבע 1926 VAM* לעומת 2034 VAM של הורנר.
לפי ה"גזטה דלו ספורט" הורנר טיפס אל קו הסיום של קטע 18 מרחק של 4.9 ק"מ בזמן של 16:40 דקות. מהירות ממוצעת של 21.240 קמ"ש, 437 וואט ייצר הורנר לפני ה"גזטה דלו ספורט.
הערכים הללו אינם יוצאי דופן, מוגדרים כנורמאליים ובכל זאת יצא הורנר נגד הפרסום של העיתון האיטלקי כשאמר לאתר סייקלינג ניוז שהפרסום חסר אחריות ולא מדויק. לכל אורך המרוץ סיפר הורנר על ילדיו וכמה חשוב לו שהם בגיל בו אפשר להעריך את מה שהוא עושה, עוד לפני שהשלים את הניצחון בוואלטה. להורנר שלושה ילדים. שתי בנות בגילאי 14 ו – 16 ובן בן 11. הוא סיפר כמה הוא שמח שהם בגיל בו הם יודעים להעריך את מה שהוא עושה והצביע על כך שרוב רוכבי האופניים מנצחים מרוצים בגילאי 20 – 30, כשילדיהם מאוד קטנים ולא מבינים, או שבכלל אין להם ילדים. הוואלטה הוא הגרנד טור האחרון של העונה ולאחריו מתקיימות עוד מספר תחרויות לפני סיומה. הורנר הוכתר כמנצח הוואלטה בלי שיידע באיזו קבוצה הוא ירכב בעונה הבאה. בדיוק כפי שהוא אמר, אילו היה בן 20 50 קבוצות היו מציעות לו חוזה, אבל בגלל גילו ואפילו לאחר הניצחון שלו בוואלטה הוא לא יודע מה יהיה בעונת 2014. |
|
עתידו בקבוצה
הורנר רוכב בקבוצת רדיושאק – לאופרד שמכרה את רישיון הפרו טור שלה לחברת טרק. חברת האופניים כבר החלה בבניית הסגל לקראת העונה הבאה אך הורנר עצמו לא קיבל כנראה פנייה או רמז הקשור לעתידו בקבוצה.
הצד התרבותי של הישגו הנדיר של הורנר אפשר לקשר את הניצחון בגיל כה מבוגר, ביחס לתחרויות העל של הספורט העולמי, לאמירה על גיל חמישים כגיל שלושים החדש. בתרבות ספורט הפנאי אנו רואים אין ספור אנשים קמים מהספה לפעילות ספורטיבית אדוקה ואובססיבית בגילאי 35, 40 ואפילו 50 כשבעברם אין ספורט כדרך חיים.
הגל של מבוגרים הישגיים בספורט הסבולת קיבל גושפנקה כבר לפני כעשרים שנים. אז חזר דייב סקוט להתחרות בטריאתלון איש הברזל כחמש שנים לאחר פרישתו. זמן קצר לפני שחגג 41 הוא סיים בשני באליפות העולם בטריאתלון איש הברזל, בקונה – הוואי 1994. לקראת גיל 45 סיים סקוט במקום ה – 5 באותה אליפות.
סקוט היה סמל ודוגמא הרבה לפני החזרה שלו לתחרויות. הוא ניצח שש פעמים באליפות העולם בטריאתלון איש הברזל בהוואי וקבע סטנדרטים חדשים בתורת האימון של הטריאתלון. מיוחסת לו הפיכת טריאתלון איש הברזל לתחרות לאחר שהייתה סוג של הישרדות עד הגעתו.
הורנר לא היה כוכב על כדייב סקוט, לעומת זאת הוא השיג את הניצחון הנדיר שלו במרוץ אופניים וותיק ובעל מסורת אדירה. סקוט הגיע לענף ספורט בתולי ואת חזרתו עשה לענף שהיה אז בשיאו, אך לא ברמת מרוצי האופניים.
לא במקרה הבאתי את סקוט כדוגמה מהעבר. הורנר כסקוט אמריקאי. נדמה כי חלומות והגשמתם היו מעולם מזוהים עם אמריקה. אין כאמריקאים להפוך חלום למציאות ולהעצים את ההישג. כל שנותר לנו הוא לקוות כי לא נתעורר בעתיד לגילוי נורא כבסיפור האגדה של לאנס ארמסטרונג.
* VAM – Velocità Ascensionale Media: חישוב אותו המציא ד"ר מיקלה פרארי המודד את המהירות הממוצעת של התקדמות הרוכב בעלייה – ההתקדמות נמדדת לפי מטרים שעובר הרוכב ביחס לזווית ההתקדמות לגובה.
יאיר בן עמי
עורך לשעבר של אתר שוונג
בעל הטור מציאות נושכת
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות
(עוד מעט בן 70)
מציע- קטגוריה חדשה בגרנד טורים: רוכבים מעל גיל 40! יש למה לצפות.