בתקופה זו אירופה מוצפת במרוצי אופניים חד יומיים ומרוצי קטעים. כול רוכבי העל עוברים מעיר לעיר וממדינה למדינה בניסיון לנצח כמה שיותר מרוצים ולהטביע את חותמם בהיכל התהילה של הענף. יאיר בן עמי מרכז הכול ונותן היסטוריה
מאת:יאיר בן עמי
חודש אפריל הוא אחד משיאי עונת האופניים בעולם, למעשה זוהי תקופה המתחילה במרץ ומסתיימת בתחילת מאי כשהג'ירו ד'איטליה פותח את הרצף של שלושת הגראנד טורים ושאר מרוצי הקטעים של הקיץ. "אפריל המשוגע" הוא הכינוי שנוצר מעצם צפיפות המרוצים בכלל, וסמיכות בין המרוצים הנחשבים בדרגת העל בפרט. כבר בסוף השבוע האחרון זכינו למספר מרוצים חצי קלאסיים בבלגיה, מרוץ הקטעים היוקרתי 'קריטריום אינטרנציונאל' בצרפת, מספר מרוצי קטעים באיטליה וספרד ומרוצים חד יומיים ברחבי אירופה, ואי אפשר להתעלם מאליפות העולם בוולודרום הנערכת בקופנהגן (דנמרק).
מרוץ פריז רובא 2009
"אפריל המשוגע"
במוקד החודש ייערכו כמה מהמרוצים החד יומיים היוקרתיים ביותר ושלושה מבין חמשת המונומנטים: "סובב פלנדריה" (4 באפריל-בלגיה), "פריז- רובא" (11 באפריל-צרפת) ו"ליאז- בסטון ליאז" (25 באפריל-בלגיה) הם שלושת המונומנטים, ושיאי האביב, שנערכים לאחר מרוץ "מילאן סן רמו" (הנערך ב- 20 במרץ) ולפני המונומנט האחרון "סובב לומברדיה" שייערך ממש בסיום העונה (16 באוקטובר-איטליה). במהלך חודש אפריל יערכו עוד המון מרוצים חד יומיים יוקרתיים כמו ה"אמסטל גולד" (18 באפריל- הולנד), פלאש-וולוני" (28 במרץ-בלגיה), "פריז-קממבר" (13 באפריל- צרפת) ולרשימה מכובדת זו הצטרף גם ה'ינוקא' של המרוצים "גראנד פרי מיגל אינדוריאן" (3 באפריל-ספרד).
כל רוכב שניצח, ולו רק פעם אחת, באחד ממרוצים אלו נכנס להיכל התהילה של ענף האופניים, וכל ניצחון באחד מחמשת המונומנטים יזכה להיכנס לאחד מהחדרים המכובדים של היכל התהילה של הספורט העולמי, במיוחד רוכב אופניים המנצח בשנה אחת שלושה מהמרוצים החד יומיים היוקרתיים של ענף האופניים, ויש המחשיבים הישג שכזה לניצחון בשני גרנד טורים בעונה אחת.
למי שמרים גבה, על עצם ההשוואה, בין ניצחון בשני גרנד טורים בעונה אחת לניצחון בשלושה ממרוצי העל של החד יומיים בעונה אחת, אזכיר כי גרנד טורים יש אפשרות לבצע תיקונים מיום ליום ובמרוץ חד יומי הרוכב משלם את המחיר המדויק למה שהשקיע. מעט מאוד רוכבים, לאורך ההיסטוריה, הצליחו לנצח שלושה מרוצים בעונה אחת ובודדים עשו זאת ביותר מעונה אחת. רק רוכב אחד הצליח לנצח בארבעה מרוצי קטעים מהשורה הראשונה בעונה אחת אבל היה זה אדי מרקס שהישגיו רחוקים בהרבה מהישגי שאר כוכבי העל של ענף האופניים.
קצת היסטוריה…
הרוכב הראשון שהצליח לעשות את הטרבל קלאסיקות היה פרדי קובלר השוויצרי בשנת 1951 כשניצח בפלאש וולוני וליאז'-בסטון- ליאז'. הייתה זו שנה לאחר שניצח בטור דה פראנס ומעטים זוכרים כי זו הייתה השנה בה לא התייצבו לטור שני כוכבי העל של התקופה, פאוסטו קופי (לאחר תאונה בג'ירו) וג'ינו בארטלי (החלטת מנהל נבחרת). באותה שנה מופלאה, 1951, השלים קובלר ניצחון שלישי בטור השוויצרי (כולל מלך ההרים ושני קטעים) וניצחון בטור של רומנדי. שנה לאחר מכן, 1952, שוב ניצח קובלר בפלאש וולוני וליאז'-בסטון- ליאז' ושוב היה מלך ההרים בטור השוויצרי אך הוא לא הצליח לשחזר את הטרבל שוב. הוא גם הצליח לנצח בקטגוריית הנקודות של הטור דה פראנס (1954) כשסיים שני ללוסיאן בובה הצרפתי, ופרש בגיל 38 (1957) עם רקורד מרשים של למעלה מ- 400 ניצחונות. |
|
הרוכב הבלגי, טום בונן, היה אחרון הרוכבים שהשיגו את הטרבל והוא עשה זאת לפני 5 שנים (2005) כשניצח בסובב פלנדריה ופריז-רובאה במהלך שבוע אחד וקינח את העונה עם ניצחון באליפות העולם שנערכה במדריד כשבמאוץ לקו הסיום הוא מותיר את אלחנדרו ולוורדה וספרד כולה להתנחם עם מדליית הכסף.
שנה קודם השיג דווידה רבלין את אחד מהביצועים המדהימים בהיסטוריה של מרוצי הכביש כשניצח את כל מרוצי השבוע הארדני. באמסטל גולד הוא הותיר מאחור את הגיבור המקומי, מיכאל בוגארד ואת הקלאסיקן הגדול של העשור, פאולו בטיני. שלושה ימים לאחר מכן הוא ניצח בפלאש וולוני ולאחר עוד ארבעה ימים הוא שוב הותיר את מיכאל בוגארד במקום השני הפעם בליאז'-בסטון-ליאז'. אף רוכב בהיסטוריה לא הצליח לנצח את שלושת המרוצים הללו בשנה אחת ולמעשה לא היה פרשן, רוכב, מאמן או כל מי שקשור לענף שחשב שאפשרי לנצח את שלושת המרוצים הנערכים בשבוע אחד באותה השנה.
אז מי גרף כבר ניצחון השנה
השנה הוזז מועד מרוץ גנט וולגם מאמצע השבוע שמתחיל עם סובב פלנדריה ומסתיים עם אמסטל גולד ליום ראשון האחרון של חודש מרץ ולכן תהיה לרוכבים הזדמנות טובה יותר להשלים טרבל. שני המנצחים של הקלאסיקות הגדולות השנה הם אוסקר פריירה הספרדי מקבוצת ראבובנק שניצח במילאן סן רמו ובנרנאר היסל האוסטרי מקבוצת קולומביה- היי ראוד שניצח בגנט וולגם ביום ראשון האחרון. פביאן קנצ'לרה ניצח במרוץ E3 Prijs Vlaanderen – Harelbeke, מרוץ שאינו וותיק כמו הקלאסיקות הגדולות, החל רק בשנת 1958 וכולל מסלול לא קל משל חלק מהמרוצים הנמצאים ברשימה, כך שהוא מרוויח את מקומו במרוצי העל החד יומיים. עכשיו נותר לחכות ולראות האם פריירה, קנצ'לרה או איסל ינצחו בעוד שני מרוצים מהקטגוריה או שמא יהיה זה רוכב שעוד לא החל את הטרבל היוקרתי.
רשימת הרוכבים שהשיגו טרבל בעונה אחת:
פרדי קובלר, שוויץ, 1951:
פלאש וולוני
ליאז- בסטון-ליאז
אליפות העולם במרוץ הכביש.
סטן אוקר, שוויץ, 1955:
פלאש וולוני
ליאז-בסטון ליאז
אליפות העולם במרוץ הכביש.
ריק ווהן לאוי, בלגיה:
1959: סובב פלנדריה, פריז-טור, סובב לומברדיה.
1961: פריז-רובאה, ליאז-בסטון-ליאז, אליפות העולם במרוץ הכביש.
1962: סובב פלנדריה, גנט-וולגם, פריז-רובאה
אדי מרקס, בלגיה:
1967: מילאן-סן רמו, גנט וולגם, פלאש וולוני.
1969: סן רמו, סובב פלנדריה, ליאז-בסטון- ליאז.
1970: גנט- וולגם, פריז- רובאה, פלאש וולוני.
1971: סן רמו, ליאז-בסטון-ליאז, סובב לומברדיה.
1972: ארבע ניצחונות: מילאן-סן רמו, פלאש וולוני, ליאז-בסטון-ליאז, סובב לומברדיה.
1973: ארבע ניצחונות: גנט-וולגם, פריז-רובאה, אמסטל גולד, ליאז-בסטון-ליאז.
1975: ארבע ניצחונות: מילאן-סן רמו, סובב פלנדריה, אמסטל גולד, ליאז-בסטון-ליאז.
יאן ראס, הולנד, 1979:
סובב פלנדריה, אמסטל גולד, אליפות העולם במרוץ כביש.
שון קלי, אירלנד, 1984:
פריז-רובאה
ליאז-בסטון-ליאז.
פריז-טור (נערך אז תחת שם אחר).
מריו צ'יפוליני, איטליה, 2002:
מילאן-סן רמו.
גנט-וולגם.
אליפות העולם במרוץ כביש.
דווידה רבלין, איטליה, 2004:
אמסטל גולד.
פלאש וולוני.
ליאז-בסטון-ליאז.
טום בונן, בלגיה, 2005:
סובב פלנדריה.
פריז-רובאה.
אליפות העולם במרוץ כביש.
תמונת שער: אדי מרקס 1966 / Foto43