עונת החורף מביאה איתה לא מעט ישראלים שנוסעים להנות מענפי ספורט החורף הפופולריים – הלא הם הגלישה במדרונות ההרים המושלגים במדינות אירופאיות שונות. הנוסעים לחופשות אלו מתחלקים לשתי קבוצות: אלו שעושים סקי קונבנציונאלי עם מחליקיים לכל רגל ואלו שעושים סנובורד (Snowboard) עם קרש החלקה אחד עליו עומדים עם שתי הרגליים. בכתבה הבאה נדון בהבדלים בין שתי גישות גלישת שלג אלו.
לכתבות נוספות בנושא:
פציעות ריצה בחורף: אלו הפציעות הכי נפוצות ואיך נמנע אותן
האזינו לפודקאסט: על טעויות ריצה וביומכניקה עם שלומי שמילוביץ'
אמאל'ה, אני לא סימטרי! האם זה באמת משנה?
השוואת פציעות בסנובורד לעומת סקי
סנובורד וסקי הם שניים מענפי הספורט החורפיים הפופולריים ביותר, כל אחד מהם מציע חוויות ייחודיות ואתגרים משלו. עם זאת, הם גם כרוכים בפרופילים שונים של פציעות.
הבנת ההבדלים בדפוסי הפציעות בין שני ענפי הספורט חיונית עבור חובבים, אנשי מקצוע רפואיים וקובעי מדיניות השואפים לשפר את אמצעי הבטיחות.
שכיחות וחומרת הפציעות
מחקרים מצביעים על כך שגולשי סנובורד נוטים יותר להיפצע לעומת גולשי סקי. מחקר של איגוד אתרי הסקי הלאומי (NSAA) מצא כי גולשי סנובורד בסיכון גבוה ב-50% עד 70% להיפצע, אך הם בסיכון נמוך יותר בכשליש למוות על ההר בהשוואה לגולשי סקי. נתון זה מצביע על כך שבעוד שפציעות סנובורד שכיחות יותר, הן עשויות להיות פחות חמורות במונחי סיכון לתמותה (Williams at al., 2020).
סוגי הפציעות הנפוצות
למרות הדמיון הברור בין שתי פעולות ספורטיביות אלה – סוגי הפציעות הנגרמות בסנובורד ובסקי שונים באופן משמעותי בשל המכניקה והציוד הייחודיים לכל ענף (Carter et al., 2021).
פציעות בסנובורד:
• פציעות בגפיים העליונות: גולשי סנובורד מציגים שיעור גבוה יותר של פציעות בגפיים העליונות, במיוחד בפרק כף היד, בכתף ובעצם הבריח. פציעות בשורש כף היד ועצמות כף היד עצמן נפוצות במיוחד בקרב גולשי סנובורד מתחילים, ונגרמות לרוב מנפילות שבהן הידיים משמשות לבלימת הפגיעה.
• פציעות קרסול: פציעות קרסול (בדגש על נקעים בקרסול) שכיחות גם הן בקרב גולשי סנובורד, ומהוות כ-16% מהפציעות.
פציעות בסקי:
• פציעות בגפיים התחתונות: גולשי סקי נוטים יותר לפציעות בגפיים התחתונות, במיוחד קרעים ברצועות או נזקים במפרק הברך, כאשר פציעה מאוד שכיחה בסקי במפרק הברך היא קרע של הרצועה הצולבת הקדמית (ACL). המיקום הקבוע של הנעליים על המגלשיים מפעיל לחץ רב על הברכיים במהלך נפילות או תנועות חדות ומהווה גורם סיכון לפציעות. (Peterson et al., 2023)
• פגיעות ראש: גולשי סקי חשופים יותר לפגיעות ראש בהשוואה לגולשי סנובורד. תנוחת הפנים קדימה והמהירויות הגבוהות תורמות לסיכון מוגבר זה.
מנגנוני הפציעות
המנגנונים המובילים לפציעות בענפי הסנובורד והסקי מושפעים ממספר גורמים ובראשם טכניקות ביצוע שונות כמו גם הציוד המשמש בכל אחד מענפים אלו.
סנובורד: נפילות הן הסיבה העיקרית לפציעות בסנובורד. נפילות אחוריות מובילות לפציעות בפרק כף היד, ונפילות קדמיות עלולות לגרום לפגיעות בכתף ובעצם הבריח. תנוחת הגלישה הצדדית הייחודית בגלישה בסנובורד והקשירה של שתי הרגליים ללוח גלישה אחד, מגבילות את יכולת התמרון במהלך נפילה, ומגבירות את הסיכון לפציעות בפלג הגוף העליון. (Harris et al., 2021).
סקי: גם בסקי כמו בסנובורד נראה פציעות על רקע נפילה, אך בסקי, פציעות נגרמות לעיתים קרובות כתוצאה מתנועות סיבוביות, התנגשויות או נפילות שמקורן בחלה סיבובית. תנועת המגלשיים העצמאית יכולה להוביל לתנוחות לא נוחות במהלך נפילה, דבר אשר מפעיל לחץ מוגבר על הברכיים והגפיים התחתונות ובדגש על המייצבים הפסיביים בברך – הרצועות והמניסקוסים. בנוסף, השימוש במקלות סקי עלול לתרום לפציעות אגודל, עקב נחיתה בזווית לא טובה. (Carter et al., 2021).
גורמי סיכון
ישנם כמה גורמים מרכזיים אשר משפיעים על הסבירות לפציעה והחומרה של הפציעות השכיחות אותן נראה בענפי הסנובורד והסקי:
• רמת ניסיון: גולשים ברמת מתחילים בשני ענפי הספורט הללו, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפציעות בשל מחסור במיומנות והיכרות עם טכניקות גלישה נכונות. עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שלמתחילים בסנובורד יש שיעור פציעות גבוה יותר בהשוואה למתחילים בסקי. (Williams at al., 2020).
• גיל ומגדר: צעירים נוטים יותר לעסוק בסנובורד, דבר הקשור לשיעור גבוה יותר של פציעות פרק כף היד. לעומת זאת, מבוגרים מעדיפים לרוב סקי, עם עלייה מתאימה בשיעור פציעות הברכיים. הבדלים מגדריים קיימים גם הם, כאשר נשים נוטות יותר לפציעות מסוימות, כגון קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL) בסקי לעומת גברים. (Williams at al., 2020).
• ציוד מגן: השימוש בציוד מגן, כמו קסדות ומגנים לכפות הידיים ולשורשי כף היד, מפחית משמעותית את הסיכון לפציעות בשני ענפי הספורט. למרות זאת, רמת השימוש משתנה: גולשי סנובורד נוטים פחות להשתמש במגני פרק כף היד, לעומת גולשי סקי ובכלל השימוש במגנים על כל חלקי הגוף ניכר יותר אצל גולשי הסקי לעומת גולשי הסנובורד – לרבות השימוש בקסדות מתאימות. (Roberts et al., 2022).
אמצעים למניעת פציעות
כדי להפחית את הסיכון לפציעות בסנובורד ובסקי, ניתן ליישם מספר אסטרטגיות:
• אימון וחינוך: הדרכה נכונה על טכניקות ואמצעי בטיחות הינה קריטית וחיונית, במיוחד לגולשים מתחילים. הבנה כיצד ליפול נכון והשימוש הנכון בציוד יכולים למנוע פציעות רבות.
• כושר גופני: שמירה על כושר גופני טוב, כולל חיזוק, גמישות וסיבולת, מכינה את הגוף להתמודד עם הדרישות הפיזיות של ענפים אלו ומפחיתה את הסיכון לפציעות. לפני חופשת הסקי או הסנובורד הבאה שלכם מומלץ לבצע הכנה עם פיזיותרפיסט מוסמך לשם בניית מערך תרגילים לחיזוק שרירים רלבנטיים ושיפור תבניות תנועה שיחזרו בביצוע הגלישה ואף יותר יעיל וחשוב – לייצר שגרה של אימוני כוח לפני (וללא קשר ישיר) הגלישה, כדי שגופנו יהיה מוכן לפעילות הרצויה.
• תחזוקת ציוד: בדיקה ותחזוקה שוטפת של הציוד מבטיחות ביצועים ובטיחות מיטביים. התאמת נעליים, שמירה על תקינות הלוח או המגלשיים ושימוש נכון בציוד מגן הם קריטיים.
• מודעות סביבתית: מודעות לתנאי מזג האוויר, למאפייני השטח ולרמת הצפיפות באתר יכולה לעזור בקבלת החלטות מושכלות להימנע ממצבים מסוכנים.
לסיכום
בעוד שני הענפים מציעים חוויות מרגשות, הם כוללים גם סיכונים ייחודיים לפציעות, השונים בטבעם ובשכיחותם. גולשי סנובורד נוטים יותר לפציעות בגפיים העליונות, במיוחד בפרק כף היד, בכתף ובעצם הבריח, בעוד שגולשי סקי נוטים יותר לפציעות בגפיים התחתונות, במיוחד בברכיים.
הבנת ההבדלים הללו חיונית כדי לפתח אסטרטגיות מניעה ממוקדות, לעודד שימוש בציוד מגן מתאים ולטפח תרבות של מודעות ובטיחות. באמצעות אימוץ אמצעי בטיחות מקיפים וקידום מודעות והכנה, ניתן למקסם את ההנאה מהענפים החורפיים הללו תוך מזעור הסיכון לפציעות.
הכותב: עופר צחר | פיזיותרפיסט מוסמך (B.P.T , M.P.T), בעל קליניקת "Physio Fitness +" לטיפול בבעיות אורתופדיות, פציעות ספורט ושיקום תנועתי, מרצה במכללת סמינר הקיבוצים ומעביר קורסים והכשרות לפיזיותרפיסטים, מאמנים ומטפלים בארץ ובעולם.