כל הכתבות: המתחם האולימפי בשוונג – טוקיו 2020
צ פ ו | סיכום מרוץ הכביש האולימפי
1. עד היום, הפעם האחת והיחידה בהיסטוריה בה רוכב אקוודורי הצליח בכלל לסיים את מרוץ אופני הכביש האולימפי, היתה לפני 29 שנה בברצלונה.
2. היום זה השתנה. מדליית הזהב האולימפית במרוץ אופני הכביש שייכת היום לריצ'ארד קארפאז מאקוודור. במרוץ הכביש, לא תמיד הרוכב החזק ביותר חוצה את הקו ראשון. חוצה את הקו ראשון הרוכב החזק ביותר מבין אלו שניצלו טוב מכולם את ההזדמנויות שנכרו בדרכם. היום, ריצ'ארד קארפאז התנפל על שתי ההזדמנויות ששיחקו לידיו, והיה חזק דיו כדי לנצל אותן עד תום ולקחת את הזהב.
3. קארפאז כבר ניצח בדירוג הכללי בג'ירו ד'איטליה, וכבר סיים על הפודיום בדירוג הכללי בטור דה פראנס. הוא מפורסם במולדתו. אבל הזהב היום הוא משהו אחר. הוא ידחוף עוד אלפי בני נוער אקוודורים להתחיל להתחרות על אופניים.
4. בכלל, מרוץ אופני הכביש האולימפי הוא מהמקצועות הבודדים שעשו מעבר מצוין מהזירה המקצוענית בלבד, לזירה האולימפית.
5. קיימים ענפים רבים שעבורם המשחקים האולימפיים הם תחרות/טורניר דרג ד', ומוטב אילו היו נמחקים כליל מלוח המשחקים האולימפיים. לדוגמה – כדורגל, טניס, גולף, בייסבול ועוד. הטובים בעולם לא באמת טורחים להתייצב. יש להם טורנירים חשובים יותר. בענפים אלו, הטורניר האולימפי מבזה ברמתו.
6. באופני כביש זה אחרת. כבר במרוץ אופני הכביש האולימפי הראשון בו שותפו מקצוענים, באטלנטה 1996, השתתפו טובי המקצוענים בעולם. גם היום – בכירי הבכירים השתתפו במרוץ הכביש המפרך סביב הר פוג'י ביפן. מטאדיי פוגאצ'ר (זוכה בשני מרוצי הטור דה פראנס האחרונים), דרך וואט ואן ארט (שזכה בשלושה שלבים בטור האחרון), ריצ'ארד קארפאז, ועוד רבים וחזקים.
7. המרוץ בעצם התחיל ב-40 הק"מ האחרונים, על העלייה הגדולה של המסלול למעבר ההרים מיקוני שעל מורדות הר פוג'י המפורסם. טאדיי פואגאצ'ר הסלובני וברנדון מקנולטי האמריקאי, יצאו למתקפה של חבורת עילית לכיוון הפסגה. מייקל וודס הקנדי, הצטרף.
8. פוגאצ'ר (מנצח הטור דה פראנס) ומקנולטי, אמנם רוכבים עבור מדינות נפרדות, אבל בחייהם המקצועיים הם רוכבים יחד כל השנה בקבוצת UAE. שניהם מטפסים מעולים. הם תקפו בקטע התלול ביותר של המרוץ, במטרה להשיל לאחור ולהביס בעלייה את הרוכב שהצל שלו הוטל על הרוכבים כולם – וואט ואן ארט הבלגי.
9. ואן ארט איננו מטפס. הוא גדול מדי וכבד מדי. אך למרות גודלו ומשקלו שלחלוטין אינם אופייניים או מתאימים למסלול המרוץ היום, הצליח הבלגי, ברכיבה הירואית ממש, לחזור ולהדביק את המטפסים שברחו על מעבר מיקוני ולהחזיר יחד איתו רוכבים נוספים, בהם קארפאז.
10. ההזדמנות של קארפאז הגיעה כשמקנלוטי תקף לפני העלייה האחרונה הקטנה יחסית של מעבר קאגוסאקה. האקוודורי הצטרף לאמריקאי, והשניים פתחו פער שהלך וגדל. בזמן שכל חבורת המרדף מאחור, שהיתה מודעת לעוצמתו של ואן ארט, ניסתה לגרום לו לעבוד לבד כדי לצמצם על הצמד. אף אחד לא רצה להיות "פועל" שלא מדעת, בשירותו של ואן ארט המעולה ולהובילו לקו לניצחון.
11. אין להוציא מכלל אפשרות שפוגאצ'ר, שרוכב בקבוצה כל יום ביחד עם מקנולטי ושמקנולטי עובד עבורו בגרנד טורים, לא שש להיות הרוכב המוביל במרדף אחרי חברו לקבוצה.
12. בסוף, ואן ארט צמצם כמעט לבדו את הפער אל המובילים, עד כדי 14 שניות בלבד. כ-6 ק"מ לקו הסיום, הגיעה ההזדמנות השנייה של קארפאז. מקנולטי התחיל להתכווץ ולהאט לאחר שחלפו כ-230 ק"מ בחום המתיש ובלחות המעיקה. האקוודורי התמודד עם החום טוב יותר, האיץ, והמשיך לבדו. מכאן, הוא רק הגדיל את הפער עד לקו.
13. כל חבורת המרדף ניסתה לגרום לואן ארט לרדוף לבדו אחרי קארפאז, אבל הבלגי לא הסכים. גם הוא כבר היה סחוט מהחום. קארפאז זכה בזהב עם יתרון של מעל דקה בקו הסיום. שני, בספרינט של חבורת המרדף, סיים ואן ארט, ומדליית הארד הלכה לפוגאצ'ר.
14. בטקטיקה שנרקמה היום על הכביש, לוואט ואן ארט לא היה סיכוי. כל הרוכבים שלצדו לא הסכימו לסייע לו בעבודה. הם רצו שרק הוא יחזיר את הבריחות. רוב הזמן הוא גם עשה זאת. ב-40 ק"מ האחרונים ואן ארט רכב מלפנים ורדף אחרי בריחות, יותר מכל ארבעה מיריביו במצטבר. הוא הצליח להחזיר את פוגאצ'ר במעבר מיקוני, ואפילו הצליח להחזיר את מקנולטי ממש לקראת הסיום. אבל מבין מנצלי ההזדמנויות היום, קאראפאז היה מספיק חזק כדי להשלים את הבריחה עד לניצחון. זכינו היום לצפות במרוץ כביש איכותי ומרתק מאין כמוהו.
15. זהב אולימפי נהדר לאקוודור – השני בתולדותיה אחרי מדליית הזהב של ג'פרסון פרז בהליכה ל-20 ק"מ מאטלנטה 1996.
16. אבל נותרנו עם הערת אזהרה לעתיד – חם! הטמפרטורות והלחות הגבוהות עומדות להשפיע באופן עמוק ומשמעותי על תחרויות הסבולת באוויר הפתוח. מצער מאד שלא העבירו גם את תחרויות הטריאתלון והמים הפתוחים לאי היפני הצפוני הוקיאדו (כמו שהעבירו את המרתון). בפרט היה נכון לעשות זאת לאחר שכבר ממילא הוחלט שקהל לא יורשה לצפות בתחרויות. ממד החום יהיה משמעותי. לא הספורטאים הכי חזקים ינצחו, אלא ינצחו אלו מבין החזקים שהגוף שלהם יידע להתמודד עם החום טוב מכולם. בהצלחה.