כשחסרה לנו אנרגיה בגוף, אנחנו חשים זאת מיד ויכולים לחטוף איזו בננה, לנשנש תמר או כריך ולמלא את החוסרים ותחושת העייפות, אבל מה הם הסימנים לכך שחסר לנו חלבון? החלבון חיוני לכל מי שעוסק בספורט, הוא מסייע לגוף לייצר הורמונים, לתקן את נזקי האימון הקודם ולזרז ריפוי, הוא עוזר למערכת החיסונית לעבוד ולכן ספורטאים זקוקים לכמות חלבון גבוה יותר מחבריהם שאינם עוסקים בפעילות גופנית. כמובן שכמות החלבון לה אתם זקוקים, נגזרת מהאימון אותו אתם מבצעים. הנה 4 סימנים לכך שאתם לא צורכים מספיק חלבון בתזונה שלכם:
1. מרגישים יותר רעב
כתבות נוספות בנושא
מאיפה ספורטאים צמחוניים וטבעוניים משיגים את החלבון שלהם?
20 עובדות על הקשר בין חלבונים לפעילות גופנית
כל מה שרציתם לדעת על חלבון ולא העזתם לשאול
קשה מאוד בתזונה מערבית למצוא מישהו שיש לו מחסור בחלבון כיוון שישנם מקורות רבים לצריכת חלבון הכוללים ביצה, יוגורט, עוף או דגים ואף אבקות חלבון למיניהן. כשאתם אוכלים ארוחה שיש בה מספיק חלבונים ושומן, תרגישו שבעים יותר לאורך זמן ולכן, אם זמן קצר אחרי הארוחה אתם חשים שוב רעב, כדאי שתבדקו כמה חלבון אתם צורכים בארוחה כי זהו אחד מהסימנים לכך שאתם לא צורכים מספיק חלבון.
2. נפילת אנרגיה במהלך היום
נכון שלעייפות באמצע היום ישנם גורמים אובייקטיביים כמו השכמה מוקדמת לאימון בוקר, חיי משפחה ועבודה ולכן יהיה קשה מאוד לבודד את מקור העייפות המדויק, אבל צריכה מוגברת של פחמימות על פני חלבון ושומן, יכולה בהחלט להוות גורם משפיע על העייפות שלכם. החלבון מסייע לשמירה על רמות סוכרים בדם וכאשר רמות הסוכר שלנו בדם נמוכות, עלולה לצוץ תחושת רעב שמובילה לאכילת יתר ובכך להשמנה. אם אתם חשים רעב קיצוני כשאתם עייפים, נסו להוסיף עוד חלבון לתזונה שלכם ואולי הדבר יתחיל להתאזן.
3. לא מתאוששים מספיק טוב מאימונים
לכל ספורטאי יש בלוח האימונים שלו ימי מנוחה כדי לסייע לגוף להתאושש ולהיבנות מחדש. לאחר יום התאוששות, הגוף צריך להרגיש רענן יותר. אם ימי ההתאוששות שלכם לא מרגישים ככה, אולי כדי שתוסיפו יותר חלבון לתזונה שלכם. צריכה מספקת של חלבון כשעתיים מתום האימון, מבטיחה התאוששות טובה יותר ומסייעת לגוף לתקן את הנזקים שנגרמו בעקבות האימון.
4. קושי בבניית שריר
נכון שבניית שריר אינה בעדיפות עליונה אצל רצים, רוכבים או שחיינים. חלבון, הוא מקור לחומצות אמינו, אבן הבניין של השריר המסייעים לגוף בבנייה מחדש של רקמות שנפגעו. ספורטאים צמחוניים או טבעוניים, שמקורות החלבון המלא שלהם אינם גדולים, צריכים להקפיד מאוד על צריכה של מספיק חומצות אמינו חיוניות כדי שהגוף יבנה שרירים.
קצת מוזר מה שאת כותבת, איריס, כי אחרי רכיבה הגוף רעב לפחמימות ולא לחלבון. הגוף מנצל פחמימות (=גלוקוז) ברכיבה, גם קצת שומנים, אבל לא חלבונים, וריבוי חלבונים מאט את העיכול וגורם לכך שהפחמימות יתעכלו לאט יותר ותחושת השובע תתאחר, כמו גם "חלון ההזדמנויות" שמנוצל פחות אם הפחמימות מגיעות מאוחר בזמן שהשרירים "רעבים" לסוכר כדי להחזיר את הגליקוגן שהיה אצור בהם ונוצל לפעילות. בריקוטה (של מחלבות גד) יש 7% חלבון. בלחם מלא יש 10.8% חלבון. ההמלצה שידועה לי, שכתובה בספר האופניים היא לצרוך אחרי רכיבה 4 חלקים פחמימות וחלק אחד חלבון.