
כל אחד מגיע לטריאתלון בדרך אחרת – יש כאלה שמתחילים כרצים, אחרים מגיעים מהאופניים, ויש גם מי שעבורם השילוב התחיל כך, וזהו הספורט הראשון. אבל יש דבר אחד שכל הטריאתלטים כנראה יסכימו עליו – כולם מקנאים בשחייניות ובשחיינים.
רבים מעידים כי שחייה הוא החלק הקשה ביותר עבורם בטריאתלון. אבל גם עבור מי שמגיע מהבריכה, המעבר לריצה ורכיבה עלול להיות אתגר בפני עצמו. כדי להבין טוב יותר את המעבר הזה, ביקשו באתר צ'אלנג' העולמי ממיגל מאטוקס, שחיין תחרותי לשעבר וכיום טריאתלט מקצועי בסבב T100, כמה עצות. מיגל הוא גם חצי מהצמד שמריץ את ערוץ היוטיוב Freestyle Tri, בו הוא חולק טיפים חשובים לכל מי שמעוניין לשפר את הביצועים שלו בענף.
"מאחר שאני מגיע מרקע של שחייה, אני תמיד שמח לראות שחיינים נכנסים לטריאתלון," מסביר מיגל. "אז ריכזתי כמה טיפים שיכולים לעזור למי שרוצה להפוך משחיין לטריאתלט".
1. קבלו אתגרים חדשים בזרועות פתוחות
"כשאתם נכנסים לטריאתלון כשחיינים, יש הרבה דברים חדשים ללמוד – לוגיסטיקה מורכבת, ענפים חדשים, ומרחקים ארוכים בהרבה ממה שהתרגלתם. אבל אתם לא פה רק כדי לשלוט בשליש הראשון של המרוץ, נכון? מהרגע שאתם יוצאים מהמים, אתם הופכים לדג מחוץ למים".
"זכרו כמה שנים של אימונים השקעתם כדי להגיע לרמה שלכם בשחייה. אם תסתכלו על הניסיון שלכם בריצה ורכיבה, זה כנראה ייראה לכם מגוחך בהשוואה. וזה מה שהופך את הטריאתלון להרפתקה ואתגר מרגש! החדשות הטובות הן שאתם כבר יודעים שהגוף שלכם מסוגל לדברים מדהימים – עכשיו רק צריך למקד את האנרגיה ולהשקיע אימון מתאים בענפים החדשים".
2. השתמשו ביתרון שלכם בשחייה בצורה חכמה
"סביר להניח שאתם בין האחוזון העליון של השחיינים במקצה, וזה ללא ספק היתרון הכי גדול שלכם. אבל טריאתלון זה לא רק מהירות נטו. ב-2020, לפני חצי איש הברזל הראשון שלי, אחד המנטורים שלי (שחיין אולימפי לשעבר שהפך לטריאתלט) נתן לי טיפ חשוב: 'אל תבזבז יותר מדי אנרגיה בשחייה'. אתם לא חייבים לצאת ראשונים מהמים בכל מחיר- זה מרוץ ארוך, ואין פרס למי שיוצא מהמים ראשון".
"אם תורידו 20% מהמאמץ, תצאו מהמים רעננים ועדיין תהיו בחלק הקדמי של המרוץ. אני זוכר שבאותו מרוץ עשיתי אפילו כמה תנועות גב כדי לחסוך אנרגיה. בסוף יצאתי מהמים חמישי, אבל סיימתי את המרוץ במקום הראשון. אז זכרו את טיפ מספר 1: האתגר הוא ללמוד ענפים חדשים, לא רק לשלוט במה שכבר קל לכם".
3. אל תזניחו את השחייה באימונים
"זה טיפ שגם אני עדיין עובד עליו. קל מאוד להזניח את השחייה – במיוחד כשאתם מרגישים בטוחים בה והיא גם הענף הקצר ביותר בטריאתלון. אבל כעבור כמה שנים, אתם עלולים להתחרט על ההחלטה הזאת. כן, אני אומר לכם להשקיע יותר באופניים ובריצה, אבל אסור להזניח את השחייה. אם הייתם שחיינים תחרותיים, כנראה שהתרגלתם לשחות 20+ שעות בשבוע. כשתעברו לטריאתלון, המספר הזה ירד לפחות מ-5 שעות במקרים רבים. אז כן, תהיו קצת יותר איטיים במים, אבל כמה – זה תלוי רק בכם ובכמה אתם משקיעים באימוני שחייה".
4. ריצה היא לא שחייה!
"זוכרים איך בכל פעם שהגעתם לבריכה קצת חששתם מהאימון, מהעייפות ומהאתגר שהוא יביא? כל אימון היה קשה – חלק יותר, חלק פחות, אבל תמיד היה שם אימון. אם תיישמו את הגישה הזו בריצה, אתם תיפצעו. כשהרגל שלכם פוגעת בקרקע, היא נושאת פי 3-2 ממשקל הגוף שלכם. אם הגוף שלכם לא רגיל לעומס הזה, אתם חייבים להתייחס לריצה בזהירות. תתחילו לאט, בגישה של חקירה וגילוי. רוצו רק 20 דקות בהתחלה. אחר כך תעלו ל-30, ואז ל-40. סביר להניח שהמנוע האירובי שלכם חזק מספיק כדי לרוץ מהר ולרוץ הרבה, אבל לפני שאתם מתחילים לרוץ חזק, אתם חייבים ללמד את המפרקים שלכם להסתגל לעומס. החדשות הטובות? המפרקים שלכם טריים והשרירים שלכם חזקים"!
סיכום: הדרך משחייה לטריאתלון מתחילה באיזון
כפי שמסביר מיגל, לשחיינים יש יתרון עצום כשהם נכנסים לעולם הטריאתלון, אבל כדי להצליח באמת, צריך לדעת איך לנצל אותו בחוכמה. חפשו אתגרים חדשים, השתמשו ביתרון שלכם באסטרטגיה חכמה, אל תזניחו את השחייה, ובעיקר – אל תנסו לזרז תהליכים ולהיכנס בכל הכוח מהר מדי. ומי יודע, אולי אתם תהיו איתן יודשקין או אמיל שחקלדיאן הבאים? נתראה על קווי הזינוק הקרובים!