עבור חובבי השחייה, שנה אולימפית היא תמיד שנה מרתקת ומלאת רגעי שיא. אלא שנדמה ש-2024 התעלתה על הציפיות. במסגרת סיכומי השנה שלנו, ליקטנו עשרה רגעים שעשו לנו את השנה בעולם, מתוך הבנה שלו רק הבריכה האולימפית בפריז הייתה בעומק הנכון, כנראה שהיינו נאלצים את הכמות ל-20.
1. שיא העולם של פאן ז'אנלה ב-100 מטר חופשי
שחיין סיני אחד בן 19, שחלק מהיריבים שלו אפילו לא אומרים לו שלום בחדר ההצבות, הגיע והראה שכל מה שחשבנו על ה-100 חופשי עד היום היה טעות. פאן שבר את שיא העולם במה שמכונה "המשחה האולטימטיבי" במשחקים האולימפיים בפריז עם זמן מדהים של 46.40 שניות, שיפור של ארבע עשיריות לשיאו הקודם ובשנייה שלמה יותר מהיר מהמקום השני בשדה. אולי רגע ה"פה הפעור" הגדול ביותר של כל חובב שחייה במשחקים האולימפיים, ובכלל בשנים האחרונות.
2. לאון מרשאן כובש את הקהל הביתי
עם כל הכבוד לסיני מהסעיף הקודם, לאון מרשאן היה הכוכב הגדול של המשחקים האולימפיים בפריז. הצרפתי ריגש את הקהל המקומי כשזכה בארבע מדליות זהב – ב-200 מעורב אישי, ב-400 מעורב אישי, ב-200 פרפר וב-200 חזה. – עם ארבעה שיאים אולימפיים, שעם בריכה מעט מהירה יותר היו כנראה הופכים לשיאי עולם. יכולותיו הרב-גוניות והשליטה בכל מקצה הפכו אותו לכוכב הגדול של תחרויות הבריכה, כשהמרשים מכולם היה הדאבל המשוגע – 200 פרפר ו-200 חזה באותו הערב.
3. השליטה של קייטי לדקי במרחקים ארוכים
קייטי לדקי היא אחת הגדולות בכל הזמנים עוד לפני השנה הנוכחית, אך היא לא ממש מתכוונת לעצור והמשיכה גם בפריז להוכיח את עליונותה במרחקים הארוכים. האמריקאית זכתה במדליות הזהב האולימפיות ב-800 וב-1500 מטר חופשי בצורה מרשימה, כשבמרחק הארוך היא מוסיפה גם שיא אולימפי חדש. ב-800 זהו ניצחון רביעי שלה ברציפות במשחקים – האישה הראשונה שעושה זאת. וכן, היא גם השיאנית הבלעדית של המדליות האולימפיות בבריכה מבין הנשים. מי אמר GOAT?
4. שיא העולם של בובי פינק ב-1500 מטר חופשי
השיא הזה הגיע ביום האחרון של המשחקים האולימפיים ואחרי משחקים מעט מאכזבים מצידם של האמריקאים, זה היה הרגע הגדול ביותר שלהם. בובי פינק, שכבר הראה בטוקיו שהוא יודע לפתוח לאט ולהגיע מאחור, החליט לנקוט בטקטיקה אחרת לגמרי, פתח בקצב מסחרר מההתחלה ולא עצר עד שה-WR הופיע על לוח התוצאות. 14:30.67 דקות ומחיקת הרמאי סון יאנג (בלי לכאורה, האיש הורשע יותר מפעם אחת!) מלוח השיאים. משחה מדהים של גרגוריו פלטריניירי הספיק לו רק לכסף, דניאל וויפן הסתפק בארד.
5. הזכייה המפתיעה של שרה שוסטרם ב-100 מטר חופשי
לכאורה, ניצחון של השוודית האדירה לא אמור להיות דבר מפתיע, אך בפריז המקרה היה שונה. שוסטרום התכוננה והתמקדה ב-50 חופשי (גם בו ניצחה כצפוי), וכלל לא כיוונה ל-100 חופשי. היא בכלל חשבה לוותר על המרחק הכפול, אולם בסוף החליטה לשחות אותו ולהעניק לכולנו רגע בלתי נשכח. 52.16 שניות נתנו לה את הניצחון, 13 מאיות לפני טורי האסק האמריקאית, כששיבון הוהי סיימה שלישית עם 52.33 שניות.
6. הקאמבקים המנטליים – פיטי, דרסל וגם מילאק
בשנים האחרונות, שחיינים פתוחים יותר ויותר לגבי מצבם הנפשי, מתוך הבנה שהוא חלק בלתי נפרד מהצלחתם, לעתים לא פחות חשוב מהאספקט הפיזי. אדם פיטי וקיילב דרסל הפכו בעל כורחם לשגרירים של הנושא, כאשר דיברו בכנות רבה על מצוקותיהם הנפשיות, שהותירו אותם לתקופה ארוכה מחוץ לבריכה. השלישי ברשימה הוא קריסטוף מילאק ההונגרי, שדיבר על כך מעט פחות, אך גם הוא סבל כנראה מאותה תופעה.
כל השלושה הצליחו לחזור ולהתחרות בפריז, ואף לעלות על הפודיום – פיטי עם מדליית הכסף ב-100 חזה, דרסל עם שתי מדליות זהב וכסף חת מהשליחים ומילאק עם ניצחון ב-100 פרפר וכסף במרחק הכפול. תזכורת חשובה כי חשוב לשים לב למצוקות הפנימיות – גם אם מדובר בשחיינים מהטופ העולמי
7. גרטשן וולש כובשת את אליפות העולם בבריכות קצרות
מהמשחקים האולימפיים – לאליפות העולם בבריכות קצרות, ולאחת שהייתה הפנים של האליפות – גרטשן וולש. האמריקאית הייתה הכוכבת הבולטת באליפות, כשזכתה בשבע מדליות זהב ושברה לא פחות מ-11 שיאי עולם – במשחי החופשי הקצרים, במשחי הפרפר הקצרים, בספרינט המעורב אישי ובשליחים. ההופעה שלה נחשבת לאחת המדהימות ביותר בתולדות האליפות ואולי בתולדות השחייה העולמית בכלל, והיא גם הכניסה לה סכום לא קטן לארנק.
8. ג'ורדן קרוקס יורד מ-20 שניות ב-50 חופשי
השחיין מאיי קיימן הוא כבר שנים אחד הספרינטרים הטובים בעולם, בפרט בבריכות קצרות, אך בבודפשט הוא עשה משהו שאף אחד לא עשה קודם – ירד מגבול 20 השניות במשחה ל-50 חופשי והעמיד את שיא העולם על 19.90 שניות. נציין גם את נואה פונטי שכיכב באליפות עם שלושה שיאי עולם, ובכלל אחרי שב-2023 היה רק שיא עולם אחד בבריכות קצרות – קיבלנו 30 באליפות אחת שהזכירה לפרקים את ימי החליפות האסורות.
9. הסן בסימן שאלה במשחים האולימפיים במים פתוחים
משחי ה-10 ק"מ מים פתוחים במשחקים האולימפיים בפריז סיפקו דרמות עוד לפני הזינוק למים. הפארסה סביב נהר הסן ותקינות המים עלתה לכותרות על בסיס קבוע, כשממש עד הרגע האחרון לא היו בטוחים שהמשחים בכלל יתקיימו. גם לאחר הזינוק הדרמות הגיעו, כאשר הזרמים החזקים בנהר השפיעו רבות על המשחה ויצרו שונות גדולה בין ההלוך לבין החזור. שרון ואן רוונדאל המדהימה הצליחה להחזיר לעצמה את התואר האולימפי שאיבדה בטוקיו בעוד אצל הגברים פיניש נהדר של קריסטוף ראזובסקי נתן לו את הניצחון.
10. דרמת הסימום הסינית
אחת הפרשיות שהעיבו על השנה בבריכה הייתה החשיפה אודות הבדיקות החיוביות של שחיינים סינים לפני המשחקים האולימפיים בטוקיו, שהוסתרו לכאורה על ידי הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט. החשיפה יצרה זעם גדול בענף, במיוחד מצד האמריקאים, וגם חשדנות גדולה כלפי כל שחיין סיני בבריכה. נראה שהפרשייה הזו תיגרר גם לתוך 2025, כאשר התקווה היא שהמסקנות ייושמו לפחות קדימה ודבר כזה לא יישנה. כדי לזרות מלח על הפצעים, הסינים גם הנחילו לארה"ב את ההפסד הראשון שלהם אי פעם בשליחים 4X100 מעורב במשחקים האולימפיים.
בונוס: היסטוריה משלנו
נכון, סיכום שנה אזרחית הוא המקום לרגעים העולמיים, בעוד ראש השנה הוא הזמן לסיכומים ישראליים, אך לא נוכל לסכם את 2024 בלי להזכיר את ההיסטוריה של אנסטסיה גורנבקו באליפות העולם בדוחא, שם זכתה במדליית כסף והשתיקה את כל קוראי הבוז בקהל. גם הגמר האולימפי בשליחים בפריז ושמונה חצאי גמר הם לא עניין של מה בכך, למרות שהשאיפות היו גבוהות יותר, וכשמתבלים את כל זה בתשע מדליות מאליפות אירופה, מהן ארבע מזהב, נראה שזו הייתה שנה ישראלית די מוצלחת למרות הכל.