שווה לרוץ שווה!

האם בזמן הריצה אתם מרגישים שאתם נוטים יותר לצד אחד והאיזון מופר? האם רגל אחת מכה ברצפה בעוצמה רבה יותר מהשנייה? מדוע נעל אחת נשחקת מהר יותר? סאם ח’מיס, אילנית אברון ויעל שחראי מסבירים על חשיבות השוויון באורך הרגליים בזמן ריצה
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

האם בזמן הריצה אתם מרגישים שאתם נוטים יותר לצד אחד והאיזון מופר? האם רגל אחת מכה ברצפה בעוצמה רבה יותר מהשנייה? מדוע נעל אחת נשחקת מהר יותר? סאם ח’מיס, אילנית אברון ויעל שחראי מסבירים על חשיבות השוויון באורך הרגליים בזמן ריצה

מאת:אילנית אברון, יעל שחראי, סאם ח'מיס

שיעור ההבדל באורך רגליים באוכלוסיה הבריאה הינו 60%-90% וככל שההבדל גדול יותר כך הפיצוי שבא לידי ביטוי בריצה משמעותי יותר. שינוי זה עלול לגרום למגוון תופעות וסימפטומים, כמו עקמת פונקציונאלית (נרכשת), כאבים באזור כפות הרגליים, הברכיים, הגב התחתון והצוואר, יציבה לקויה, מגבלה בתנועה וצליעה.

אסימטריה באורך הרגליים גורמת לעומסים גדולים יותר על הרגל הקצרה ושהייה ממושכת יותר דווקא על הרגל הארוכה. בניסיון לאזן את הגוף מתפתחים בגפיים התחתונות עומסים גדולים על רקע תנועתיות לא תקינה של המפרקים והשרירים. בנוסף, אסימטריה והבדל באורך הרגליים יגרמו לריצה איטית יותר ולניצול לא נכון של אנרגיה. על פי מחקרים, הגורם השלישי הנפוץ ביותר לפציעות בקרב רצים הינו ההבדל באורך הרגליים כאשר במהלך הליכה וריצה אפילו הבדל קטן של 3 מ"מ הינו משמעותי.

הבדל באורך רגליים עשוי לגרום לבעיות כרוניות אצל ספורטאים. לפעמים, ניתן לזהות תופעה זו בקלות כשמבחינים בשחיקה גדולה יותר ואסימטרית של אחת מהנעלים. עומס יתר בגפיים התחתונות ותנועה אסימטרית, גורם לבסוף להופעת שינויים מפצים מעל ומתחת לגובה האגן. על רקע השינוי שחל באיזון עמוד השדרה ובעקבותיו, עשויה להתפתח עקמת בעלת שינויים ניווניים בעמוד השדרה. אי לכך, כאשר אתלטים מדווחים על כאבי גב וסמפטומים בגפה התחתונה יש לחשוד באסימטריה של אורך רגליים. פיצויים אפשריים נוספים הם סיבוב הרגל מגובה הירך, כיפוף או יישור יתר בברכיים, השטחה של הקשת בכף הרגל של הרגל הארוכה ועוד.

גורמים להבדל באורך רגליים

  1. הבדל מבני (אמיתי) באורך רגליים –אורך עצם הירך או השוק באחת הרגליים שונה מאשר ברגל השנייה
  2. הבדל פונקציונאלי (תפקודי) באורך הרגליים – אורך העצמות אמנם זהה, אך מנח ותנועה אסימטריים באחד המפרקים בגפה התחתונה או בעמוד השדרה משפיעים על הסמטריה באורך הרגליים

    לדוגמא:

    • חולשה או קיצור שרירים באחד המפרקים בגפה התחתונה או בעמוד השדרה
    • ציר גפה אבנורמלי כגון רגלי O, רגלי X וישור יתר של הברך
    • ביומכאניקה של כף הרגל: קשת שטוחה או גבוהה ברגל אחת בלבד
    • הגבלות מפרקיות
    • גמישות יתר של מפרקים
    • עקמת נרכשת

     

    3. הבדל סביבתי באורך רגליים – מצב המדמה הבדל באורך הרגליים כתוצאה מגורמים סביבתיים כגון משטחי ריצה משופעים (חוף הים), גובים בכביש, ותדירות נמוכה מדי של החלפת נעלי הריצה

     

     

    סימפטומים

    הביטויים האפשריים להבדל באורך רגליים הינם עליה בצריכה האנרגטית, פגיעה בגב, חוסר יציבות בברך, נזק לגידים בכף הרגל והקרסול והברך, דלקת ברצועה של כף הרגל, שחיקה של הפיקה, חיכוך הרצועה בצידי הירך (iliotibial band syndrome) ועוד הרבה מפגיעות הספורט.

אבחון

לרוב האבחון נעשה במצב של שכיבה או עמידה. זוהי בדיקה סטטית אשר אינה משקפת בצורה מדויקת את ההבדל באורך הרגליים מאחר וקיים קשר תנועתי בין המפרקים השונים שאינו בא לידי ביטוי בבדיקה זו. מקובל למדוד קלינית עם סרט מדידה, אך מדידה זו איננה מדויקת. תמונה 2 הבדל באורך רגליים: הבדל אמיתי, תלוי תנוחה, או הבדל במידת הכפל במכנס? תמונה 3 הבדל באורך רגליים : הבדל אמיתי או תוצר נלווה של אגן לא מאוזן? הבדיקה המקיפה יותר להבדל באורך רגליים היא תוך כדי ניתוח הליכה, ריצה מאחר והיא כוללת בדיקה ודינאמית המאפשרת אבחון של הפיצויים השונים שיתכן ויופיעו תוך כדי תנועה בלבד.

הבדל באורך רגליים: הבדל אמיתי, תלוי תנוחה, או הבדל במידת הכפל במכנס?

הבדל באורך רגליים : הבדל אמיתי או תוצר נלווה של אגן לא מאוזן? 

הבדיקה המקיפה יותר להבדל באורך רגליים היא תוך כדי ניתוח הליכה, ריצה מאחר והיא כוללת בדיקה ודינאמית המאפשר אבחון של הפיצויים השונים שיתכן ויופיעו תוך כדי תנועה בלבד.

 

בדיקת הליכה וריצה לאבחון הבדל באורך רגליים דינמי ותפקודי

 

 

   ניתוח הליכה וריצה מאפשר חשיפת השינויים שגורמים לסימנים ולסימפטומים על ידי שילובם של ממצאים קליניים, הערכה ביו-מכאנית וממצאי סטיות התנועה. על כן, חשוב לבצע בדיקה דינאמית של הליכה וריצה שבהם יבוא לידי ביטוי ההבדל הפונקציונאלי באורך רגליים. 
   

 

 

  

 

בדיקת ניתוח הריצה: תיעוד תלת מימדי של תנועת המפרקים והשפעתם
על האורך הפונקציונאלי של הגפיים התחתונות והאסימטריה של האגן

במסגרת בדיקה זו מודבקים סמנים מחזירי אור על גופו של הנבדק, והוא מתבקש לבצע פעילות כמו הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים. הסמנים נקלטים על-ידי שש מצלמות אינפרא-אדום מיוחדות, בקצב גבוה של 120 תמונות בשנייה.

מחשב בעל תוכנה מיוחדת של ניתוח נתונים מעבד את תנועת הסמנים במרחב לדמות תלת ממדית, המייצגת את תנועותיו של הנבדק ברמת דיוק של 0.10 מ"מ. באופן זה, מתורגמות תנועות הגוף לערכים מספריים וגראפיים בעזרתם ניתן להצביע ישירות על מקור הבעיה לפרטי פרטיה ומכאן לפתרונה.
 

יצוג גרפי של מידת האסימטריה בגובה האגן 
יצוג גרפי של מידת האסימטריה בגובה האגן

 

 

 

  טיפול

כאשר ההבדל בין הרגליים גדול מ-2 ס"מ קל יותר להבחין בו ויופיעו ליקויי יציבה משמעותיים וצליעה בהליכה. כיום קיים ביסוס מדעי לכך שהבדל באורך רגליים הקטן מ-2 ס"מ עשוי גם הוא להשפיע ולגרום לפתולוגיות שונות. הבדל מזערי זה אינו ניתן לזיהוי בבדיקה גופנית רגילה.

כאשר מטפלים בהבדל באורך הרגליים חשוב מאוד לזהות האם המקור להבדל הוא מבני או פונקציונאלי. חשוב לדעת כי ישנו קושי באבחון מאחר ויתכן מצב שבו קיים הבדל מבני ופונקציונאלי בו זמנית וקשה להבחין בתרומה של כל גורם להבדל.

כאשר קיים הבדל מבני ניתן לרוב לטפל בהצלחה באמצעות הגבהה בנעל או מחוצה לה על מנת לאזן את האגן ולתקן את הפיצויים שהגוף מבצע. הגבהה מתאימה יכולה להביא לשיפור בהליכה וריצה ולהקל על כאבים הנגרמים כתוצאה מההבדל באורך רגליים והפיצוי עליו. יש לבצע שינויים קטנים בהגבהה לאורך זמן על מנת שהגוף יסתגל למנח החדש מבלי שיגרם נזק בעתיד. במצבים של הבדל באורך העולה על 7 מ"מ, הגבהה באיזור העקב בלבד לא תשנה את ההבדל באורך הרגליים כשהעקב מתרומם מהרצפה בזמן מעגל ההליכה, ולכן מומלצת הגבהה לאורך כל כף הרגל.

במידה וההבדל הינו פונקציונאלי ומטופל באמצעות הגבהה יתכן שתורגש הקלה זמנית, אך מאחר ולא מטפלים במקור הבעיה עלולות להופיע השלכות חמורות יותר בטווח הארוך. לדוגמא, כאשר מדובר בהבדל פונקציונאלי על רקע השטחה של הקשת בכף רגל בצד אחד וסיבוב פנימי של כף הרגל, ניתן לשקול תיקון באמצעות מדרס מתאים ולא בהכרח הגבהה. חשוב לטפל בגורם עצמו על מנת למנוע פציעות בעתיד. כמו כן, יש חשיבות להנעלה מתאימה בהתאם לממצאי הבדיקה הקלינית אשר תמנע פציעות מיותרות ותשפר את ביצועי הספורטאי.

לסיכום, הבדל אמיתי או פונקציונאלי באורך הרגליים עשוי לבוא לידי ביטוי אצל ספורטאים ולפגוע בתפקודם. התופעה שכיחה אם כי אינה מקבלת את תשומת הלב הראויה לה. הדרך המדויקת ביותר לזיהוי הבדל כזה הינה בעזרת בדיקת ניתוח תנועה תלת מימדית המאפשרת איתור הפתולוגיה תוך כדי הליכה, ריצה או רכיבה על אפניים.

ריצה מאוזנת!

כותבי המאמר: אילנית אברון M.Sc.P.T , יעל שחראי MHA B.PT, סאם ח’מיס M.Sc.P.T
באדיבות אתר איימקס המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט www.imacs.co.il



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג