רצה בצפון קוריאה וחשבונה בסטראבה נמחק, מה עומד מאחורי ההחלטה?

האפליקציה הפופולרית חסמה משתמשת שביקרה בצפון קוריאה, כשגם משתמש אשר הגדיר ריצה וירטואלית במדינה נחסם, במה שעורר תהיות. סטראבה בתגובה: "מחויבים לציית לסנקציות של ממשלת ארה"ב"
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
אפליקציית סטראבה | צילום: Shutterstock

בעידן הדיגיטלי, נדמה שכל ריצה מתועדת ומועלת לאפליקציות כמו סטראבה, גארמין קונקט או לשאר הרשתות החברתיות. אך מסתבר שלפעמים, תיעוד של ריצה יכול להוביל לתוצאה מפתיעה – חסימה מוחלטת מהפלטפורמה. זה בדיוק מה שקרה למשתמשת שהעלתה פעילות שבוצעה בצפון קוריאה, וסיפורה, אותו מביא בלוגר הספורט והטכנולוגיה DC Rainmaker, מעלה שאלות מטרידות על המדיניות של סטראבה ועל האופן שבו חברות טכנולוגיה מפרשות חוקים בינלאומיים.

לכתבות נוספות בנושא:
סטראבה נלחמת ברמאות: עדכון חדש יזהה משתמשים שמעלים פעילויות מכלי רכב
מחקר: האם נעלי קרבון מתקדמות משפיעות על ההנאה שלנו מריצה?
תופעה בסטראבה: רצים עם משתמש של מישהו אחר תמורת תשלום

הריצה שהובילה לחסימה
במרכז הסיפור עומדת דוקטורנטית שחקרה את צפון קוריאה, ובמסגרת ביקור מאורגן במדינה השתתפה בריצה אישית שתועדה בשעון הגארמין שלה. בשל היעדר אינטרנט ציבורי בצפון קוריאה, היא העלתה את הפעילות רק לאחר ששבה לביתה. אבל אז חיכתה לה הפתעה: חשבונה בסטראבה נמחק לחלוטין.

אך המקרה הזה לא היה יחיד. משתמש נוסף גילה שגם ריצה וירטואלית על הליכון, שהוגדרה כממוקמת בצפון קוריאה, הובילה לחסימה דומה. אמנם במקרה שלו החשבון שוחזר לאחר פנייה לשירות הלקוחות, אך התקריות הללו מעידות על מערכת אוטומטית נוקשה במיוחד מצד סטראבה.

הסיבה הרשמית – והבעייתיות במדיניות
כשפנה הבלוגר לסטראבה לקבלת הסברים, החברה הגיבה: "תודה על ההזדמנות לספק הבהרה בנושא זה. בהתאם לסנקציות ולפיקוח הייצוא המחייבים של ארצות הברית, האוסרים על מתן שירותים מקוונים לצפון קוריאה, Strava אינה מאפשרת למשתמשים להעלות פעילויות שהתרחשו שם. הדבר מצוין באופן מפורש גם בתנאי השירות שלנו ('משתמשים אינם רשאים להשתמש בתוכן או לייצאו תוך הפרה של חוקי ותקנות הייצוא של ארה"ב')".

עוד נכתב בתגובה: "כאשר משתמש מעלה פעילות עם נתוני GPS שמצביעים על כך שהיא התקיימה בצפון קוריאה, הפעילות מוסתרת, החשבון מושעה אוטומטית, והמשתמש מקבל על כך הודעה. אם המשתמש סבור שהחסימה בוצעה בטעות – למשל, בשל נתוני GPS שגויים – הוא יכול לפנות לצוות שלנו, ואם הטעות תאושר, חשבונו יוחזר."

אלא שההיגיון מאחורי החלטה זו מוטל בספק. כפי שמציין הבלוגר, סטראבה לא מספקת בפועל שירות בתוך צפון קוריאה – המשתמשת העלתה את הנתונים רק לאחר שעזבה את המדינה. בנוסף, אין שום מניעה חוקית להעלות תמונות שצולמו בצפון קוריאה לרשתות חברתיות כמו יוטיוב, פייסבוק או אינסטגרם, ואפילו חברות ענק כמו אפל וגוגל לא מצנזרות תוכן כזה.

יתר על כן, בעוד סטראבה נוקטת בגישה קיצונית כלפי ריצות בצפון קוריאה, היא לא מונעת העלאת נתונים ממקומות רגישים אחרים, כולל בסיסים צבאיים סודיים, מה שהוביל בעבר לחשיפות ביטחוניות מביכות.

צילום: Shutterstock

בלבול סביב הכללים
סטראבה סירבה לספק רשימה ברורה של מדינות שעלולות לגרום להשעיית חשבון, ורק הפנתה למשרד האוצר האמריקאי ולסנקציות ה-OFAC. למעשה, רק ארבע מדינות – קובה, איראן, צפון קוריאה וסוריה – כפופות להגבלות כאלו, אך לא ברור אם כולן נאכפות בצורה דרסטית כמו במקרה זה.

"כאן עולה השאלה – מדוע סטראבה בוחרת באכיפה כה קפדנית דווקא בנוגע לפעילויות מצפון קוריאה? אם המטרה היא להסתיר את הנתונים, ניתן היה פשוט להסתיר את הפעילות, במקום למחוק חשבונות לחלוטין", כותב DC Rainmeker בתהייה הגיונית למדי.

בינתיים, נראה שההמלצה הטובה ביותר למשתמשי סטראבה היא להימנע מהעלאת ריצות ממדינות שעלולות להיות בעייתיות – גם אם מדובר בטיול תיירותי או בפעילות וירטואלית על הליכון.



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: info@shvoong.co.il

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כשאין ציפיות לתוצאה מסוימת, זה קצת משחרר את הראש, לא חלמתי שאני אגיע לשיא האישי שלי", הלן וולפסון רגע אחרי שזכתה במדליית הכסף הקבוצתית עם נבחרת ישראל באליפות אירופה במרתון




מזג אוויר ותחזית ים