היום, 6 במרץ 2011, המרוץ פריז- ניס ייצא לדרך בפעם ה- 69. הסיום יהיה לאחר 8 קטעים ו-1307 ק"מ. ה"מרוץ אל השמש" נחשב למרוץ הקטעים היוקרתי ביותר של תחילת העונה
מאת:אייבי גילת
ב-10 השנים האחרונות רוכבים רבים שהתחרו על ראש הדירוג במרוץ ואפילו ניצחו ב"פריז- ניס" היו מעורבים בדרך כזו או אחרת בשערוריות סמים. ברשימה הלא מכובדת הזו ניתן למצוא בין היתר את אלכסנדר וינוקורוב (מנצח 2002 ו-2003, פלויד לאנדיס מנצח 2006, דויד רבלין מנצח 2008, אלברטו קונטאדור מנצח 2007 ו-2010 ואלחנדרו וואלוורדה שהגיע שני ב-2010 אך הישגו נפסל).
אחד ממאפייני המרוץ הוא מזג האוויר אשר בתקופה הזו של השנה אינו יציב. באזור "מהאסיף סנטרל" מנשבות רוחות חזקות ובעבר השלג ביטל כמה קטעים. רוב רוכבי הגרנד טורים אינם נמצאים בשיא כושרם בשלב זה של העונה אך העובדה היא שרוב מנצחי "פאריז- ניס" המשיכו לעונה חלומית והיו כאלו שניצחו גם את הטור דה פרנס באותה העונה.
סטפן רוש, ניצח בשנת 1981
צילום: Eric HOUDAS
ההיסטוריה של המרוץ מתחילה בשנת 1933. אלברט לוקאס, הבעלים של 2 עיתונים, האחד בפאריס והשני בניס, רצה ליצור אירוע ספורטיבי שיחבר ביניהם. לאורך ההיסטוריה של המרוץ הוא ייצר דרמות רבות. שון קלי הרוכב האירי, המשמש כיום כפרשן היורו ספורט, ניצח 7 פעמים ברציפות (1982-1988). אירוע טרגי היה מותו של אנדריי קיווילב הקאזחי אשר נחבל בראשו כשנפל מאופניו והיה ללא קסדה בקטע השני לסנט אטיין ב-2003.
המרוץ אינו נפתח השנה בפרולוג, לראשונה זה 15 שנה, אלא בקטע רגיל (היקפי) של 154 ק"מ. שני קטעים הבאים הם שטוחים בני וארוכים (200 ק"מ). נראה כי אלו יסתיימו במאוצים המוניים של הדבוקה אולם הרוחות העזות יכולות לפצל אותה. הקטע הרביעי ייערך בלב הפרובנס ומשופע בעליות. הקטע החמישי כולל עלייה בת 7.6 ק"מ הממוקמת 10 ק"מ לסיום זו העלייה המפורסמת, קול לה מור עם שיפוע ממוצע של 8.3%. הקטע השישי הוא מרוץ אישי נגד שעון (27 ק"מ) ובו עליה הדרגתית ואח"כ ירידה מהירה לסיום.
שני הקטעים האחרונים הם העינוי האמיתי של המרוץ. הקטע השביעי הוא הארוך במרוץ עם 215 ק"מ. יש בו שתי עליות קשות מדרגה 1 אבל אלו ממוקמות כ- 100 ק"מ לסיום, כך שכנראה המועמדים לניצחון יעדיפו לשמור האחד על השני. קבוצת בריחה איכותית תוכל לנצל עובדה זו. הקטע האחרון ייערך בהרים סביב ניס הוא גם הקצר ביותר (124 ק"מ). יחד עם זאת העלייה הנמצאת רק 15 ק"מ לסיום יכולה עדיין לגרום לזעזע את הדרוג הכללי המצטבר.
רשימת המועמדים לניצחון חסרה את מנצח השנה שעברה אלברטו קונטאדור הספרדי שבחר להשתתף בטור של מורסיה, שם הוא ניצח בקטע השני ועלה לראש הדירוג המצטבר. קונטאדור עדיין ממתין להודעה אם איגוד האופניים הבינ"ל ה-UCI והועדה למלחמה בסמים WADA יחליטו לערער על הזיכוי שלו (בכוונה אולי כדי לא להרגיז את ראשי האיגודים).
פרנק שלק (לוקסמבורג) לאופרד –טרק
סיים שני בשנת 2009. מעניין יהיה לראות את פרנק מתחרה ללא אחיו אנדי אשר בחר במרוץ קטעים טיראנו אדריאטיקן הנערך כמעט במקביל. מעניין יהיה לראות האם פרנק שלק הגיע כדי לצבור ק"מ תחרותיים ולשמור את עצמו לקלאסיקות ולמטרות חשובות אחרות במהלך השנה או שכבר בשלב זה של העונה הוא מתמודד על הניצחון.
פרנק שלק (אחורה) יזנק למרוץ ללא אחיו אנדי (קדימה)
צילום: Rudolphous
לואיס ליאון סנצ'ז (ספרד) ראבובנק
נראה כמועמד בכיר לנצח שוב אחרי שכבר עשה זאת ב-2009. שנת 2006 הוא סיים תמיד בחמישייה הראשונה ובהעדרו של קונטדור נראה כקלף די בטוח לניצחון.
סמואל סנצ'ז (ספרד) אוזקטאל
האלוף האולימפי מבייג'ין הולך ומשתבח עם השנים. הבעיה העיקרית שלו הוא המרוץ נגד השעון. מקום בעשירייה הראשונה נראה מאוד ריאלי עבורו.
סמואל סאנצ'ז
צילום: Euskal Bizikleta
סילוויאן שאבאנל (צרפת) קוויק סטפ
המרוצים החצי קלאסיים בתחילת העונה (בבלגיה) לא האירו לו פנים. דווקא כרוכב צרפתי על אדמת צרפת הוא עשוי להפגין ניצוצות מהחומר שהוא עשוי. כמו רוכבים אחרים גם אצלו עקב אכילס יהיה המרוץ האישי נגד השעון.
אלכסנדר וינוקורוב (קזחסטאן) אסטנה
הרוכב הצבעוני ניצח כבר בפעמיים במרוץ והוא חוזר אולי בניסיון אחרון לעשות משהו ולהשאיר טעם טוב לפני הפרישה. אצל וינו הכול יכול לקרות. משעמם בטוח שלא יהיה.
ניקולאס רוש (אירלנד) אי. ג'י. 2 אר. לה מונדיאל
ממש כמו אביו, סטפן רוש, שניצח בשנת 1981 במרוץ ניקולס בן ה-26 נראה בשל יותר מתמיד לסיים בחמישייה הראשונה של המרוץ. הוא מראה לאורך השנים התקדמות הדרגתית.
ריצ'י פורטה קיבל את ההובלה של קבוצת סקסו בנק לאחר העסיבה המאסיבית של הכוכבים
צילום: Ludovic Péron
ריצ'י פורטה (אוסטרליה) סאקסו בנק- סאןגארד
בהעדרו של קונטדור יכול רק להפתיע, לזכותו הפועלים החזקים של הקבוצה.
אייבי גילת– כתב אופניים של שוונג
קישורים: אופניים, מרוץ אופניים, מרוץ