היסטוריה בהתהוות התרחשה היום בין פריז למסלול האופניים בעיר התעשייה הקטנה רובא. תום בונן השווה את שיא הניצחונות ב"מלכת הקלאסיקות" ועלה לחלקו העליון של היכל התהילה
מאת:יאיר בן עמי
הפוטנציאל של בונן במרוץ פריז – רובא התגלה כבר בשנת 2002 כשהיה בן 21 בלבד ותפקד כפועל של ג'ורג' הינקאפי בקבוצת הדואר האמריקאי. הינקאפי סבל מחוסר מזל כשהמזלג באופניו נשבר והוא נפל, פונה לבית חולים עם שבר בעצם הבריח והותיר את בונן לבדו עבור הקבוצה. בונן לא אכזב וסיים במקום השלישי מאחורי סולו מדהים בן 40 ק"מ שהביא ליוהאן מוזיאו את הניצחון השלישי והאחרון.
בשנתיים הבאות רשם בונן מקומות 24 ו- 9 כשבנת 2004 באותה שנה הוא גם מותיר חותם ראשון על קטעי טור דה פראנס עם שני ניצחונות בקטעים כשאחד מהם הוא בקטע האחרון בשדרות הניצחון. ואז, בשנת 2005, הוא ניצח בפעם הראשונה ובאופן רשמי הועבר אליו תואר "מלך האריות" המוצמד לרוכב הבלגי המנצח את הקלאסיקות של האביב יותר מכולם בדורו. בונן סגר את העונה עם ניצחון באליפות העולם במרוץ הכביש ובאופן סופי עלה למדרגת הטובים ביותר בדבוקה.
בשנת 2006 הוא מחבר קמפיין אביב מרשים עם ניצחון ב- אי3
פרייז פלנדרס, ממשיך לניצחון בסובב פלנדריה וסוגר עם שמירה על התואר בפריז-
רובא. גם בטור הוא חווה לראשונה את החולצה הצהובה על כתפיו וכמה ניצחונות
מרשימים.
שנת 2007 כבר הציבה לו רמת ציפיות גבוהה וקשה לקיום. הוא החל את האביב שוב עם ניצחון ב- אי3 פרייז פלנדרס לאחר מקום שלישי במילאנו- סן רמו אך שאר מרוצי אפריל היו מאכזבים לעומת ציפיות תחילת העונה. בונן הראה כי יש לו אופי חזק כשהמשיך לניצחון בקטגורית הנקודות בטור וחזר מהטור עם החולצה הירוקה.
השנתיים הבאות החזירו אותו לאסוף את גביע האבן של שבילי האבנים המרוצפות המוענק למנצח הפריז- רובא. הוא התייצב לצד רוכבי העל שניצחו במלכת הקלאסיקות שלוש פעמים. שמו הופיע כעת בשורה אחת עם אוקטב לפיז, גאסטון רברי, ריק ואן לאוי, אדי מרקס, פרנססקו מוזר, יוהאן מוזיאו- כל אחד מהם ניצח שלוש פעמים בפריז- רובא. האתגר הבא היה ארבע הניצחונות שרשם רוג'ר דה וולמינק הבלגי כשניצח בפריז – רובא בפעם הרביעית בשנת 1977.
פריז – רובא 2009: הניצחון השלישי של בונן
בשנים 2010 ו- 2011 בונן התקשה מול התנהלות הדבוקה כרוכב המסומן ביותר בפריז- רובא. בשנת 2010 הפגין פביאן קאנצ'לארה יכולות על בכל פעם שהדבוקה הגיעה לאבנים המרוצפות. אשתקד ניצח במרוץ יוהאן ואן מורסן כשניצל עד תום שגיאות בקבלת ההחלטות של הדבוקה בכל הקשור למרדף אחרי קבוצת בריחה. בונן סבל משני תקרים והתרסקות שגרמו לו לפרוש וסימני השאלה בסיום המשפט- מה עוד נותר לו, הלכו וגדלו.
מתחילת העונה הנוכחית של בונן היא נראתה כאחת מהטובות בקריירה של יותר מעשור. הוא ניצח כבר תשעה מרוצים מתחילתה אבל החלק המשמעותי הוא בהתחזקות קבוצתו שהפכה מקוויק סטפ לאיחוד עם אומגה – פארמה. הקבוצה השיגה כבר 27 ניצחונות השנה. לפריז- רובא היא התייצבה עם בונן כמועמד העל לניצחון אבל עם עוד שני רוכבים ברשימת המועמדים (סילבאן שאוונל וניקי טרפסטרה) שהפגינו יכולות מרשימות כולל ניצחונות מתחילת העונה ועוד לפחות שני סוסים שחורים על קו הזינוק.
לפריז רובא הוא הגיע כמועמד העל לניצחון ואחרי ניצחונות ב- אי3
פרייז פלנדרס, בסובב פלנדריה בפעם שלישית בקריירה וגנט וולגם על הדרך וגם בו בפעם השלישית בקריירה, הכל תוך 16 ימים בלבד.
המהלך המנצח של המרוץ היה שילוב של קבלת החלטה מול התרחשות (שאוונל התעכב בגלל תקר בגלגל ואיבד קשר עם החלק הקדמי), והמצאות של בונן וטרפסטרה בראש החבורה המובילה. השניים ביצעו הגברת קצב כדי לבדוק את המצב של שאר הרוכבים שנותרו עם המבטים והשאלות לגבי מי ירדוף אחרי מי. בשנייה שראו, בונן וטרפסטרה, שיש להם פער של כמה מטרים הם הגיבו בשרשרת לחיצות (כל אחד בתורו) עד שנתפח פער משמעותי. טרפסטרה נשר לחבורה המובילה כנראה משום שלא יכול היה להחזיק את הקצב הלחיצות של בונן אבל מיקומו על הזנב של הרודפים היה קריטי למקרה בו היה בונן מאבד את יתרונו.
זה לא קרה, בונן המשיך להגדיל את הפער כשמאחריו אלסנדרו בלאן, חואן אנטוניו פלאצ'ה, מטאו טואסטו ועוד רוכבים לעזרתם של מובילי הקבוצה. בונן הגדיל את הפער בכל פעם שנכנס למעבר אבנים מרוצפות וגם כשאיבד זמן הוא החזיר את שאיבד והגדיל עוד יותר.
על קו הסיום הוא היה למעלה מדקה וחצי אחרי המאוץ למדרגות דוכן המנצחים שהותיר לשאר. באלאן סגר מקום שלישי בפעם השלישית בקריירה שלו (בשלוש הניצחונות האחרונים של בונן הוא היה שלישי) והמרענן של המרוץ היה הצרפתי, סבסטיאן טורו מקבוצת ירופקאר שסיים שני והעניק משמעות למושג הסוס השחור של המרוץ.
>
ראש דירוג, פריז- רובא 2012, 257.5 ק"מ:
1. תום בונן, בלגיה, קוויקס סטפ – אומגה פארמה, 5:55:22 שעות
2. סבסטיאן טורו, צרפת, יורופקאר + 1:39 דקה
3. אלסנדרו באלאן, איטליה, ביאמסי, זמן זהה
4. חואן אנטוניו פלאצ'ה, ספרד, סקאי, זמן זהה
5. ניקי טרפסטרה, בלגיה, קוויקס סטפ – אומגה פארמה, זמן זהה
בתמונת השער: בונן בדרך לניצחון בפריז-רובא 2009 (צילום:
Zotteteen1)
יאיר בן עמי
עורך ראשי אתר Shvoong בעל הטור מציאות נושכת