בשבוע שעבר סיפרנו לכם על כך שכריס פרום והקבוצה הישראלית "ישראל פרמייר טק" ישתתפו לראשונה בטור של רואנדה, ועל התרגשותו הגדולה נוכח העובדה שהוא יליד יבשת אפריקה. היום (שבת), יממה לפני פתיחת המרוץ, היה נראה שהטור עצמו שולי לחלוטין לעומת המהפכה אותה מובילה הקבוצה הישראלית עם הרוכב המעוטר ביבשת השחורה.
לעיני כאלף ילדים, חלקם מריעים, אחרים פשוט המומים מהמחזה, התחרה פרום, ולצדו רוכביה הישראלים של קבוצת "ישראל פרמייר טק" מול נערים ונערות מקומיים מרואנדה על מסלולי מרוץ שנסללו בין מטעי בננות, בתי חמר, ונוף עוצר נשימה.
האירוע היה חנוכת מרכז אופניים ראשון מסוגו ברואנדה ובמדינות מתפתחות בעולם, אשר נבנה בשנה האחרונה בחבל בוגאסרה, מקבץ של 600 כפרים עניים מדרום לבירה קיגאלי. המרכז נבנה על ידי קבוצת האופניים המקצוענית הישראלית מתרומות של ראשי הקבוצה, רוכביה, ולמעלה מאלף מאוהדיה בישראל וברחבי העולם. בניית שני המתקנים הייחודיים של המרכז הושלמה בימים האחרונים – מסלול מרוצים ואימונים באורך 1.2 קילומטר, ומסלול "פאמפ טרק" מרהיב.
לעיני קהל של אלפים שנהרו מכל האזור, הגיעו רוכבי הקבוצה, וכשהם מוקפים בראשי הקבוצה סילבן אדמס ורון בר און, שגריר ישראל רון אדם וראשי איגוד האופניים העולמי, חנכו את המרכז שיעניק הזדמנות לאלפי בני נוער מהמדינה לעסוק בספורט הזה לראשונה בחייהם.
"לראות את הילדים האלה זוכים לרכוב ולצעוק מאושר על מסלולים מדהימים – זו התרגשות שלא נופלת מניצחון גדול", אמר פרום שהשיג לא מעט ניצחונות ענק בחייו, כולל ארבע זכיות בטור דה פראנס. "הקבוצה בנתה כאן משהו שישנה מציאות עבור רבים. אני נולדתי וגדלתי בקניה ומכיר את אפריקה היטב ואני יכול לומר – אין דברים כאלה". למרות שהוא מתחיל להתחרות מחר בטור, פרום לא ויתר על השתוללות בפאמפ טרק עם הילדים, ונראה לפרקים נרגש עד דמעות.
ראשי איגוד האופניים העולמי שנכחו בטקס הכריזו שיעניקו למרכז הקרוי "מגרש החלומות" את כל התמיכה הנדרשת לקיום מרוצים ואימונים. "זהו מתקן פשוט מדהים", אמר ראש מערך הפיתוח באפריקה של האיגוד העולמי ז׳אן ואן זיל. "הוא ייתן דחיפה עצומה לאופניים במדינה".
השלמת בניית "מגרש החלומות" היא שיאו של פרויקט "רוכבים אל השינוי", שיזמה הקבוצה הישראלית בשנים האחרונות בחבל בוגאסרה שברואנדה, שהחל באימוץ ובתמיכה בקבוצת הנשים הראשונה במדינה. הקבוצה הישראלית קיבלה לידיה מגרש ענק ועליו הוקמו המסלולים שסיפקו בחודשים האחרונים עבודה ל-2000 מתושבי הכפרים באזור.
בשבועות האחרונים כבר השיקה הקבוצה תכנית להכשרת מדריכים מקומיים, בהובלת מדריך מומחה במסלול פאמפ טרק שנשלח מישראל. "ילדים פשוט נוהרים מכל האזור במספרים מדהימים ומבקשים לרכוב" סיפר המדריך ישראל קאופמן. "זו חוויה מטורפת".
הבעלים של ישראל פרמייר טק סילבן אדמס ורון בר און הודיעו שבכוונתם להמשיך ולפתח את מגרש החלומות, כולל הקמת אקדמיה: "יש לנו מחויבות מיוחדת של שותפות גורל לעם הזה, שעבר טבח נורא אבל התגבר והתחזק", אמר סילבן אדמס. "אנחנו כאן כדי להישאר. זה תיקון העולם שלנו".
לא הרחק ממרכז האופניים החדש התרחש אחד ממעשי הטבח המזעזעים שהיו, כאשר 2,000 מתושבי הכפרים חוסלו ברימונים בתוך כנסיה בה הסתתרו ב-15 באפריל 1994. אחד הניצולים הבודדים היה סרג' גאסור, שהיה אז רק בן 8 לאחר שסבתו גוננה עליו ונהרגה מהרימון שהוטל לעברם. הוא הצליח להימלט ולימים חזר כדי להקים מרכז קהילתי למען ילדי האזור. על שטח המרכז הקהילתי הוקם מגרש החלומות. בסיום הטקס הניחו רוכבי הקבוצה פרחים באתר הזיכרון בו אירע הטבח. "הגשמתם לילדי בוגאסרה את החלום", הודה ניצול הטבח לרוכבי הקבוצה וראשיה.
מחר (יום ראשון) יוזנק הטור של רואנדה, מרוץ בן שמונה ימים לאורכה ולרוכבה של המדינה. כריס פרום יוביל את הקבוצה במרוץ, כשבהרכב יתחרו עוד שני רוכבים ישראלים צעירים, נדב רייסברג ורועי ויינברג.