הספורטאית היהודייה הגדולה בכל הזמנים, אגדת ההתעמלות אגנס קלטי, הלכה הבוקר (חמישי) לעולמה בגיל 103. בשבוע שעבר דווח כי הובהלה לבית החולים בבודפשט עם בעיה לבבית, אך מצבה הידרדר ולבסוף היא נפטרה מדלקת ריאות.
קלטי החלה את דרכה בענף התעמלות בגיל 18 בעיר הולדתה בודפשט שבהונגריה, כשברקע פריצת מלחמת העולם השנייה. כיהודייה היא נאלצה להימלט מאימת הנאצים. היא חיה בזהות בדויה ואף נאלצה להתחתן באופן פיקטיבי. אימה ואחיה ניצלו, אך אביה ורבים נוספים מקרובי משפחה נרצחו באושוויץ.
היא הצליחה לשרוד את השואה ולאחר סיום המלחמה חלמה להשתתף במשחקים האולימפיים בלונדון 1948. לצערה, פציעה בקרסול מנעה ממנה את ההזדמנות, אך היא לא ויתרה והתחרתה במשחקים האולימפיים בהלסינקי 1952 ובמלבורן 1956. בהלסינקי זכתה במדליית זהב אחת, מדליה נוספת מכסף ושתיים מארד ובמלבורן, בגיל 35 זכתה בארבע מדליות זהב ועוד שתיים מכסף.
אגנס קלטי, המתעמלת האולימפית היהודייה המעוטרת בכל הזמנים נפטרה הבוקר בגיל 103
לפני כשנתיים שידרנו את הסרט מעורר האופטימיות "אגנס קלטי: לנצח את הזמן" המציג את סיפורה של השיאנית האולימפית וניצולת השואה שלא נותנת לזמן לעצור אותה
מוזמנים לצפות בקטע מתוך הסרט בו אגנס מלמדת אותנו… pic.twitter.com/zyijG6I87y
— כאן (@kann) January 2, 2025
עם סך של 10 מדליות אולימפיות, היא נחשבת לא רק לגדולת הספורטאיות היהודיות, אלא גם לאחת הספורטאיות הגדולות בהיסטוריה של הונגריה, ומהגדולות בענף ההתעמלות בכלל.
לאחר המשחקים האולימפים היא ביקשה מקלט פוליטי באוסטרליה וכעבור שנה החליטה לעלות לישראל, לאחר שהגיעה ב-1957 למכביה ובחרה להישאר בארץ. קלטי הרימה את הענף בישראל, כאשר עבדה במכון וינגייט שם שימשה כמאמנת הנבחרת ובנוסף הדריכה ולימדה מדריכות ומאמנות. בארץ הכירה את מי שהפך לבעלה, רוברט בירו, להם נולדו שני ילדים. לאחר 60 שנה בישראל, בגיל 96 שבה להתגורר בהונגריה, כדי להיות קרובה לבנה רפי.
היא זכתה בהכרה גדולה על פועלה בארץ ובעולם. ב-1997 זכתה בפרס ישראל בתחום הספורט, ועוד קודם נבחרה להיכל התהילה של הספורט היהודי, השיאה משואה ביום העצמאות, נכנסה להיכל התהילה של הספורט ההונגרי, ולהיכל התהילה הבינלאומי של ההתעמלות. החל מ-2021, אליפות ישראל בהתעמלות נקראת על שמה.
מהוועד האולימפי נמסר: "הוועד האולימפי בישראל מרכין ראש בלכתה של גדולת הספורטאיות היהודיות אי פעם, כלת פרס ישראל, ניצולת השואה אגנס קלטי – האלופה האולימפית המבוגרת ביותר בעולם. אגנס, אגי בפי חברותיה, זכתה לאריכות ימים ובשנותיה האחרונות ריגשה כל פעם מחדש בזכות אישיותה המיוחדת. אגנס קלטי עלתה לישראל מהונגריה בשנת 1957 בעקבות השתתפותה במכביה החמישית והיתה ממקימות ענף התעמלות המכשירים בישראל, גידלה דורות של מאמנות וספורטאיות והיתה אייקון מצויינות שהיוותה השראה לרבים בספורט הישראלי. היתה לנו הזכות ללוות את אגי ובנה רפי לאורך השנים האחרונות וגם בימים האחרונים. גדולתה בעשייתה ויצירת אדוות השפעה רבות בישראל ובעולם כולו יהי זכרה ברוך".
מאיגוד ההתעמלות נמסר: "איגוד ההתעמלות מרכין ראש עם פטירתה של אגדת ההתעמלות אגנס קלטי, המתעמלת היהודייה המעוטרת בכל הזמנים וכלת פרס ישראל. קלטי, בעלת 10 מדליות אולימפיות, נחשבת לאחת הספורטאיות היהודיות הטובות בהיסטוריה. בתום הקריירה הספורטיבית שלה עלתה לישראל ופיתחה כאן את תחום ההתעמלות כמאמנת ומורה. שימשה כמאמנת נבחרת ישראל, הכשירה דור של מאמני התעמלות והובילה מתעמלות למשחקים אולימפיים. קלטי זכתה בשנת 2017 בפרס ישראל לספורט ולתרבות הגוף, ובשנת 2021 הוחלט כי אליפות ישראל בהתעמלות מכשירים לנשים תיקרא מעתה על שמה. בשנה שעברה אף נחנך במכון וינגייט אולם כנסים על שמה, בנוכחות חברים ומכרים של אגנס, בכירי עולם הספורט ושגריר הונגריה בישראל אשר הגיעו לספר ולשמוע על פועלה והישגיה. איגוד ההתעמלות וקהילת ההתעמלות כולה שולחת תנחומים כנים למשפחה ולחברים של אגנס, יהי זכרה ברוך".
מנכ״ל מכון וינגייט, גיא אטיאס, מסר: "מכון וינגייט – המכון הלאומי למצוינות בספורט, מרכין ראש על פטירתה של אגנס קלטי זכרה לברכה, מחלוצות ענף התעמלות המכשירים בספורט הישראלי. הייתה לנו את הזכות לחנוך את אולם הכנסים החדש במכון על שמה ולחנך את בנות ובני הדור הבא של הסגל האולימפי, לאור דמותה הספורטיבית, שהתבססה על מצוינות, חריצות ודבקות במטרה. יהי זכרה ברוך".
יו״ר ועדת המשנה לספורט חה״כ סימון דוידסון מסר: "אבדה גדולה לספורט הישראלי. שורדת שואה שהפכה לאחת מחלוצות הספורט היהודי ואישה שכולה השראה. יהי זכרה ברוך".