סוד הסיבים הגדול: האם כדאי להימנע מירקות וסיבים תזונתיים לפני אימון?

ירקות וסיבים הם דבר בריא ללא ספק, אך לא תמיד ולא בכל ארוחה הם מתאימים לספורטאים. הדיאטנית יעל דרור מסבירה את העקרונות בנושא ונותנת טיפים חשובים לשילוב נכון בתפריט היומי
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
ירקות וסיבים, לא לפני אימון? | צילום: Shutterstock

כאשר מדברים על "תזונה בריאה" הכוונה היא שאנו משלבים בתפריט היומי את כל המזונות שמספקים לגוף ערכים תזונתיים גבוהים ושומרים על הבריאות. כאשר מדברים על הכנת הגוף לאימון, צריך לפעמים לקחת בחשבון גורמים אחרים בתזונה. ישנם מצבים בהם עלול להיווצר מצב של חוסר התאמה בין המלצות "התזונה הבריאה היומיומית" לבין "התזונה לפני אימונים". מדוע זה קורה? איך זה בא לידי ביטוי בתפריט היומי ואיך הירקות קשורים לכל זה?

לכתבות נוספות בנושא:
תזונה מנצחת בצ'אלנג' ישראמן: מה אוכלים אנשי הברזל בתחרות?
כך תעשו זאת נכון: כמה ומתי מומלץ לאכול לקראת אימון בוקר ארוך?
ה"סופר פוד" האולטימטיבי: כל מה שאתם צריכים לדעת על אבוקדו

תזונה בריאה יומיומית
תזונה בריאה צריכה לכלול מגוון של מאכלים שיספקו לגוף את כל דרישותיו היומיומית לתפקוד; למשל חלבון, פחמימות, שומנים. בנוסף לכך, התזונה צריכה לכלול רכיבי מזון שייסעו לתפקוד מערכת החיסון ויגנו עלינו מפני מחלות ובעיות בריאותיות. למשל ויטמינים, מינרלים, פוליפנולים, פלבנואידים ועוד. כאשר מדברים על חשיבות הירקות והפירות בתפריט בריא לוקחים בחשבון את כל המכלול של המרכיבים שהם מספקים לגוף: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, פחמימות וסיבים תזונתיים.

תזונה בריאה | צילום: Shutterstock

חשיבות הסיבים התזונתיים
הסיבים התזונתיים הם החלק המבני של הצמחים. למשל הקליפות שעוטפות את הירק/פרי, הגבעולים, העלים ועוד. הסיבים התזונתיים הם סוג של פחמימות שמערכת העיכול לא מסוגלת לפרק ולכן הם עוברים לאורך מערכת העיכול ובסופו של דבר מרביתם יוצאים החוצה בצואה. מכיוון שהגוף מתקשה לפרק את הסיבים הם יוצרים תנועתיות חזקה של שרירי מערכת העיכול ומקנים בכך תחושת מלאות, שובע ולפעמים אף תחושה לא נעימה של עומס במערכת העיכול. חשוב להבין שדווקא הקושי בעיכול של הסיבים התזונתיים הוא יתרון בריאותי חשוב כי הוא מחזק את שרירי מערכת העיכול ואף יכול להשפיע על הורדת כמות המזון שאנו אוכלים בשל תחושת השובע הארוכה לאחר הארוחה. בנוסף לכך, מזונות עשירים בסיבים תזונתיים יכילו פעמים רבות גם הרבה ויטמינים ומינרלים (ויטמינים מקבוצת B, אבץ, מגנזיום ברזל עוד) ותורמים בכך לתזונה היומיומית הבריאה.

יתרונות הסיבים התזונתיים
לסיבים התזונתיים יש חשיבות רבה מבחינה מטבולית-פיזיולוגית:
• איזון רמות גלוקוז בדם
• הפחתת ספיגת הכולסטרול והשומן בגוף
• הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם
• מניעה וטיפול בעצירות
• יצירת תחושת שובע לאורך זמן
• העלאת ההוצאה האנרגטית (שריפת קלוריות) בזמן העיכול
• מניעת השמנה
• הורדת סיכון לסוגים מסוימים של סרטן במערכת העיכול

מהי כמות הסיבים היומית המומלצת?
כמות הסיבים היומית המומלצת היא 40-25 גרם ביום. זו כמות גבוהה ולפי סקרים שנערכו בישראל ב-20 השנים האחרונות (סקרי מב"ת של משרד הבריאות), האוכלוסיה בישראל מתקשה להגיע לכמות היומית המומלצת. כרגע מדובר על כך שמרבית האוכלוסייה בישראל צורכת 50-40 אחוז מכמות הסיבים היומית המומלצת.

צילום: shutterstock

חלוקת הסיבים לשתי קבוצות:
את הסיבים התזונתיים מחלקים לשתי קבוצות לפי מידת מסיסותם בסביבה מימית (הידרופיליות).

1. סיבים בלתי מסיסים – סיבים אלו אינם מסוגלים להתמוסס בסביבה המימית שבמערכת העיכול. עיקר תרומתם היא בסיוע לפעילות המערכת העיכול, העלאת תנועתיות המעי ומניעת עצירות (בעת שילוב שתיה רבה).
דוגמאות במזון: לחם מלא, לחם כוסמין, לחם שיפון, ירקות, פירות, דגני בוקר עשירים בסיבים, סובין חיטה ועוד.

2. סיבים מסיסים – הסיבים המסיסים בעלי תכונות שמאפשרות להם להתמוסס בסביבה מימית. חלק מהסיבים המסיסים עוברים פירוק כאשר הם מגיעים למערכת העיכול התחתונה ועוברים תסיסה וספיגה חלקית במעי הגס. לסיבים אלו מייחסים את ההשפעות המיטיבות הקשורות באיזון הגלוקוז והפחתת הסיכון למחלות קרדיווסקולריות.
דוגמאות במזון: שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל, עדשים, שעועית, חומוס, סויה, ארטישוק ירושלמי ועוד.

מדוע הסיבים התזונתיים עלולים להפריע בזמן אימון?
כאמור, לסיבים יש תפקיד חשוב מבחינה בריאותית אבל חלק מהיתרונות של הסיבים בתזונה יומיומית עלולים להיות דווקא חיסרון בזמן האימון. חשוב להבין שבזמן אימון פעילות מערכת העיכול משתנה. פחות דם זורם לקיבה, הפעילות של הקיבה ודרכי העיכול מואטת, מתרחשים שינויים בחדירות המעי למעבר רכיבי המזון ויכולים להיות שינויים בכמות הנוזלים בחלל המעי. כל אלו פוגעים ביעילות עיכול המזון בזמן הפעילות.

כאשר אנו מגיעים לאימון, אנו רוצים להרגיש קלים ושאין עומס של מזון על מערכת העיכול. מכאן, שאכילה של כמות גבוהה של סיבים תזונתיים לפני האימון יכולה ליצור עומס גדול ולא רצוי. עומס זה יכול לבוא לידי ביטוי באימון ככאבי בטן, תחושת מלאות, צורך דחוף להתפנות תוך כדי האימון, שלשול, נפיחות ועוד. לכן חשוב מאד לתכנן את האכילה ביחס לזמן האימון שתהיה דלה בסיבים תזונתיים.

עשוי לגרום לכאבי בטן | צילום: Shutterstock

מתי עדיף להימנע/להפחית סיבים בתפריט כאשר מתאמנים?
יש אנשים שמקפידים כמה שעות לפני האימון לא לאכול הרבה ירקות ומאכלים מקמחים מלאים כדי להקל על מערכת העיכול. אחרים אפילו מקפידים להימנע מירקות וסיבים תזונתיים 3-2 ימים לפני מרוץ/תחרות, כדי לא ליצור עומס על מערכת העיכול.

אם האימון שלכם בבוקר, נסו לתכנן ארוחת ערב קלה ולא עמוסה בירקות ובמאכילים עשירים בסיבים תזונתיים. אם האימון שלכם אחרי הצהרים או בערב, חשוב לתכנן שארוחת הצהרים לא תהיה עשירה מידי בסיבים תזונתיים. אפשר לשלב מעט ירק טרי/מבושל ליד המנה העיקרית בצהרים, אבל לא הייתי ממליצה לבסס את ארוחת הצהרים על סלט גדול וגם לא על כמות גדולה של ירק מבושל/קטניות.

ירקות שיכולים לגרום במיוחד לבלגן בבטן בזמן אימון הם ירקות ממשפחת המצליבים: ברוקולי, כרובית, כרוב, כרוב ניצנים, קייל, צנון, צנונית, קולרבי ועוד. במרבית המקרים ירק מבושל יהיה קל יותר לעיכול לעומת ירק טרי אבל כאמור יש כאן גם שאלה אישית שכל אחד צריך להכיר את עצמו ולהבין איזה סוגי ירקות טובים לו לפני אימונים ואיזה פחות.

צילום: shutterstock

לא לוותר על הסיבים! כן לתכנן אותם נכון ביחס לאימונים
חשוב לי לחדד שאין מטרת הכתבה להוריד את האכילה של המזונות העשירים בסיבים תזונתיים בתפריט. כן חשוב להכיר את השפעתם על הגוף ולבחון איזה מתאימים לכם יותר לפני אימונים ואיזה פחות. לשים לב על הזמנים בהם אתם אוכלים אותם ביחס לאימון ולפי זה לבנות את ההמלצות האישיות שלכם לזמני האכילה.

יש אנשים שיכולים ליהנות מסלט לפני אימון בלי שירגישו קושי באימון, ואחרים צריכים להימנע ממנו לפחות 48 שעות לפני האימון. מכיוון שמערכת העיכול של כל אחד מאתינו פועלת שונה במהלך האימונים, ומכיוון שגם סוגי האימונים שאנו עושים שונים ומשתנים, חשוב מאד להיות קשובים לגוף ולבחון בצורה אישית ומדויקת מה התזמון הנכון לשילוב מזונות עשירים בסיבים תזונתיים. אל תוותרו עליהם! שלבו אותם נכון אבל הרחק מתחילת האימון. כן, הארוחה אחרי האימון היא הזדמנות נהדרת לסלט טרי, לחם דגנים/שיפון והרבה ערכים תזונתיים גבוהים.

 


 

הכותבת: יעל דרור | דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, צוות התזונה במרכז הרפואי מדיקס

 



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג