בלעדי מתוך מגזין אינטרוול בשיתוף עם עיתון הארץ
גלעד רותם אינו מתאים לטיפוס הספורטאי, אותו ידמיין כל חובב ספורט. הבחור הצעיר, (31) שקבע לא מזמן את התוצאה הטובה ביותר אותה השיג ישראלי בתחרות איש הברזל, הוא גם סטודנט חרוץ לרפואה, אשר כבר הספיק להשלים תואר בהנדסת תעשייה וניהול
מאת:אילן גולדמן
המרתון הראשון:
"את המרתון הראשון שלו סיים
רותם בזמן של 2:48 שעות"
חיים דואליים יש לו לרותם, בכך אין ספק. בצידם האחד הוא רואה את היום בו יהפוך להיות רופא כירורג, אשר ייגע וישנה את חייהם של אנשים, בצידם השני הוא אחת מהבריות הקשוחות בעולם, החולם להגיע "רחוק ככל האפשר" בעולם אנשי הברזל המסוקסים. הוא עצמו אינו רואה ניגוד. יותר השלמה. רק לאחרונה, רותם, אשר הפך השנה למקצוען בזירת איש הברזל התובענית, החליט לקחת מעט אוויר מחייו האקדמיים, כדי לבדוק עד כמה רחוק הוא באמת יוכל להגיע, בענף הארוך והקשה מכולם.
רותם מסיים את התחרות ברות' – הישג חסר תקדים (צילום: Marathon photos)
מרוץ חייו
לפני שבועות לא רבים, גלעד שב ארצה מגרמניה, אחרי שקבע הישג שלא היה שני לו בסצנת "הברזל" הישראלית. שם, בעיר רות', קבע גלעד זמן של 8:20 שעות, כשהוא שוחה את 3.8 הק"מ באגם הקריר בזמן של 49 דקות, רוכב את 180 הק"מ בזמן 4:32 שעות, ו"שורף" את ריצת המרתון ב-2:55 שעות. את התחרות הוא סיים במקום ה-7 כללי, כשהוא מזנב ברגעים ספורים אחרי הגדולים בעולמו. משם היה ברור כי אין דרך חזרה, ויש לבדוק מה הגוף יכול להפיק כל עוד רוח הנעורים שורה בו.
רק בתחרות האחרונה שלו בווילס, סיים רותם במקום ה- 12 כללי. מבין כל המקצוענים שהשתתפו בתחרות, רותם היה השמיני לחצות את הקו. הוא כמובן זכה במקום של כבוד בקבוצת הגיל, אך דברים שכאלו לא מעניינים את הצעיר השאפתן, אשר מעדיף לפגוש את דוכן המנצחים כתמורה למיקומו הכללי. "כמו שבשנים הקודמות בתור ספורטאי קבוצת גיל נתתי יותר תוקף לדירוג הכללי – גם עכשיו אני רואה את זה כך", כתב המקצוען הטרי בדף הפייסבוק שלו. רותם סיפר כי המסלול בווילס, היה המאתגר ביותר בו נתקל בקריירת איש הברזל שלו. "הוא מסוכן בצורה בלתי סבירה".
אם צריך אז לומדים על האופניים בבית (צילום: באדיבות גלעד רותם)
תחרות איש הברזל הראשונה:
"רותם קבע את זמן הריצה ה-7
בטיבו בתחרות וקיבל את סלוט
ההשתתפות באליפות העולם בהוואי"
האירוני הוא, שרותם בכלל גילה את ענף איש הברזל לפני 3 שנים בלבד, בעת שהתכונן לחצי מרתון ת"א עם חברתו. היא גמעה את המרחק, הוא רק קיבל תאבון לעוד. חצי המרתון הפך במהרה לחצי נוסף בבית שאן, ומשם הדרך למרתון טבריה המפורסם הייתה קצרה ומתבקשת. רותם הצעיר, אשר גילה כוחה של ריצה במהלך שירותו הקרבי, עצר את השעון על תוצאה בלתי נתפסת לאדם ללא רקע מוקדם בענף – 2:48 שעות. אז הוא כבר ידע – פניו מועדות אל עבר הארוך ביותר.
את תחרות איש הברזל הראשונה שלו, עשה גלעד בעיר הצרפתית ניס, ללא הכנה מיוחדת. הוא נשען יותר על תחושותיו, יכולותיו הלוגיסטיות כקצין, והרצון העז, "רק לסיים", כפי שהגדיר לעצמו לפני. "אני זוכר שאני ואבא שלי צפינו פעם בתחרות 'איירונמן' בטלוויזיה ותהיתי אם אי פעם אוכל לעשות את זה", הוא נזכר. ונחשו מה? הוא סיים.
רותם על אופניו – "אתה עובר לטיים זון אחר" (צילום Marathon photos)
אימונים של 6 שעות
על הדרך, הטירון המלומד שעוד היה עסוק בסיום לימודי התואר בביולוגיה, הספיק לקבוע את זמן הריצה ה-7 בטיבו בתחרות, ולקבל את "סלוט" (כרטיס) ההשתתפות לאליפות העולם המפורסמת בהוואי – חלומם הרטוב של כל עמיתיו לתחום. אלא שהכרטיס להוואי כמעט חמק מידיו הדקיקות של גלעד. "מתברר, שאחרי התחרות, יש טקס מסורתי שבו המשתתפים שזכו 'בסלוט' להוואי צריכים לצעוק ממש חזק, כדי להיות ראויים לכרטיס. "חברתי ואני בכלל לא ידענו על כך. לא ממש הבנו מה רוצים מאיתנו וכמעט פספסתי את הכרטיס, כי לא היה לי נעים לצעוק בקול רם", משחזר גלעד את הרגעים המביכים.
כששב לארץ מאותה תחרות צרפתית, כולם בקהילת אנשי הברזל כבר שמעו על הבחור השקט מכוכב יאיר. גלעד, שבכלל הגיע לענף מתחום השחייה סרב להתרגש. "חשבתי לנסוע להוואי רק כדי להעשיר את עצמי", הגיב גלעד בדרכו הצנועה והאופיינית. אך גם שם הגיעו הישגים חסרי תקדים (מקום 41 בעולם ופודיום בקבוצת הגיל) שהמשיכו לדרבן אותו "לרדת מתחום 9 השעות".
כיום, גלעד כבר יודע, להיות איש ברזל זו דרך חיים, להיות איש ברזל מהיר – זו עבודה. וגלעד אוהב את שלו, קשה ככל שתהיה. אימונים של 6 שעות רכיבה בתוספת שעת ריצה אינם מפחידים או משעממים אותו. ככה זה שבמקום העבודה שלך, "אתה עובר לטיים זון אחר ודוגם את המציאות כל כמה שניות".
אילן גולדמן
עורך המשנה של אתר שוונג – אלוף ישראל לשעבר באופני כביש וכיום רץ תחרותי צולע בעל תואר במזרחנות
עורך המשנה של אתר שוונג – אלוף ישראל לשעבר באופני כביש וכיום רץ תחרותי צולע בעל תואר במזרחנות
כל הכתבות של אילן גולדמן במדור– מזרח תיכון חדש
קישורים: שוונג, טריאתלון, איש ברזל, ישראמן 2012