לקראת ישראמן סמסוגנ 2012: מתן כסיף, האלוף הישראלי בישראמן 2011 ובוגר אליפות העולם (קונה- הוואי 2011) מספר על הכנות מנטאליות לישראמן סמסונג 2012 וכיצד הוא עושה את זה
מאת:מתן כסיף
הכנה מנטאלית נכונה היא אחת הדרכים החיוניות להצלחה בתחרות איש הברזל. בוודאי ובוודאי שבהכנות הקודמות לתחרות. חלק חשוב מאוד מהאימונים הוא המנטאלי. ההכנות הינן מאוד מונוטוניות וחוזרות על תבניות קבועות, לכן חשוב להיכנס למוד עבודה נכון בעת ההכנה הארוכה לקראת התחרות. לאורך זמן, כאשר הגוף מתעייף, המוח הוא היחיד שיכול לגרום לך להמשיך, לתפקד ולעבוד. ככלל, חייבים להישאר חיוביים כי זו הדרך להצלחה.
רוב האנשים עוסקים בספורט כתחביב ולא כמקצוע. לכן על האנשים הללו (כמוני) לארגן את זמנם, לתעדף את לוח הזמנים שלהם ולתפקד בסביבתם בסנכרון עם הספורט והדבר לא פשוט כלל. ישנן סיבות רבות לעסוק בספורט קשה שכזה. אני חושב שבשבילי אחת הסיבות היא השאיפה לשיפור עצמי, כלומר שבירת מחסומים פיזיים ומנטאליים- הן באימונים והן בתחרויות. לרוב אני מוצא את עצמי מול מחסומים כאלו, לא כולם קשים לשבירה, בשבילי ביום יום להיכנס לבריכה קרה או לסיים אימון ריצה קשה זה גם מחסום. אני נוטה תמיד להגיד לעצמי שהנה- כאן אתה נבחן, אם לא תיכנס לבריכה לא תרגיש טוב עם עצמך לאחר מכן. אם לא אסיים את האימון הקשה- אדע שלא התעליתי על עצמי ועל היכולות שלי. הדברים הפשוטים הם לפעמים הכי קשים. כך זה אצל רוב האנשים.
התחרות היא אתגר עצום, הקושי הוא פיזי ומנטאלי והתחרות דורשת מהמשתתף כוחות אדירים. כמו שלימדו אותי בצבא חייל יגיע מוכן יותר לקרב כאשר הוא מכיר את כל הפרטים הקטנים במבצע ויודע לדקלם אותם בעל פה. אותו חייל גם חייב לתרגל את מה שיבצע "על יבש" ולהבין איך הדברים ייראו ואיך הם ירגישו. לדוגמא ללכת מספר פעמים עם תיק שמשקלו זהה לתיק שישמש אותך במבצע, להרגיש איך הוא יושב על הגוף, איך ההרגשה ללכת איתו ובאילו מצבים הוא מפריע לכוון נשק או סתם לכרוע ברך. אותם הדברים קורים גם ביום יום, לפני אתגר/מאורע חשוב עלינו לעשות את כל ההכנות הנדרשות ולעשות סימולציה של כל המקרים האפשריים- בעיקר עלינו לעשות סימולציה של המקרים הלא נוחים, הקשים, בהם הגוף לא מתפקד בצורה חלקה וצועק עלייך שכואב לו והוא רוצה להפסיק. חשוב להגיע למצבים כאלו, להרגיש אותם, לעשות אותם קצת יותר מוכרים. כלומר, באימונים מאוד חשוב להביא את הגוף לעומס התחרות או להרגשה דומה מאוד לזו שבתחרות כדי שהמוח ידע איך להתמודד, הגוף והמוח צריך להגיד לעצמם בתחרות- היי, זה מוכר לי, היה לי כבר אימון שהרגיש ככה, כאשר כאבו לי הרגליים מאוד והיה לי חם ואני עייף אבל המשכתי בכל זאת כי ידעתי שזה יגמר מתישהו. צריך להשתמש בזה ולתת למוח "לכבות את השריפות", להרגיע ולתת לגוף להמשיך בתחרות למרות חוסר הנוחות.
הישראמן היא תחרות מאוד מיוחדת באופי שלה בעיקר באספקטים המנטאליים שכן רוב התחרות המתחרה נמצא לבד, לפעמים ללא מתחרים סביבו, לפעמים ללא עידוד וכמובן גם תוואי הדרך לא מקל על המתחרה. אין לי ניסיון, של עשרות תחרויות אך מבין אלו שעשיתי, הישראמן הכי מאתגרת מהבחינה המנטאלית. ההכנות שעשיתי לתחרות כללו אימונים ארוכים ואישיים שמדמים את התחרות- שחיות ארוכות, חלקן לבד או עם קומץ קטן של אני. רכיבות בהן התחלנו עם עלייה קשה ולאחר מכן רכיבה ארוכה לבד בכדי לדמות בדיוק את ההרגשה בתחרות. תרגול ריצה לאחר רכיבה ובירידה בכדי להיות מוכן גם בראש לקושי ולכאב שבא במהלך התחרות.
סיכום: לתחרות הישראמן יש אספקטים רבים ההופכים אותה לתחרות מאתגרת מאוד. הכנה מנטאלית היא בין הפרמטרים החשובים ודורשת השקעה ולמידה לפני התחרות. הגעה במוכנות מנטאלית היא חשובה לא פחות ממוכנות פיזית שכן אדם יכול שלא לסיים את התחרות אם לא עבר הכנה מנטאלית טובה. אני נוטה להשתמש בשני תרגילים ידועים שהרבה מקצוענים בתחום אוהבים להשתמש בהם. האחד הוא שאני אומר לעצמי הרבה פעמים במהלך התחרות, תוך כדי השחייה או הרכיבה או הריצה, שהנה, זה עוד רבע שעה נגמר. עוד רגע מסיים את הקטע ואני הולך לנוח. זה מדרבן אותי להמשיך הלאה, גם כשקשה ולא נוח. השני הוא כשאני אומר לעצמי- שלא עשיתי את כל ההכנה הזו לשווא ולאחר השקעה רבה בתחרות הזו אני מסוגל לסיים אותה ולסיים בכבוד.
מתן כסיף – ראשון הישראלים על קו הסיום של ישראמן 2011, סיים את אליפות העולם באיש הברזל (קונה הוואי) במקום 8 , אלוף אירופה באיש הברזל בקבוצת הגיל 18-24
ישראמן סמסונג 2012 כל הפרטים
אתר התחרות –
ישראמן סמסונג 2012
כל הכתבות לקראת ישראמן סמסונג 2012 –כאן