בארבעת השבועות האחרונים האורז הוא חלק עיקרי בתזונה שלי, וכמויות האורז שהתבשלו אצלי בתקופה הזו פשוט אסטרונומיות
מאת:מרב אדלר
אורז לבן, אורז מלא או אורז בר, אני מתה על אורז, במיוחד על האורז המלא העגול. אני ממש, אבל ממש ממליצה לכם לחפש אותו בשווקים או בחנויות הטבע- בסופרים אין את הסוג הזה. יש לו טעם מובחן, מיוחד, אגוזי משהו, ואני בטוחה שגם מי שנרתע מאורז מלא ימצא אותו טעים ומזמין.
המנה הזו נועדה לנצל שאריות אורז, אבל מאחר ואצלי אין שאריות- אני טורחת ומכינה סיר אורז במיוחד לקראתה. את האורז המלא אני נוהגת להשרות מספר שעות במים לפני הבישול, לפעמים גם לילה ויותר, תוך כדי החלפה של המים מדי פעם.
המצרכים:
• שאריות אורז, ואם אין- בשלו כוס אורז. ממליצה בחום על אורז מלא מכל סוג שהוא.
• ירקות שאתם אוהבים אותם ניתן לצלות: פלפל אדום/צהוב, פטריות מכמה סוגים, בצל סגול/יבש/שאלוט, גזר, שומר, בצל ירוק וכו'.
• שמן זית, מלח, חומץ בלסמי
אופן ההכנה:
1. את הפלפלים חותכים לרצועות, הפטריות לחצאים, הגזרים והבצל למקלות דקים, את הבצל הירוק לרצועות באורך כמה ס"מ, את השומר לפרוסות דקות. 2. מלהיטים ווק או מחבת גדולה עם שתי כפות שמן זית. כשהשמן חם משליכים את הירקות- ראשית את הפלפלים, מונחים על הקליפה שלהם, עד שיתחילו להשחיר מעט. אח"כ מוסיפים את הגזרים/הבצל/השומר או ירקות קשים אחרים, אחר כך את הפטריות וממש רק לקראת הסוף את הבצל הירוק. כל הזמן מערבבים- הירקות צריכים להיחרך אך לא להישרף. לקראת סוף הצליה מוסיפים מעט מלח גס וכף-שתיים של חומץ בלסמי (תלוי בכמות הירקות), ערבוב אחד קצר אחרון- ומעבירים את הירקות לקערה. 3. לאותה מחבת מוסיפים את האורז ומקפיצים מעט. אפשר להגיש בלגן בצלחת ואפשר לסדר קערת הגשה עם אורז ועליו הירקות הצלויים. אגב, אפשר לצלות את הירקות בתנור- קחו בחשבון שזה לוקח קצת יותר זמן והטעמים פחות מתחברים ומתמזגים. |
אורית שמש, דיאטנית קלינית ותזונאית ספורט:
סוגי האורז מסווגים לרוב לפי צורת הגרעין. לדוגמה, אורז יסמין תאילנדי או סיאמי הוא בעל גרעין ארוך והוא אינו דביק יחסית, שכן אורז ארוך-גרעין מכיל פחות עמילן מהסוגים קצרי-הגרעין.
סוגי אורז
• אורז פרסי – אורז מאורך עם טעם מעודן. בבישול הוא סוג האורז שיוצא אחד אחד.
• אורז בסמטי – אורז ארוך בעל טעם עדין , ונטייה להישבר. נחשב ל"אליטה" של האורז והיקר מבינהם.
• אורז לריזוטו – אורז בעל גרגרים עגולים שמקורו בעמק הפו בצפון איטליה. עשיר בעמילן יותר מרוב סוגי האורז האחרים ולכן מניב תבשילים שמרקמם רך ודייסתי.
• אורז מלא – אורז שמכיל את הקליפה הפנימית. ערכו התזונתי גבוה מאשר אורז לבן שעבר עיבוד, הוא שומר על רמת סוכר קבועה בדם בכך שמתעכל לאט ומועיל לתהליך חילוף החומרים בגוף. זרעי האורז נטחנים כדי להסיר את הקליפה החיצונית של הגרעין; מה שיוצר אורז חום. ניתן להמשיך בתהליך זה ולהוריד את שארית הקליפה וכך ליצור אורז 'לבן'.
אורז ברפואה הסינית ידוע כמאכל מחזק את הלבלב והטחול מרגיע את הקיבהו משמש כסופח רעלים בגוף ועוזר להוצאתם החוצה
ערך תזונתי – אורז מלא הוא מקור מעולה למנגן ומקור טוב למגנזיום, סלניום וחומצת האמינו טריפטופאן. ב100 גרם אורז מלא, לא מבושל עם זרעים ארוכים יש: 370 קלוריות, 7.94 גרם חלבון ו2.92 גרם שומן. בכוס אורז מלא מבושל מאותו סוג יש: 216 קלוריות, 5.03 גרם חלבון ו1.75 גרם שומן.
16.1.2013
המתכון באדיבות הגרנולה של מרב.
מרב אדלר- רצה (למרחקים), לשה (לחמים), רוקמת (חלומות) ובעלת "הגרנולה של מרב".