בחודש שעבר העלינו כאן בשוונג כתבה על הישגי הרצים הישראלים הוותיקים במרתון סביליה, ובה גם ניסינו לברר מי הוא שיאן ישראל בריצת מרתון מעל גיל 70, אך גם אני לא חשבתי שהתשובה תגיע כל כך מהר, תרתי משמע.
לכתבות נוספות בנושא:
שיא מטורף: 200 אלף רצים נרשמו להגרלה למרתון ניו יורק, כמה נכנסו?
הוותיקים מככבים: תוצאות נהדרות לרוברטו שטראוס וחיים זרגרי במרתון סביליה
היעד הבא: המרוצים הקרובים של שוונג בלוח השנה שלכם
בדקתי אז את האפשרות שה-3:26 שעות של אודי בן יעקב ממרתון תל אביב בפברואר 2023 הכתיר אותו כשיאן, אבל אז התברר שיום הולדתו ה-70 חל באותה שנה רק בספטמבר, ולכן טרם עבר קבוצת גיל. כזכור, בשיאי ותיקים באתלטיקה, בניגוד לענפים אחרים, מתייחסים לתאריך המדויק ולא לשנת לידה. לכן, הכתרנו אז את דניאל אורן שקבע ב-2018, עם זמן של 3:28 שעות.
הכתבה הזו הכניסה לאודי מוטיבציה, ובשבוע שעבר במרתון תל אביב הוא קבע זמן נהדר של 3:27:16 שעות והפך רשמית לשיאן. את אודי הכרתי כשהתחלתי לרוץ ולכתוב על ריצה לפני כ-15 שנה. הוא היה אז בקטגוריית 59-55 וכמעט לא זכה לעלות על הפודיום במרתונים בארץ, עם תוצאות של בסביבות 3:20 שעות. מה שמעניין זה שהוא התחיל לרוץ מרתון בגיל 45 ובגיל 49 קבע את שיאן האישי – 3:15:30 שעות ומאז נשאר יציב. למעשה בגיל 69 הוא רץ 3:20 שעות, כך שאיבד רק 5 דקות ב-20 שנה!
כבר ב-2015 כתבתי עליו כשהתברר שהוא היה אחד משני רצים בלבד שעשו טריפלים (מרתון ת"א, ירושלים וטבריה) בכל השנים מאז 2010, כשחודש מרתון ירושלים. המרתון בתל אביב היה ה-49 שלו, כשרק 5 מהם היו בחו"ל. מאז 2018 הוא ניצח בקטגוריית הגיל שלו בכל המרתונים בישראל בהם השתתף.
אני מודה שאני מקנא בו. בגיל 59 עוד רצתי מרתון בחמש שעות והיום בגיל 69 אני בקושי מסיים 10 ק"מ ב-75 דקות עם הלשון בחוץ. ניסיתי לברר אתו איך לעזאזל הוא עושה את זה. "אני רץ שש פעמים בשבוע, נח בראשון, בממוצע 80/110 ק"מ בשבוע, סיפר בן יעקב.
האם התכוננת במיוחד וכיוונת לתוצאה הזו בת"א בגלל הכתבה שפורסמה?
"אפשר לומר שהתכוננתי למרתון (מספר 49) כרגיל ואז כשבוע/שבועיים לפני המרתון צצה הדילמה מי מחזיק בשיא הגילאים. כבר לא היה מספיק זמן כדי לשפר את האימונים (טייפר) ומצד שני לא היה לי ספק שאשבור את השיא הקודם".
איך הייתה לך הריצה, האם היו קשיים או שהכל עבד לפי התוכנית?
"הריצה הייתה מוצלחת, ללא קשיים, הכל לפי התוכנית. שמירה על הקצב, ג'לים בזמן והקפדה על השתייה, למרות הכוסות שאילצו אותי ממש לעצור והיוו גורם מאט (לתשומת לב המארגנים)".
מה אתה ממליץ לכל הרצים הצעירים כדי להמשיך לרוץ שנים קדימה?
"המלצתי לצעירים שבראשית דרכם ובכלל, בעיקר התמדה והקפדה על ריצות התאוששות על מנת להמשיך לרוץ שנים קדימה".
מה היעד הבא שלך?
"היעד הבא שלי כבר מעבר לפינה והוא מרתון מספר 50 – מרתון ירושלים".
האם העובדה שאתה מהווה מודל לרצים הצעירים יותר בקבוצתך מוסיפה למוטיבציה שלך?
"הקבוצה שלנו 'שני שובבני' כבר גידלה דורות של רצים הרצים בעיקר בימי שני ביער עופר ובשבתות ריצות ארוכות על כביש 4. עצם העובדה שרובם 'ילדים' מהווה בשבילי תמריץ כדי 'להחזיק' איתם ולמעשה עוזר לי לשמור על קצבים 'מהירים' במשך שנים לא מעטות".
סחטיין!